StoryEditor

Debakel Celticu rezonuje v oboch táboroch

29.07.2005, 00:00
Debakel 5:0, ktorý utŕžili v 2. predkole futbalovej Ligy majstrov futbalisti Celticu Glasgow na pôde Artmedie Bratislava, bude ešte dlho rezonovať v ušiach oboch táborov. Kým pre domáci bratislavský klub je to historický triumf, Škóti hovoria o najväčšej potupe v dejinách klubu.

Debakel 5:0, ktorý utŕžili v 2. predkole futbalovej Ligy majstrov futbalisti Celticu Glasgow na pôde Artmedie Bratislava, bude ešte dlho rezonovať v ušiach oboch táborov. Kým pre domáci bratislavský klub je to historický triumf, Škóti hovoria o najväčšej potupe v dejinách klubu.
V priebehu jedného týždňa zažil tréner Artmedie Vladimír Weiss dva fantastické pohárové večery. Najprv si jeho zverenci v "nervydrásajúcom" minulotýždňovom zápase v Senci zabezpečili postup nad Kaiaratom Alma-Ata gólom v nadstavenom čase a v stredu večer na Tehelnom poli sa umeniu Artmedie klaňal slávny Celtic. "Streliť Celticu päť gólov, na to treba mať fantastický deň. Treba podať výkon na hranici svojich možností a tiež veriť vo vlastné sily. Verím, že po tomto výsledku si priaznivci Celticu zapamätajú aj naše mená," vysvetlil Weiss. "Práve zásluhou takýchto víťazstiev je futbal krásny. Verím, že náš výkon pomôže aj reprezentácii. Že sa ľudia opäť naučia chodiť na futbal. Boli výborní na zápase s Portugalskom. Boli výborní aj teraz na Tehelnom poli a budem rád, keď nás prídu povzbudiť aj v lige, lebo slovenský futbal nie je taký zlý, ako sa o ňom píše." Weiss bol už pred zápasom optimistom a po prvom polčase vedel, že Artmedia má na víťazstvo. "Cez polčas som hráčom povedal, že Celtic môžeme zdolať 2:0. Celtic nehral v tomto súboji dobre. Mali sme neustálu prevahu. Boli sme lepším mužstvom. Pripomenul som im, že u nich pri zápasoch pred štadiónom stoja Jaguáre, Mercedesy a iné špičkové autá, no vyslovil som presvedčenie, že aj naše Favority ich môžu poriadne potrápiť."
Kým kormidelník Artmedie si po zápase vychutnával gratulácie, jeho náprotivok Gordon Strachan prežíval zrejme najnepríjemnejšie chvíle vo futbalovej kariére. Dlhoročný vynikajúci futbalista vystriedal na začiatku tejto sezóny obľúbeného trénera Martina O´Neilla a po štyroch nevydarených prípravných zápasoch (všetky sa skončili deľbou bodov a jeho zverenci dali v nich len dva góly) prišiel šok v podobe debaklu v Bratislave. Už teraz žiadajú Strachanovu hlavu viacerí fanúšikovia klubu. "Trénerom som osem rokov, futbal na špičkovej úrovni som hral 25 rokov, čiže 33 rokov som sa pohybujem medzi hráčmi. Lenže taký šokujúci výsledok som ešte nezažil," smutne skonštatoval Strachan. "Ešte stále som z toho v šoku. Nikto z hráčov nezabudne na tento zápas. Za stavu 0:2 sme ešte hrali v pohode, ale nevyužili sme svoje šance. Potom sme inkasovali tri rýchle góly a bolo to," povedal pre BBC Strachan a dodal: "Ich najlepší hráči boli oveľa lepší ako naši, ale momentálne nemám pre fanúšikov Celticu žiadnu dobrú správu."
Po stredajšom zápase majú jednoznačne postupové šance vo svojich rukách Bratislavčania. Aj keď ich náskok sa zdá jasný, nesmú odvetu podceniť. Veď aj zápas na Tehelnom poli potvrdil, aký môže byť futbal nevyspytateľný.

Povedali po zápase
Juraj Halenár (autor hetriku):
- Dokázali sme, že dnes sa dá hrať s hocikým. Do Artmedie som prišiel, aby som strieľal góly namiesto Filipa Šeba. Som rád, že som sa ukázal, že investícia do mňa nebola zbytočná.
Ján Kozák (dirigent Artmedie): - Kvôli tomu som na trávniku, aby som tam niečo vymyslel. Niektoré moje nápady neboli pôvodne ani také perfektné. Perfektnými ich urobili spoluhráči, ktorí ich dokázali premeniť na góly. Ak som minulú sezónu dve-tri kolá pred koncom ligy tvrdil, že pustiť šancu majstrom z ruky by bola poriadna hlúposť, to isté tvrdím aj teraz v súvislosti s Celticom.
Blažej Vaščák (autor gólu a prihrávky): - Samozrejme, že sme sa išli aj predať. Kde inde sa predáte, ak nie v reprezentácii alebo v Lige majstrov? Myslím si, že tu bolo niekoľko manažérov, ktorí si možno niekoho z nás poznačili do svojich blokov.
Napísali o zápase
Glasgow Daily Record:
Strachanova hororová noc. Celtic padol na samé dno a dobrou správou je iba to, že nižšie už spadnúť nemôže. Artmedia, ktorá v európskom futbale v podstate doteraz nič neznamenala, pochovala nádeje Celticu v tomto ročníku Ligy majstrov.
BBC: Celtic ponížený pri Strachanovej súťažnej premiére. Strachan zničený po ťažkej prehre. Pre trénera Celticu je prehra 0:5 s Artmediou Bratislava najhorším zážitkom v jeho futbalovom živote.
The Sun: Celtic zažil najhoršiu noc v európskej klubovej histórii a navyše tréner Gordon Strachan zaznamenal katastrofálny štart.
Irish Times: Demontovaný Celtic v Bratislave.
Reuters: Celtic utrpel drvivú prehru, fanúšikovia žiadajú zmenu trénera.
Idnes.cz: Slovenský majster sa postaral o senzáciu, Celtic zničil výsledok 5:0. Artmedia rozdrvila na Tehelnom poli slávny Celtic Glasgow a už iba zázrak ju môže pripraviť o postup do poslednej vyraďovacej fázy Ligy majstrov.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
04. máj 2024 02:07