StoryEditor

Dušan Galis: Na Čechov máme, Nemci sú problém

12.07.2006, 00:00
Tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Dušan Galis sledoval viaceré zápasy priamo v Nemecku, kde mal možnosť pozornejšie pozrieť si najbližších súperov kvalifikácie na EURO 2008 Nemcov a Čechov. Sám si uvedomuje, že sa v žiadnom prípade nemôžeme porovnávať s nemeckými futbalistami, ktorých dotuje vláda.

Tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Dušan Galis sledoval viaceré zápasy priamo v Nemecku, kde mal možnosť pozornejšie pozrieť si najbližších súperov kvalifikácie na EURO 2008 Nemcov a Čechov. Sám si uvedomuje, že sa v žiadnom prípade nemôžeme porovnávať s nemeckými futbalistami, ktorých dotuje vláda. Základom úspechu sú podľa neho aj výborné štadióny, kde špičkoví futbalisti - na rozdiel od Slovenska - nemusia hrať pred prázdnymi tribúnami.

Organizácia majstrovstiev viacerých futbalových expertov nadchla. Splnili Nemci aj Vaše očakávania?
- Nemecko vytvorilo jednu veľkú futbalovú rodinu, cítil som sa v Nemecku ako doma. Organizácia bola ich silnou stránkou.

Na rozdiel od organizácie však kritika smerovala k hernému prejavu, kde dominovala defenzíva...
- Kto chcel vidieť pekný futbal, išiel na stretnutia, ktoré mu to boli schopné ponúknuť. Ak chcel sledovať statický zápas, tak mal možnosť ísť na duely outsiderov.

Vo finále sa stretli tímy, ktorým nikto nedával veľké šance. Považujete triumf Talianov, ktorí väčšinu zápasu bránili, za spravodlivý?
- Ja si myslím, že jedenástky by nemali rozhodovať o majstrovi sveta, pretože tam už hrá jeden na jedného, takže to už nie je o kolektívnom výkone. V prípade remízy by som radšej nechal opakovať zápas.

Čím si vysvetľujete, že na šampionáte padlo tak málo gólov?
- Mňa príjemne prekvapil nemecký útočník Miroslav Klose, ktorý sa stal najlepším strelcom. Vo všeobecnosti to však bol taký slabší priemer, pretože obrancovia si teraz na útočníkov dávajú väčší pozor.

V septembrovej kvalifikácii o postup na Majstrovstvá európy v roku 2008 (Rakúsko a Švajčiarsko) sa stretneme s dvoma účastníkmi svetového turnaja. Česi vyhoreli aj s najväčšími hviezdami, teraz na nás čaká pravdepodobne iný tím...
- S Čechmi by sme mohli mať šancu, pretože niektoré hviezdy končia s reprezentáciou (Karel Poborský včera oznámil rozlúčku s reprezentáciou, Pavel Nedvěd či Tomáš Galásek podobný krok zvažujú- pozn. red.) My v prvom rade nebudeme chcieť sklamať nášho fanúšika, všetko závisí aj od šťastia, ktoré budeme veľmi potrebovať.

Atraktívny futbal ponúklo na šampionáte Nemecko. Sme schopní s nimi hrať v kvalifikácii vyrovnanú partiu?
- Nemecko je veľmi perspektívne mužstvo, ktoré môže hrať pokope aj štyri roky. S nimi to budeme mať veľmi ťažké...

V sobotu štartuje domáca futbalová liga. Koho považujete za favorita v boji o titul?
- Na čele môže byť pokojne aj Ružomberok alebo Žilina, všetko však závisí aj od úrovne našej ligy.

Majú vôbec hráči zo slovenskej súťaže šancu na pozvánku do reprezentácie?
- Ak mám povedať pravdu, tak na výber mám len veľmi málo možností, pretože naša liga nepripraví futbalistov z po psychickej alebo kvalitatívnej stránky. Všimnúť sme si to mohli teraz v Nemecku, kde sú perfektné podmienky na futbal. Domácu ligu navštívi možno tisíc divákov, takže takáto atmosféra nemôže hráča pohnúť dopredu. V Nemecku som mal možnosť vidieť aspoň päťdesiat super štadiónov, tu nie je ani jeden, ktorý by sa mu mohol aspoň vyrovnať. V reprezentácii by som si vedel predstaviť len Fodreka, Šestáka alebo Jendriška, ktorý teraz prestúpil do Hannoveru.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
06. máj 2024 14:25