StoryEditor

Slovákov preveria francúzske hviezdy

28.02.2006, 23:00
Slovenská futbalová reprezentácia sa dnes v Paríži stretne s Francúzskom, zápas na Stade de France sa začína o 21.00 hod. Pre majstrov sveta z roku 1998 a európskych šampiónov z roku 2000 to bude prvý vážny test pred MS v Nemecku, slovenskí kormidelníci zase môžu pred jesenným štartom kvalifikácie ME 2008 hľadať ďalších adeptov pre reprezentačný dres.

Slovenská futbalová reprezentácia sa dnes v Paríži stretne s Francúzskom, zápas na Stade de France sa začína o 21.00 hod. Pre majstrov sveta z roku 1998 a európskych šampiónov z roku 2000 to bude prvý vážny test pred MS v Nemecku, slovenskí kormidelníci zase môžu pred jesenným štartom kvalifikácie ME 2008 hľadať ďalších adeptov pre reprezentačný dres.
Na oboch stranách bude chýbať niekoľko opôr (Gallas, Pires, Giuly, resp. Mintál, Karhan), v kádri trénera Francúzska Raymonda Domenecha však nebudú chýbať ďalšie hviezdy na čele s kanonierom Arsenalu Londýn Henrym, špílmachrom madridského Realu Zidanom či triom Juventusu Turín -- Thuramom, Vieirom a Trezeguetom.
"Francúzi majú skvelých futbalistov a každý z nich sa bude biť o miesto v kádri pre MS. Ich rozohratosť je na vyššej úrovni ako naša, ale verím, že hráči, ktorým dám šancu, nesklamú. Chceme v prvom rade podať dobrý výkon a nespraviť si hanbu. Bol by som rád, keby sme ukázali, že aj Slovensko má futbalistov, s ktorými treba rátať," vyhlásil tréner SR Dušan Galis. Je veľmi pravdepodobné, že slovenský kormidelník dá šancu aj niektorým z piatich nováčikov v A-tíme SR. Vzhľadom na pretrvávajúce zdravotné problémy slovenskej brankárskej jednotky Kamila Čontofalského sa dočká premiéry na najvyššej reprezentačnej úrovni jeden z dvojice gólmanov Ľuboš Hajdúch (Ružomberok) -- Matúš Kozáčik (Slavia Praha). Reprezentačný debut by však mohli absolvovať aj stredopoliari Kamil Kopúnek z Trnavy, Mário Bicák z Košíc a obranca Artmedie Peter Petráš. "Nebojím sa dať im príležitosť. Sú to perspektívni hráči, v lige podávajú dobré výkony a milo ma prekvapili aj na nedávnom turnaji ligových výberov v Portugalsku," dodal Galis.
O favoritovi dnešného súboja netreba hovoriť, predovšetkým defenzívna bilancia Francúzov vo svojej modernej aréne, v ktorej v roku 1998 vybojovali titul majstrov sveta, je impozantná. Výberu krajiny galského kohúta dokázali na Stade de France od semifinálového stretnutia Pohára konfederácií FIFA s Tureckom (3:2) v júni 2003 streliť gól iba Švédi pred niečo vyše rokom (1:1), v ostatných jedenástich zápasoch domáca obrana neinkasovala ani raz. Tréner Francúzov Domenech chce vyskúšať aj niektorých nových hráčov. "Výsledky prípravných stretnutí ma preto príliš nezaujímajú. Takisto som detailne neštudoval hru Slovenska. Videl som síce na videu jeho súboje so Španielskom v baráži MS 2006, ale účelom tohto zrazu nie je pripraviť mužstvo na jeden konkrétny zápas. Kľúčové je budovať tím pre majstrovstvá sveta," uviedol Domenech.
Slovenskí futbaloví reprezentanti sa dosiaľ stretli s Francúzskom dvakrát, oba duely sa hrali v rámci kvalifikácie ME 1996. V septembri 1994 v Bratislave, vo vôbec prvom kvalifikačnom vystúpení samostatného Slovenska, uhrali domáci remízu 0:0, v apríli 1995 v Nantes si už Francúzi nenechali ujsť víťazstvo a triumfovali 4:0.

NOMINÁCIE
Francúzsko -- brankári:
Barthez (Ol. Marseille), Coupet (Lyon) u obrancovia: Abidal, Clerc (Lyon), Boumsong (Newcastle), Mexes (AS Rím), Sagnol (Bayern Mníchov), Thuram (Juventus Turín), Silvestre (Manchester United) u stredopoliari: Dhorasoo (Paríž St. Germain), Diarra (Lens), Makelele (FC Chelsea), Malouda (Lyon), Vieira (Juventus), Zidane (Real Madrid), Toulalan (Nantes) u útočníci: Anelka (Fenerbahce Istanbul), Henry (Arsenal), Saha (Manchester United), Trezeguet (Juventus), Wiltord (Lyon)
SLOVENSKO -- brankári: Čontofalský (Petrohrad), Hajdúch (Ružomberok), Kozáčik (Slavia Praha) u obrancovia: Škrtel (Petrohrad), Valachovič (Rapid Viedeň), Ďurica (Saturn), Zabavník (Sparta Praha), Čech (FC Porto), Petráš (Artmedia Bratislava) u stredopoliari: Krajčík (Slavia Praha), Hodúr (Liberec), Hlinka (Rapid Viedeň), Kopúnek (Trnava), Bicák (Košice), Borbély (1. FC Kaiserslautern) u útočníci: Hološko (Manisaspor), Vittek (Norimberg), Sz. Németh (Štrasburg), Jakubko (B. Bystrica)

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. apríl 2024 08:28