TASR/Martin Palkovič
StoryEditor

Mladí Slováci nestačili na Kanadu, prehrali o šesť gólov

28.12.2017, 05:33
Autor:
TASRTASR
Zverencov Ernesta Bokroša čaká v noci na piatok konfrontácia s USA.

Slovenskí hokejisti vstúpili do juniorských MS prehrou 0:6 s Kanadou. Topfavorit mal zápas po celý čas pod kontrolou, dominoval vo všetkých činnostiach. Smerom dopredu toho Slováci veľa neukázali, brankár Dávid Hrenák si pripísal 46 zákrokov.

Zverencov trénera Ernesta Bokroša čaká už v noci na piatok konfrontácia s ďalším zámorským výberom, proti USA nastúpia o 2.00 SEČ. Potom nasleduje v sobotu zápas s Fínskom (1.30) a po dni voľna na záver A-skupiny 1. januára o polnoci kľúčový duel proti Dánsku.

MS hráčov do 20 rokov, A-skupina:
Kanada - Slovensko 6:0 (1:0, 3:0, 2:0)
Góly: 4. Steel (Makar, Kyrou), 22. Kyrou (Mete, Dubé), 26. Gadjovich (Makar), 31. Raddysh (Kyrou, Steel), 56. Comtois, 59. Gadjovich (McLeod, Timmins). Rozhodovali: Tufts (USA), Wiegand (Švaj.) – Hancock (USA), Jensen (Dán)., vylúčení: 2:6 na 2 min., presilovky: 3:0, oslabenia: 0:0

zostavy:
Kanada: Point – Timmins, Mete, Bean, Foote, Makar, Fabbro – Dubé, Steel, Kyrou – Katchouk, Raddysh, Thomas – Comtois, Howden, Formenton – Gadjovich, Steenbergen, Batherson – McLeod.
Slovensko: Hrenák – Korenčík, Hedera, Ivan, Bodák, Zeleňák, Fehérváry, Fereta, Matejovič – Kundrik, Kelemen, Smolka – Tamáši, Krivošík, Čacho – Ružička, Studenič, Buček – Roman, Solenský, Liška.

Prvá tretina úvodného slovenského duelu priniesla očakávaný priebeh. Tlak Kanady bol od úvodu enormný a aj efektívny, čo favorit predviedol už vo 4. minúte, keď Steel poslal odrazený puk za Hrenákov chrbát. Už o minútu sa zámorskí hokejisti tešili po druhý raz, arbitri však gól neuznali pre ofsajd. V 9. minúte zachránila Hrenáka konštrukcia bránky po strele Howdena. Úvodné dejstvo zakončila šanca Kyroua v presilovke, Hrenák však pohotovo zasiahol.

Na začiatku druhej tretiny sa Kanaďania prezentovali obrovským presilovkovým tlakom, ktorý zavŕšil skvelou individuálnou akciou Jordan Kyrou a po jeho zakončení prehrávali Slováci už 2:0. O štyri minúty neskôr zvýšil Gadjovich po ďalšej vydarenej kombinácii na 3:0. Slovenská ofenzíva bola veľmi nevýrazná, zverenci trénera Ernesta Bokroša mohli paradoxne skórovať pri vlastnom oslabení po strele Ružičku v polovici zápasu. Napokon však favorit svoju početnú výhodu zužitkoval a Raddysh zvýšil už na rozdiel štyroch gólov. Slovenskí mladíci sa výraznejšie nedokázali presadiť ani počas svojej prvej presilovky v závere tretiny, keď nedokázali ani raz vystreliť na bránku súpera.

Aj v tretej dvadsaťminútovke Kanada neustále vysoko forčekovala, hrala sa s pukom v útočnom pásme a snažila sa pridať ďalšie góly. Duel miestami naberal exhibičný charakter, Hrenák si však napokon vylepšoval štatistiky o niekoľko ďalších zákrokov a percento úspešnosti posunul nad hranicu 90 percent. V závere ho však ešte prekonali Comtois a Gadjovich.

hlasy po zápase:
Ernest Bokroš, tréner SR (zdroj SZĽH): "Zápas sa mi hodnotí veľmi ťažko, pretože sme hrali proti súperovi s veľkou silou. Najmä v úvode sme si predstavovali, že udržíme dlhšie stav 0:0. Žiaľ, dostali sme rýchly gól, aj keď v druhej polovici prvej tretiny sme zlepšili hru, ale v druhej tretine Kanada znova ukázala svoju silu a predvádzala svoju hru, na ktorú sme ťažko odpovedali. Čo ma najviac mrzí, bolo šesť vylúčení, z ktorých sme dostali tri góly."

Miloš Roman, útočník SR: "Myslím si, že v prvej tretine sme mali veľa dobrých vecí, ale takisto sme mali veľa strát pukov na modrej čiare. Kanaďania nás prečísľovali, hrali v útočnom pásme, forčekovali nás s piatimi hráčmi a boli agresívni. Od druhej tretiny sme sa zlepšili, posielali puky hlboko do ich pásma. Žiaľ, boli sme nedisciplinovaní a Kanaďania to trestali. Do ďalších zápasov to musíme zlepšiť. Myslím si, že Američania začnú s takým istým štýlom ako Kanada."

Miloš Kelemen, útočník SR: "Náš vstup do zápasu bol zakríknutý. Od polovice prvej tretiny sme začali hrať, škoda tých našich vylúčení, bolo ich veľa. Kanaďania mali dobrý prechod do stredného pásma, dostávali dosť prihrávok do plnej jazdy a my sme ich nestíhali zachytávať, z toho vyplývali ich prečíslenia, ktoré už oni vedia premeniť. Musíme sa pripraviť na USA, čo bude možno ešte ťažší súper ako Kanada, môžeme od nich očakávať podobný štýl hry."

Michal Ivan, obranca SR: "Prvých desať minút sme hrali trochu ustráchane, pozerali sme sa, ako budú Kanaďania hrať. To sa nám nevyplatilo, súper nám dal prvý gól. Potom sme začali hrať aj my, začali ich napádať, 'otravovať' ich bekov a už to bol vyrovnanejší hokej. Rozhodli oslabenia, v ktorých sme inkasovali tri góly, a prečíslenia, z ktorých si Kanaďania vypracovali veľké šance. Kanadskí útočníci sú individuálne zruční, veľa korčuľujú, menia si miesta, dajú si dve-tri prihrávky a zakončia. USA nebudú o nič ľahší súper ako Kanada, môžeme očakávať, že na nás od úvodu vybehnú."

Tabuľka A-skupiny
1. Kanada 2 2 0 0 0 10:2 6
2. USA 1 1 0 0 0 9:0 3
3. Fínsko 1 0 0 0 1 2:4 0
4. SLOVENSKO 1 0 0 0 1 0:6 0
5. Dánsko 1 0 0 0 1 0:9 0

01 - Modified: 2024-04-19 13:33:49 - Feat.: - Title: Pospíšil prispel k triumfu Calgary asistenciou, MacKinnon prekonal rekord Šťastného 02 - Modified: 2024-04-18 21:21:49 - Feat.: - Title: Slováci v príprave zlyhali. V Nemecku dostali sedem gólov 03 - Modified: 2024-04-19 13:43:49 - Feat.: - Title: Skloniť sa museli bohatšie kluby. Fenomén zo Spiša má vo finále veľkú výhodu 04 - Modified: 2024-04-17 15:18:01 - Feat.: - Title: Slafkovský má top formu a na MS by mal patriť k lídrom. Mnoho mien máme stále aj v AHL 05 - Modified: 2024-04-15 08:24:23 - Feat.: - Title: Príprava pred MS v hokeji: Tréneri urobili tri zmeny, premiéru si odkrúti opora dvadsiatky
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. apríl 2024 17:38