Petra VlhováTASR/AP
StoryEditor

Vlhovej slalom v Lienzi nevyšiel, vyhrala Shiffrinová

28.12.2017, 13:44
Autor:
TASRTASR
Slovenská lyžiarka skončila po dvoch chybách v druhom kole na delenej piatej priečke.

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová skončila piata vo štvrtkovom slalome Svetového pohára. V rakúskom Lienzi jasne dominovala fenomenálna Američanka Mikaela Shiffrinová, druhá Švajčiarka Wendy Holdenerová zaostala 89 stotín a tretia Švédka Frida Hansdotterová sekundu a 22 stotín.

Vlhová nabrala dvojkolové manko 1,82 s, jej krajanka Barbara Kantorová nedokončila prvú jazdu, Shiffrinová v 22 rokoch slávila svoj 36. triumf v seriáli. V priebežnom poradí slalomu vedie o 75 bodov pred jej veľkou rivalkou a vrstovníčkou.

Neohrozená Shiffrinová

V celkovom poradí SP má vedúca Američanka obrovský náskok, vďaka 22. umiestneniu v top10 kariéry SP si Vlhová udržala štvrtú priečku. Pre slovenské alpské lyžovanie je dobrá správa, že Veronika Velez-Zuzulová, chystajúca sa po zranení na návrat, klesla síce v štartovom renkingu na 6. priečku, ale na nej nie je vďaka súťažným okolnostiam sezóny pred ďalším slalomom v Záhrebe bezprostredne ohrozená. Plánovaný návrat v Maribore by jej tak umožnil aktívne si udržať miesto v žrebovanej sedmičke s výhľadom olympijskej súťaže.

Shiffrinová slávila v roku 2011 v Lienzi, ktorý sa ako medzisviatočné dejisko SP strieda so Semmeringom, svoje prvé pódiové umiestnenie v seriáli. Mala vtedy 16 rokov a o dve sezóny neskôr ju na domácom svahu zdolala len legendárna Marlies Schildová. V roku 2015 Američanku zabrzdilo zranenie. Jej tretí štart sa niesol v znamení okázalého prvého kola, totálne ho ovládla, keď celú konkurenciu odstavila rozdielom minimálne jednej výkonnostnej triedy. Hansdotterová zaostala 1,14 s, Vlhová figurovala priebežne na 4. priečke s mankom 1,58 s.

Strata po prvom kole

Architektom trate 1. kola bol Shiffrinovej tréner, v prípade fenomenálnej slalomárky to však nie je až taký kritériový faktor. V každom prípade však mala narysované línie, ktoré na selektívnom profile kopca umožnili v niektorých bránkach získavať celé desatiny na konkurenciu, bez toho, že by jej rivalky robili výrazné chyby. Naopak, slalomárska superšampiónka si neodpustila tradičnú technickú chybu, ale tradične ju aj bleskovo korigovala. Ináč rysovala oblúky ľahlo aj tam, kde sa ostatné pretekárky úporne snažili udržať vrchný nájazd.

Petra Vlhová sa v druhej zatvorenej fáze dostala dva-trikrát nižšie pod bránku, ale jasnú stratu nabrala, podobne ako ostatné lyžiarky, už na prvom medzičase. Vyše polsekundy na prvých cca 21 sekundách je výrazný údaj. Rozdielový bol práve úsek pred prvým meraním, kde autor kurzu zmenil rytmiku na širšie odstupy bránok ešte pred nájazdom do prvej strminy. "Dalo sa ísť rýchlejšie, išla som veľmi pomaly a dookola, zatiaľ čo Shiffrinová išla rovno. Bolo potrebné riskovať, ale išla som trošku opatrnejšie. Nezdá sa to, ale strata sa naberá postupne. Je viditeľná, no nič nie je stratené," uviedla v cieľových priestoroch Slovenka.

Ťažký sneh komplikoval situáciu

Druhé kolo "staval" Vlhovej tréner Livio Magnoni a pre jeho zverenku sa primárny cieľ vyvinul do ataku pódiového umiestnenia: "Druhá, tretia a štvrtá sme tam nasekané. Útočiť sa dá, druhé kolo pôjdem naplno a uvidíme, čo z toho bude." V doterajších troch slalomoch sezóny (jednom paralelnom) raz Shiffrinovú zdolala a dvakrát bola za ňou druhá.

Vo štvrtok rezonovala aj otázka povrchu, na popoludňajšie druhé kolo sa očakával ťažší odmäkový sneh, pohroma pre "ľadové divy" svetového slalomu na čele s Vlhovou. Zmena podmienok bola badateľná od začiatku a pretekárky mali postupne čoraz viac problémov najmä v spodnej časti, plnej snehových "vaničiek".

Jedna z dier bola osudná aj pre Vlhová, ktorá na medzičase nasadila výrazný náskok na vedúcu Rakúšanku Bernadette Schildovú. Slovenke však ušla vonkajšia lyža na vnútornej hrane a do ďalšej bránky vošla neskoro. Aj keď rytmus príliš nestratila, podmienky pre ňu boli veľká prekážka a ďalšia chybička v spodnej časti ju tesne stála desiate pódiové umiestnenie kariéry.

01 - Modified: 2024-01-26 14:51:54 - Feat.: - Title: Po Vlhovej padla aj Shiffrinová, museli ju previezť do nemocnice. Prvé vyšetrenia priniesli pozitívne správy 02 - Modified: 2024-01-20 17:23:24 - Feat.: - Title: V Jasnej sa zranil aj Adam Žampa. Možno mi to ukončí sezónu, vraví 03 - Modified: 2024-01-20 15:14:00 - Feat.: - Title: Petra Vlhová si poškodila väzy v kolene, sezóna sa pre ňu skončila. Pri páde si silno udrela aj hlavu a rameno 04 - Modified: 2024-01-20 10:30:08 - Feat.: - Title: Vlhová nedokončila prvé kolo obrovského slalomu v Jasnej, odviezli ju vrtuľníkom. Trať je tažká, hodnotí Žampa 05 - Modified: 2024-01-07 13:05:46 - Feat.: - Title: Petra Vlhová ovládla slalom v Slovinsku a dotiahla sa na Mikaelu Shiffrinovú
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. apríl 2024 02:47