StoryEditor

Skvelá bilancia vodákov: čo preteky, to medaila

03.10.2005, 00:00
Fantastický víkend majú za sebou slovenskí reprezentanti vo vodnom slalome, ktorí v štyroch finálových disciplínach majstrovstiev sveta v austrálskom Penrithe vybojovali štyri cenné kovy. Zlato vybojovala olympijská víťazka Elena Kaliská, striebro získala dvojica Milan Kubáň -- Marián Olejník a bronzové medaily si zavesili na krk Michal Martikán a Peter Cibák.

Fantastický víkend majú za sebou slovenskí reprezentanti vo vodnom slalome, ktorí v štyroch finálových disciplínach majstrovstiev sveta v austrálskom Penrithe vybojovali štyri cenné kovy. Zlato vybojovala olympijská víťazka Elena Kaliská, striebro získala dvojica Milan Kubáň - Marián Olejník a bronzové medaily si zavesili na krk Michal Martikán a Peter Cibák. Dnes slovenská výprava očakáva ďalší útok na najvyššie priečky, keďže sú na programe hliadky.
Kaliská už má kompletnú zbierku
Prvý cenný kov vybojoval v sobotu kanoista Michal Martikán, ktorý po vynikajúcom prvom kole odštartoval svoju druhú jazdu ako posledný, teda so všetkými tromfmi vo svojich rukách. Nezvládol ho však najlepšie a aj vinou dvoch trestných sekúnd skončil "iba" na treťom mieste. "Teší ma, že už desať rokov sa vraciam z vrcholných podujatí s medailou, ale na druhej strane ma mrzí, že som nezískal zlato," neskrýval v cieli sklamanie. "Určite som vo svojej kariére mal už aj cennejšie úspechy ako tento bronz." Okrem Martikána si pochvalu zaslúžil aj šiesty Juraj Minčík, bronzový olympijský medailista na rovnakej trati v Penrithe spred piatich rokov. Z prvenstva sa tešil domáci reprezentant Robin Bell, na druhom mieste skončil Martikánov tradičný rival Francúz Tony Estanquet. Oveľa väčšiu radosť mala na záver prvého finálového dňa kajakárka Elena Kaliská. Úradujúca olympijská víťazka skompletizovala svoju zlatú zbierku a s veľkým náskokom po dvoch excelentných jazdách vybojovala pre Slovensko prvé zlato na tomto šampionáte. "Som nesmierne šťastná, ešte mi to celé ani nedošlo," precedila cez slzy dojatia tesne po pretekoch a dodala: "Pochopiteľne, v každej jazde sa nájdu chybičky, no dôležité bolo, že som nevyrobila hrubé chyby a že som obe jazdy zajazdila čisto bez trestných sekúnd." Kaliská mala pred druhou Nemkou Planertovou náskok takmer troch sekúnd, tretia Francúzka Dickensová už zaostala s priepastným rozdielom takmer desiatich sekúnd.
"Hochšíci" sklamali
Medailové ťaženie našich vodákov pokračovalo aj včera. V kategórii C2 síce sklamali bratia Peter a Pavol Hochschornerovci, ktorí skončili na jedenástom mieste, teda tesne za finálovými bránami, ale so štyrmi trestnými sekundami sa o medailu bojovať nedá... Pozornosť sa teda upierala na bratrancov Petra a Ladislava Škantárovcov (po prvom kole druhí) a Milana Kubáňa s Mariánom Olejníkom (do finále postúpili zo štvrtého miesta). Najmä druhí menovaní zvládli druhé dejstvo vynikajúco a ziskom strieborných medailí zaknihovali najväčší úspech v kariére. Marian Olejník sebavedome vyhlásil, že medailu čakali už pred pretekmi. "Na trať predsa musíte ísť vždy s tými najvyššími ambíciami," usmieval sa a pokračoval: "Navyše tu v Austrálii máme šťastie. Chceli sme absolvovať trať čisto, bez trestných sekúnd, čo sa aj podarilo." Na potvrdenie medailového zisku čakali až do poslednej chvíle. "Nedá sa povedať, že sme si boli istí už v cieli. Uverili sme až po dojazde českého páru Volf - Štepánek, ktorí mali horší čas."
Cibákova bronzová finálová jazda
O ďalšie príjemné prekvapenie sa postarali singlkajakári. Nie je tajomstvom, že od mužskej K1 sa v Penrithe očakávalo asi najmenej, no naši kajakári všetky predpoklady vyvrátili. Základ položil vynikajúcim prvým kolom Jan Šajbidor, keď mal v cieli najlepší čas a do popoludňajších jázd išiel z prvej pozície. Tam sa mu už toľko nedarilo a obsadil konečné siedme miesto. Oveľa lepší finiš mal Peter Cibák, ktorý po semifinálovom kole uzatváral postupovú desiatku. Druhé kolo však zvládol skvele a aj s prispením chýb ostatných pretekárov obsadil vynikajúce tretie miesto. "Pred finálovou jazdou som mal cieľ skončiť do piateho miesta, takže som veľa neriskoval a dá sa povedať, že som išiel na istotu. Ako odbúdali súperi a zaraďovali sa za mňa, tak rástol vo mne pocit spokojnosti. Keď už som bol priebežne štvrtý, neveril som vlastným očiam, spokojnosť bola maximálna. Janovi som veľmi držal palce, fakt mu to v semifinále išlo perfektne. Škoda, že to takto dopadlo, úspech slovenského kajaku by bol oveľa väčší."

Finálové výsledky
Muži - C1:
1. Bell (Austr.) 209,26 (0), 2. Estanguet (Fr.) 209,47 (4), 3. MARTIKÁN 210,64 (2), ...6. MINČÍK 214,99 (0), C2: 1. Bahmann - Senft (Nem.) 224,40 (0), 2. KUBÁŇ - OLEJNÍK (SR) 229,02 (0), 3. Becker - Henze (Nem.) 230,49 (4), 6. Ladislav a Peter ŠKANTÁROVCI (SR) 232,85 (0), K1: 1. Dörfler (Nem.) 201,35 (0), 2. Lefevre (Fr.) 204,09 (0), 3. CIBÁK (SR) 207,25 (2)..., 7. ŠAJBIDOR (SR) 209,78( 6)
Ženy - K1: 1. KALISKÁ (SR) 219,86 (0), 2. Planertová (Nem.) 222,69 (0), 3. Dickensová (Fr.) 229,38 (2), ...10. ZAMIŠKOVÁ (sr) 118,72 (2)

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. apríl 2024 16:57