StoryEditor

Futbal klesol na dno

20.11.2006, 23:00
Slovenský ligový futbal sa pred koncom základnej časti nachádza v krízovej situácii. Nový herný systém s rozdelením na skupinu o titul a záchranu sa neosvedčil.

Slovenský ligový futbal sa pred koncom základnej časti nachádza v krízovej situácii. Nový herný systém s rozdelením na skupinu o titul a záchranu sa neosvedčil. Najviac sa to dotklo futbalistov Žiliny, ktorí suverénne kraľujú v jesennej časti s dvanásťbodovým náskokom. Po rozdelení osem najlepších mužstiev však majú pred posledným kolom iba päťbodový náskok pred Artmediou, ktorá počas prvej časti predvádzala kolísavé výkony, čoho dôsledkom bola aj výmena trénerov za Starým bratislavským mostom (Štefan Horný nahradil Jozefa Adamca). Navyše nový hrací systém vyvolal špekulácie o možných "úmyselných" prehrách favoritov.

Šéf zväzu kritizuje nový systém
So súčasným herným modelom nie je spokojný ani prezident Slovenského futbalového zväzu František Laurinec. "Podľa mňa najoptimálnejší model je 16 mužstiev, ktoré hrajú dvakrát spolu doma - vonku. Na to však treba práve tých šestnásť klubov, ktoré sú dostatočne finančne zabezpečené. Keď zistíme, že máme toľko tímov na adekvátnej úrovni, tak potom nemáme o čom diskutovať,"
Odmieta však tvrdenia, že zväz je zodpovedný za niektoré výsledky, kde padli podozrenia, že Artmedia v závere vedome povypúšťala zápasy. "Na vine nie je len tento systém ale aj napríklad stále vyhováranie sa klubov na rozhodcov. Otázka dôveryhodnosti súťaže nie je v našich rukách, ale v jej aktéroch," dodal Laurinec.
Samotný systém schválila pracovná komisia futbalového zväzu v domnienke, že nový typ súťaže pomôže motivovať ostatné kluby. Novým modelom nie je nadšený ani súčasný tréner Žiliny Pavel Vrba. Jeho tím prehral v aktuálnej súťaži len dvakrát, napriek tomu odstup po rozdelení súťaže od druhého mužtsva, Artmedie, bude zanedbateľný. Výhry proti súperom, ktorí budú hrať o záchranu (Inter, Dubnica, Trenčín) im boli zbytočné, keďže sa im započítavajú len body s tímami, s ktorými budú hrať nadstavbovú časť.



Futbal nás nezaujíma
Nový systém vyhnal z hľadiska v tejto sezóne ďalších divákov. O celkom slušné návštevy prišla aj Artmedia Bratislava, keď kvôli niekoľkým "pochybným" prehrám si pokazila reputáciu pred vlastnými divákmi. Za všetko hovorí aj posledné ligové kolo. Priemerne prišlo na jeden zápas zhruba dvetisíc ľudí. Celkový priemer návštevnosti v tejto sezóne je len o niečo vyšší.
Na nový hrací systém doplatil aj nováčik zo Senca, ktorý získal body hlavne s nepostupujúcimi mužstvami a s momentálne piateho miesta, klesne až na posledné ôsme. O poslednom postupujúcom sa rozhodne medzi Slovanom a Trnavou.
Baráž nie je pre Inter, Trenčín, Dubnicu veľmi lukratívna, doplnia ich štyri tímy z druhej najvyššej súťaže. Všetci účastníci tejto skupiny začínajú nadstavbovú časť s nulovým bodovým ziskom. Prvé štyri mužstvá sa udržia v najvyššej súťaži.

Rozpredaj hráčov "slabým" nehrozí PLOCHA
Podľa generálneho manažéra Richarda Rybníčka sa v Trenčíne neočakáva, že by nastal predaj hráčov. Ich prioritou je ešte stále zotrvanie v najvyššej súťaži. Podobným spôsobom uvažuje aj prezident Interu Bratislava Milan Lônčik. Do konca baráže nebudú rozpredávať svoj tím. Nevylúčil však, že v januári môžu niektorí hráči odísť do lepších klubov.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
28. apríl 2024 03:37