StoryEditor

Hrbatý pokračuje, Slovenky sa rozlúčili

15.01.2007, 23:00
Prvý deň podľa predpokladov. Úvodné zápasy tenisového grandslamového turnaja Australian Open (dotácia 20 miliónov austrálskych dolárov) sa niesli v duchu známych grandslamových pravidiel: Slovákov od fiaska zachránil Dominik Hrbatý.

Prvý deň podľa predpokladov. Úvodné zápasy tenisového grandslamového turnaja Australian Open (dotácia 20 miliónov austrálskych dolárov) sa niesli v duchu známych grandslamových pravidiel: Slovákov od fiaska zachránil Dominik Hrbatý, najlepší svetový tenista Roger Federer bez problémov postúpil a diváci sa dočkali aj jedného prekvapenia, keď sa s turnajom rozlúčil štvrtý nasadený Chorvát Ivan Ljubičič.

"Československé" súboje sa skončili remízou
Slovenský tenista Dominik Hrbatý zdolal v prvom kole nenasadeného Čecha Jiřího Vaněka 3:1 na sety a postúpil do druhého kola, v ktorom sa zajtra stretne s Američanom Vincentom Spadeom.
29-ročný Bratislavčan prehral prvý set za 57 minút 6:7, hoci v tajbrejku viedol už 6:3 a zdalo sa, že dokonalým spôsobom zavŕši obrat zo skóre 3:5 na gemy. V druhej časti však Hrbatý príkladne zabojoval: z nepriaznivého stavu 2:5 dokázal tento set dotiahnuť do ďalšej skrátenej hry a v nej povolil 28-ročnému rodákovi z Domažlíc len jeden bod. V ďalších dvoch setoch už 22. nasadený hráč turnaja dominoval. "Prvé kolo na grandslamovom turnaji je vždy veľmi náročné a dnešok proti Vaněkovi nebol výnimkou. Približne jeden a pol setu som sa herne dosť trápil. Potom som začal súpera tlačiť a naháňať po dvorci. Naplno sa to prejavilo v treťom a vo štvrtom sete," povedal Hrbatý.
Hrbatý, ktorý hrá v Melbourne Parku už jedenástykrát, má s 32-ročným veteránom Spadeom bilanciu 2:1.
V pondelok sa zapojili v Melbourne Parku do bojov aj dve slovenské tenistky. Jarmila Gajdošová podľahla Venezuelčanke Milagros Sequerovej za 80 minút 0:2 na sety a Martina Suchá takisto prehrala s Češkou Evou Birnerovou 0:2 na sety. Dnes v noci sa zo Slovákov predstavia dvaja tenisti. Najlepšia slovenská hráčka Daniela Hantuchová nastúpi proti Francúzke Alize Cornetovej, úspešný kvalifikant Lukáš Lacko si zmeria sily s domácim Robertom Smeetsom.

Koniec veľkého Chorváta
Najväčší favoriti turnaja, Švajčiar Roger Federer a Francúzka Amélie Mauresmová, bez problémov postúpili do druhého kola. Kráľ tenisových kurtov Federer zdolal Nemca Björna Phaua 3:0 na sety. Mauresmová si poradila s Američankou Shenay Perryovou 2:0 na sety.
Na úvod sa však v Melbourne Parku zrodilo jedno veľké prekvapenie, keď štvrtý nasadený Chorvát Ivana Ljubičič prehral s Američanom Mardym Fishom (42. v rebríčku ATP) 1:3 na sety. Favorizovaný Ljubičič vyhral prvý set, ale v ďalších troch už ťahal za kratší koniec a nezopakoval v Melbourne minuloročný postup do štvrťfinále. Fishovi sa vlani podaril husársky kúsok, keď sa po dvoch operáciách zápästia a prepade na 341. miesto v rebríčku ATP Entry dokázal vrátiť do veľkého tenisu a dnes už opäť figuruje v najlepšej päťdesiatke.
"Súper ma prekvapil veľkými údermi a skvelým podaním. Do poslednej loptičky som veril, že sa to otočí, ale dnes mi to nebolo súdené," povedal Ljubičič, ktorý zatiaľ nemôže nájsť fazónu na grandslamových turnajoch.

Najzaujímavejšie výsledky 1. kola
Muži
Hrbatý (22)
- Vaněk 6:7, 7:6, 6:1, 6:3
Federer (1) - Phau 7:5, 6:0, 6:4
Fish - Ljubičič (4) 4:6, 7:6, 6:4, 6:4
Roddick (6) - Tsonga 6:7, 7:6, 6:3, 6:3
Robredo (8) - Ramirez Hidalgo 6:4, 6:4, 6:0

Ženy
Sequera - Gajdošová 6:3, 6:4
Birnerová - Suchá 7:5, 6:3
Mauresmová (2) - Perryová 6:3, 6:4
Petrovová (5) - Tanasugarnová 6:3, 6:2
S. Williamsová - Santangelová (27) 6:2, 6:1

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
17. apríl 2024 01:36