StoryEditor

Spojený tím hokejistiek zo Severnej a Južnej Kórey sa pred olympiádou borí s neočakávaným problémom

29.01.2018, 13:35
Autor:
ČTKČTK
Dve časti ostrova sa posledných 70 rokov vyvíjali oddelene a prejavilo sa to aj na jazyku.

Spoločný olympijský tím tvorený hokejistkami Severnej a Južnej Kórey čelil pri svojom prvom tréningu neočakávaným problémom, ktoré spôsobili odlišnosti v jazyku používanom na opačných stranách hranice. Uviedla to dnes agentúra AFP. Kórea bola rozdelená vojnovým konfliktom z rokov 1950-1953 a obyvatelia na severe a na juhu od tej doby nie sú v kontakte.

Obe Kórey používajú naďalej rovnaké písmo, takzvaný hangul, ktorý bol vyvinutý v 15. storočí, aby nahradil čínske znaky. Vývoj jazyka sa ale na juhu a severe Kórejského polostrova za uplynulých 70 rokov v mnohých smeroch rozišiel.

Prvé stretnutie hokejistiek zo Severnej a Južnej Kórei: 

Hráčky dostali slovník

Veľmi zreteľné je to práve pri športovej terminológii, kde Juhokórejčania prevzali množstvo anglických slov, pričom ľahko prispôsobili ich výslovnosť. Ide napríklad o výraz skating (korčuľovanie) či T-push označujúci korčuliarsku techniku ​​brankára. Severokórejčania si v týchto prípadoch vytvorili vlastné slová.

Na prekonanie komunikačných problémov zostavila juhokórejská hokejová asociácia slovníček odlišných výrazov a pred prvým spoločným korčuľovaním v nedeľu ho rozdala hráčkam. Slovníček je doplnený aj o anglickú výslovnosť severokórejských slov, očividne pre kanadskú trénerku Juhokórejčaniek Sarah Murrayovú.

Snaha o zmierenie

Spoločný tím hokejistiek oboch Kóreí bol vytvorený v rámci snáh Soulu využiť zimné olympijské hry v juhokórejskom Pchjongčchangu k zblíženiu s KĽDR po rokoch napätia spôsobeného opakovanými severokórejskými jadrovými a raketovými testami.

Severná Kórea oficiálne oznámila svoju účasť na olympiáde začiatkom januára pri prvých oficiálnych rozhovoroch medzi oboma Kóreami od roku 2015. Na olympijské hry, ktoré sa v Južnej Kórei uskutočnia v termíne 9.-25. februára, vyšle KĽDR zhruba 550-člennú delegáciu.

Prvýkrát v histórii

Tá bude zahŕňať 230 roztlieskavačiek, 140-členný orchester, 30-členné družstvo na predvádzanie taekwonda, ďalej potom 22 športovcov, vysokých činiteľov a novinárov. Družstvo hokejistiek je prvým spoločným olympijským tímom oboch Kóreí v histórii.

Vytvorenie spoločného ženského hokejového tímu sa v Južnej Kórei stretlo s početnými kritikami verejnosti. Podľa kritikov boli športovkyne zneužité vládou na politické účely.

Vlna kritiky

Juhokórejčanky aj ich kanadská trénerka Sarah Murrayová sa sťažovali, že spojenie s úplne cudzími hráčkami tím oslabí, a navyše dostanú Juhokórejčanky menej času na ľade, než keby hrali samé za seba. Družstvo tvorí 23 juhokórejských hráčok a 12 hráčok zo Severu, ktoré prešli prísne stráženú hranicu medzi oboma krajinami minulý týždeň.

Atmosféra na prvom tréningu bola "vážna, ale priateľská", uviedla juhokórejská tlačová agentúra news1. Severokórejčanky vraj prejavovali "veľkú sústredenosť a bojového ducha".

01 - Modified: 2024-04-24 19:18:50 - Feat.: - Title: Nitra je novým majstrom hokejovej Tipos extraligy. Porazila Spišskú Novú ves a získala titul 02 - Modified: 2024-04-24 12:24:10 - Feat.: - Title: Šatan: Všetci slovenskí hrači z AHL sú pre nás zaujímaví. Z Česka chcem päť hokejistov 03 - Modified: 2024-04-23 14:26:40 - Feat.: - Title: MS v hokeji: Čo čakať od výrazných posíl z NHL? Na veľký tlak sú títo borci pripravení, tvrdí expert 04 - Modified: 2024-04-23 07:38:49 - Feat.: - Title: Napraví si chuť vďaka duelom na MS? Osvedčené meno Ramsayho tímu môže ukázať, že si zaslúži viac šancí v NHL 05 - Modified: 2024-04-21 16:18:04 - Feat.: - Title: Hokejisti do 20 rokov skončili na domácom turnaji štvrtí. Mnohí ešte také náročné zápasy nehrali, tvrdí Štrbák
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
26. apríl 2024 07:59