Slovenský obranca Peter ČerešnákTASR/M. Svítok
StoryEditor

Hrozil jasný debakel, prišiel skvelý obrat. Prišli sme na olympiádu niečo dokázať, tvrdia Slováci

14.02.2018, 18:04
Slováci proti Rusom prekvapili. Po úvodnom šoku sa otrepali a hráčov zdobili vlastnosti, ktoré predtým chýbali.

Viera vo vlastné schopnosti. Aj psychologické pôsobenie trénerského štábu zapôsobilo na slovenských hokejistov tak silno, že v úvodnom dueli na olympiáde otočili dvojgólové manko s vysoko favorizovanými Rusmi. "Nikto to po hrozivom úvode nechcel zabaliť," povedal asistent trénera Vladimír Országh.

Popravde, nikto by sa v tých chvíľach nečudoval. Slováci pôsobili bojazlivo, súper ich jednoznačne prehrával. Skrátka to vyzeralo na jasný debakel.

"Chceli by sme niečo dokázať"

V tých chvíľach však zapracovali tréneri. "Stále som zdôrazňoval, že je možné otočiť aj takto nepriaznivý vývoj. Do konca ostávalo ešte veľa času," vykladal po zápase tréner Craig Ramsay.

Možno aj jeho kanadská nátura, ktorá velí nikdy nič nevzdávať a veriť vo vlastné schopnosti, Slovákom pomohla. Ostatne slová brankára Branislava Konráda to len potvrdzujú: "Už pred turnajom nám kouč povedal, že môžeme poraziť kohokoľvek. Bojovali sme, a to bolo dôležité."

Slováci proti Rusom prekvapili. Po úvodnom šoku sa otrepali a hráčov zdobili vlastnosti, ktoré predtým chýbali.

Medzi nimi práve bojovnosť. Koľkokrát hokejisti v modrom obetavo skákali do striel, často neváhali padnúť, aby v oslabení vyrazili puk z vlastného pásma.

"Dôležitá bola oddanosť, nikto to nevzdával. Hráči sa vrhali do striel a blokovali ich. Hrali ako jeden tím. Zdôrazňoval som im, že keď si nebudú veriť, tak nemôžu zvíťaziť. Som hrdý, že to zvládli. Veríme, že rovnaké výkony dokážeme predviesť aj v ďalších zápasoch," pochvaľoval si Ramsay.

A jeho asistent Országh dodal: "Bolo by zlé chcieť sa len zúčastniť. My chceme na tejto olympiáde niečo dokázať. Dosiahli sme na fantastické víťazstvo pre fanúšikov a ľudí na Slovensku."

Rusi: Musíme sa s tým vyrovnať a vyvodiť závery

To nálada Rusov bola pochopiteľne ponurejšia. Kouč Oleg Znarok duel zhodnotil krátko: "Prehrali sme, musíme sa s tým vyrovnať. Všetky chyby, ktoré som urobil, napravím. Nebudem viniť tím ani konkrétnych hráčov, pretože je to môj tím."

Olympijskí športovci z Ruska musia každopádne v piatok zabrať proti Slovinsku, ktoré na úvod turnaja tiež prekvapilo a zdolalo Američanov 3:2 po predĺžení.

"Hrali sme zle, ale som si istý, že sa zlepšíme. Musíme si z neúspechu vyvodiť správne závery. Slovákom zachytal brankár, v prvej tretine mali štyri strely a dali dva góly. Potom sa uvoľnili a boli lepší," popisoval sklamaný útočník Iľja Kovaľčuk.

01 - Modified: 2024-04-23 16:48:10 - Feat.: - Title: Slovákom nie je osud Ukrajiny ľahostajný. Na muníciu vyzbierali 3,5 milióna eur, suma stále rastie 02 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa 03 - Modified: 2024-04-23 14:26:40 - Feat.: - Title: MS v hokeji: Čo čakať od výrazných posíl z NHL? Na veľký tlak sú títo borci pripravení, tvrdí expert 04 - Modified: 2024-04-22 12:24:40 - Feat.: - Title: Vallov údiv: Primátor Bratislavy to prehnal a už to asi aj vie (komentár) 05 - Modified: 2024-04-23 07:38:49 - Feat.: - Title: Napraví si chuť vďaka duelom na MS? Osvedčené meno Ramsayho tímu môže ukázať, že si zaslúži viac šancí v NHL
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
24. apríl 2024 08:29