StoryEditor

Nemecké hviezdy na štíte Galisovho tímu

05.09.2005, 00:00
Historické víťazstvo v ére samostatnosti zaznamenala slovenská futbalová reprezentácia, ktorá v sobotňajšom prípravnom stretnutí zdolala na bratislavskom Tehelnom poli trojnásobných majstrov sveta z Nemecka 2:0. O oba presné zásahy sa postaral kapitán slovenského tímu Miroslav Karhan.
Historické víťazstvo v ére samostatnosti zaznamenala slovenská futbalová reprezentácia, ktorá v sobotňajšom prípravnom stretnutí zdolala na bratislavskom Tehelnom poli trojnásobných majstrov sveta z Nemecka 2:0. O oba presné zásahy sa postaral kapitán slovenského tímu Miroslav Karhan. Zverencov Dušana Galisa už dnes čaká presun do Rigy, kde sa v stredu v zápase 3. kvalifikačnej skupiny stretnú s domácim Lotyšskom.
Hviezdny výber Nemecka v zostave s Ballackom, Klosem či brankárom Lehmannom začal aktívnejšie a už počas úvodných piatich minút dvakrát z priameho kopu ohrozil brankára Čontofalského. Domáci sa prvou priamou strelou prezentovali v 8. min., Greškovmu pokusu však chýbala razancia. Výber trénera Jürgena Klinsmanna si po úvodnom oťukávaní vypracoval miernu územnú prevahu, no do šancí sa skôr dostávalo domáce mužstvo. Nepresne mieril norimberský tandem Mintál a Vittek. Druhý z nich vypracoval prvý gól slovenského výberu, keď ho v súperovej šestnástke nedovolene atakoval Mertesacker. Holandský rozhodca Braamhaar odpískal pokutový kop, ktorý bezpečne premenil Karhan - 1:0. Nemcov inkasovaný gól zaskočil, viazla im súhra a pred slovenskú bránku sa dostávali zriedkavo. Veľkú šancu na vyrovnanie priniesla 37. min., keď Kloseho hlavičku Čontofalský reflexívne vytlačil na roh. Už o pár sekúnd galisovci udreli druhýkrát. Po osi Greško, Mintál sa lopta dostala ku Karhanovi a hráč VfL Wolfsburg efektne preloboval Lehmanna - 2:0. Domáce mužstvo mohol ešte v závere polčasu do trojgólového náskoku poslať Vittek, jeho dve delovky brankár hostí zneškodnil.
Druhú polovicu zápasu poznačilo hromadné striedanie na oboch stranách, po ktorých úroveň hry opadla. Slováci sa po vystriedaní hlavných opôr sústredili iba na udržanie výsledku, čo ťažkopádni hostia nedokázali potrestať. Čontofalského síce v 52. min. prekonal Ballack, ale hlavný rozhodca gól za faul na domáceho gólmana neuznal. V ďalších dvoch tutovkách hostí skvele zasiahol Ďurica, ktorý najskôr vypichol loptu Podolskému a o chvíľu neskôr zachraňoval na bránkovej čiare. Keď sa v závere nepresadil ani striedajúci Kuranyi, Slováci sa mohli tešiť z cenného skalpu. Nemci pod Klinsmannovým vedením zaznamenali z 18 stretnutí iba tretiu prehru, keď predtým podľahli Brazílii a Kórejskej republike.
SR - Nemecko 2:0 (2:0)
Góly: 20. (11 m) a 38. Karhan, ŽK: Škrteľ, rozhodoval: Braamhaar (Hol.), 9 276 divákov .
SR: Čontofalský - Zabavník, Kratochvíl, Škrteľ, Had (46. Ďurica) - Hološko (80. Jakubko), Valachovič (52. Petráš), Karhan (68. Hlinka), Greško - Mintál (46. Kozák) - Vittek (68. Hlinka)
Nemecko: Lehmann - Owomoyela (75. Hinkel), Mertesacker, Wörns (46. Jansen), Hitzlsperger (46. Sinkiewicz) - Deisler, Ernst (46. Schweinsteiger), Ballack, Schneider (83. Kuranyi) - Klose, Asamoah (46. Podolski)
01 - Modified: 2003-01-22 07:52:07 - Feat.: 0 - Title: Penta kúpila Adast a chce ho ozdraviť 02 - Modified: 2003-01-22 10:48:00 - Feat.: 0 - Title: Bude umelé oplodnenie prirodzené? 03 - Modified: 2003-01-22 10:54:57 - Feat.: 0 - Title: E- smog: hazard civilizácie?
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
06. máj 2024 22:32