StoryEditor

Ľubomír Višňovský: Hrozí mi výmena z Los Angeles

15.05.2007, 00:00
V účasti na tohtoročných majstrovstvách sveta v Moskve mu zabránilo zranenie členka. Výkony slovenských hokejistov na turnaji pozorne sledoval.

Majster sveta z roku 2002, Ľubomír Višňovský, videl príčinu nášho neúspechu na turnaji najmä v defenzívnej hre. "Hráči zabúdali na zadné dvierka v našej tretine, v obrane to občas nešlo podľa predstáv," povedal pre HN Višňovský.

Čo hovoríte na vystúpenie našej hokejovej reprezentácie na šampionáte v Moskve?
- Skončiť šiesti na majstrovstvách sveta nie je zlé umiestnenie, aj keď fanúšikovia očakávali medailovú pozíciu. Chalani sa snažili, niekedy až moc. V niektorých chvíľach sa mi zdali až premotivovaní. V štvrťfinálovom súboji proti Švédsku urobili naši hokejisti príliš veľa chýb. Zdalo sa mi, že sme niekedy nehrali tak kompaktne a tímovo, ako by sme mali.

Bola nominácia na tento turnaj vybraná dobre? Boli v našom kádri najlepší slovenskí hokejisti súčasnosti?
- Asi už lepší hokejový výber nemohol tréner na turnaj ani pozvať. Stretlo sa v ňom to najlepšie, čo mal tréner Šupler k dispozícii. Bolo pre mňa prekvapujúce, že najprv vyradil z kádra Mareka Urama. Neskôr ho však opäť povolal, ale on by si jeho neúčasť obhájil.

Mrzí vás, že ste sa na tohtoročných majstrovstvách sveta v Rusku nemohli zúčastniť?
- Samozrejme, že som chcel ísť reprezentovať Slovensko. Ešte som to skúšal tesne pred začiatkom turnaja, konzultoval som svoj zdravotný stav s lekárom. Povedal mi však, že moja účasť absolútne neprichádza do úvahy.

Má tréner Šupler autoritu u hráčov? Akceptujú ho? Je to muž na správnom mieste?
- Myslím si, že autoritu má určite. V slovenskom hokeji toho dosiahol veľmi veľa. Nemôžem to však posúdiť konkrétne, keďže pod jeho vedením som ešte nehral.

Prečo sme nezvládli štvrťfinálový súboj proti Švédsku? Kde ste videl hlavnú príčinu?
- Útočníci a vlastne všetci hráči veľmi chceli. Zabúdalo sa však na zadné dvierka v našej tretine, v obrane to občas nešlo podľa predstáv. Švédi to využili a pôsobili oveľa sebavedomejším dojmom.

Budete mať záujem v budúcich rokoch reprezentovať Slovensko?
- Ja nemám žiadny problém prísť podporiť náš tím na vrcholových podujatiach. Záleží na tom, či má hráč chuť. Sezóna v Amerike je dlhá, hráč má niekedy problémy v tíme. Je to ťažko pochopiteľné pre ľudí, ktorí to nezažijú. Veľa ľudí si povie, že hráč NHL zarobí veľké peniaze a teraz už pre slovenský hokej nemusí nič spraviť. Nie je to pravda.

Zlyhali sme najmä v obrane? Myslíte si, že mali hráči vhodnú výkonnosť na takéto náročné podujatie?
- Netvrdím, že sme to nezvládli v obrane, ale v kompaktnosti obrannej hry celého tímu. Prvé nájazdy útočníkov dokázali pokryť. Góly sme dostávali až z druhého sledu. Na majstrovstvách sveta zlyhala súčinnosť prvej formácie.

Má niekto z hráčov tohto výberu možnosť presadiť sa v budúcnosti v zámorskej profilige?
- Veľmi ma prekvapil výkon Romana Kukumberga, myslím si, že hral výborne. Určite nesklamal a z obrancov sa mi najviac páčila hra Petra Podhradského.

Vráťme sa k vašej sezóne v NHL. Boli ste v prvej desiatke najproduktívnejších obrancov súťaže. Ste spokojný?
- Až na to, že sme (Los Angeles Kings, pozn. red.) nepostúpili do vyraďovacích súbojov, tak som spokojný. Bola to ťažká sezóna, až som bol prekvapený z ôsmeho miesta v produktivite obrancov. Tento výsledok je pre mňa výzvou do budúcej sezóny, kde by som ho rád zlepšil.

Čo sa dialo s vaším tímom, keďže sa mu nepodarilo postúpiť do bojov o Stanley Cup?
- V priebehu sezóny sa nám v rovnakom čase zranilo sedem hráčov, a toľko hráčov je veľmi ťažké nahradiť. Stratili sme veľa bodov. Vedenie už nevydržalo, vymenilo všetkých od trénerov, cez manažment, až po hráčov. Momentálne stavia klub najmä na mladých hráčoch.

Vaša pozícia v klube je pevná alebo hrozí aj vám v budúcnosti výmena do iného klubu?
- Vôbec nemám nič isté. Práve teraz prebiehajú rozhovory o mojej novej zmluve, keďže stará mi vyprší na konci budúceho ročníka. Keď sa na nej nedohodneme, tak ma pravdepodobne klub vymení. Novú zmluvu môžem podpísať prvým júlovým dňom. Keď sa vedenie rozhodne, že ma vymení, ja s tým nič neurobím. Svoje budúce pôsobisko si môžem vybrať až na konci budúceho ročníka NHL.

Ako vychádzate s najlepšie plateným hráčom tímu, Robom Blakom? Zaslúži si trojnásobne vyšší plat ako vy?
- Rob Blake je úplne neuveriteľný chalan. Nehovorím, že má za sebou najlepšiu sezónu, ale svoje si odviedol. Už nie je taký silný a rýchly ako v minulosti, roky nezastavíš. Je absolútne nekonfliktný typ, žiadny hráč v mužstve s ním nemá problémy.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
26. apríl 2024 12:46