StoryEditor

V antickej Olympii sa rozhorel olympijský oheň

27.11.2005, 23:00
Grécka herečka Theodora Siarkouová v úlohe veľkňažky včera v antickej Olympii slávnostne zapálila olympijský oheň, ktorý poputuje do talianskeho Turína, kde sa od 10. do 27. februára budú konať XX. zimné olympijské hry.

Grécka herečka Theodora Siarkouová v úlohe veľkňažky včera v antickej Olympii slávnostne zapálila olympijský oheň, ktorý poputuje do talianskeho Turína, kde sa od 10. do 27. februára budú konať XX. zimné olympijské hry.
Herečke Theodore Siarkouovej sa pre nepriaznivé počasie nepodarilo zapáliť oheň tradičným spôsobom len s pomocou slnečných lúčov, no pochodeň sa nakoniec vznietila s pomocou plameňa, ktorý sa týmto spôsobom podarilo zapáliť počas sobotňajšej generálky. Z dejiska starovekých olympiád sa oheň prepraví do Ríma, odkiaľ sa 8. decembra vydá na dlhú púť po celom Taliansku, až 9. februára v predvečer slávnostného otvorenia ZOH zavíta do metropoly Piemontu. Prvým, kto mal tú česť niesť oheň, bol 19-ročný grécky skokan o žrdi Costas Filippidis. Gréckom ho ponesie v najbližších 10 dňoch spolu 534 bežcov a 6. decembra sa s ním rozlúčia na aténskom antickom štadióne. Hneď v prvý deň na Apeninskom polostrove poputuje k pápežovi Benediktovi XVI., ktorý mu požehná. Potom sa vydá na púť Talianskom, počas ktorej sa ocitne v rukách desaťtisícov nosičov, bude sa plaviť na gondole, prevezie sa vo Ferrari i na koni.
Zatiaľ 47 Slovákov
Zásluhou splnených limitov medzinárodných športových federácií i Slovenského olympijského výboru sa už teraz s určitosťou na najväčšom zimnom športovom sviatku s určitosťou predstaví minimálne 47 slovenských športovcov. Najväčšie zastúpenie bude mať, pochopiteľne, ľadový hokej. Do Turína tréner František Hossa bude privedie 23-členný káder. Druhé najväčšie zastúpenie má zatiaľ biatlon (7), potom nasledujú zástupcovia alpského lyžovania (5), behu na lyžiach (5), sánkovania (4) a po jednom zástupcovi majú snoubording, rýchlokoručuľovanie a krasokorčuľovanie. Budúci šéf slovenskej výpravy Igor Nemeček predpokladá, že v dejiskách hier tak bude pôsobiť zhruba 60 slovenských športovcov vrátane hokejového mužstva. Ak sa po uzavretí kvalifikačného procesu podarí naplniť tento počet, celkovo by výprava spod Tatier mala mať spolu s členmi realizačných a podporných tímov a vedenia výpravy asi 110 členov. Na potvrdenie účasti majú adepti ešte takmer celé dva mesiace, veď v niektorých športoch sa druhá kvalifikačná zima ešte ani nezačala. "Posledný termín je 31. január 2006, takže vtedy už musia byť zúžené všetky nominácie športovcov, ktorí sa zúčastnia na olympiáde," uviedol Nemeček.

Slováci so splnenými kritériami (47)
ALPSKÉ LYŽOVANIE (5): Zuzulová, Maculová, Heimschild, Babušiak, Lubellan
BIATLON (7)
Mihoková, Murínová, Halinárová + 2 členky štafety, Hurajt, Mar. Matiaško
BEH NA LYŽIACH (5)
Bajčičák, Bátory, Malák, Holienčík, Procházková
KRASOKORČUĽOVANIE (1)
Macipura
RÝCHLOKORČUĽOVANIE (1)
Užák
SÁNKOVANIE (4)
Mick, Marx ml., Ninis, Sabolová
SNOUBORDING (1)
Židek
HOKEJ (23)

Počet slovenských športovcov na OH
ZOH 1994 Lillehammer
38
OH 1996 Atlanta 71
ZOH 1998 Nagano 40
OH 2000 Sydney 112
ZOH 2002 Salt Lake City 27
OH 2004 Atény 64

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
25. apríl 2024 10:09