StoryEditor

Bajčičák olympijským prísľubom

28.02.2005, 23:00

S dvomi umiesteniami Martina Bajčičáka v prvej desiatke, z toho jednou štvrtou priečkou, sa včera vrátila z majstrovstiev sveta v severských disciplínach v Obertsdorfe slovenská lyžiarska výprava. Úspešné vystúpenie bežcov na lyžiach ešte podčiarkla trojica Michal Malák, Stanislav Holienčík, Alena Procházková, ktorá si vybojovala miestenky na budúcoročné ZOH v Turíne. Sklamaním však boli výsledky skúseného Ivana Bátoryho, ktorý skončil najlepšie na 37. mieste.
"Martinove úspechy sa neobjavili zo dňa na deň, ale stojí za nimi dlhoročná drina. Už predsezónne testy ukazovali, že môže myslieť vysoko, čo sa napriek slabšiemu vstupu do tohto ročníka aj potvrdilo," uviedol tréner A-družstva Ivan Hudač. Podľa jeho slov sú Bajčičákove výsledky pred olympijskou sezónou veľkým záväzkom, preto by bol rád, aby sa v budúcom ročníku mohol sústrediť iba na športovú časť prípravy. "Musíme urobiť ešte množstvo krokov, aby sme sa mohli zamerať iba na tréningy, a nie na zabezpečovanie peňazí," povedal Hudač, ktorého doplnil aj samotný Bajčičák. "V minulosti sme neraz vynechávali podujatia Svetového pohára pre nedostatok financií a aj vlani som sa z tohto dôvodu nezúčastnil na štyroch pretekoch. Bolo to pre mňa veľmi deprimujúce," konštatoval 28-ročný lyžiar. Posledné úspešné výsledky mu dodali sebavedomie aj smerom k Turínu: "Olympiáda je pre mňa obrovskou motiváciou. Myslím si, že mi pred týmto športovým vrcholom môže pomôcť aj fakt, že som sa dostal do absolútnej svetovej špičky, čo by sa mohlo odzrkadliť aj na zvýšenom záujme špičkových firiem."
Úspechy bežcov, žiaľ, ani zďaleka nenapodobnili ďalšie dve časti slovenskej výpravy -- skokanská a združenárska. Kombinátor Michal Pšenko pri svojej štvrtej účasti na MS preteky na 15 km nedokončil a v šprinte skončil na 46. mieste. Pod jeho výsledky sa však podpísala najmä chrípka. "Lekár mi povedal, že som dostal vegetatívny šok. Mal som stvrdnuté svaly hneď od štartu. Preto som sa radšej netrápil a odstúpil som. Za normálnych okolností by som preteky nevzdal, ale videl som, že toto trápenie nemalo význam," uviedol pretekár ŠKP Štrbské Pleso. "V šprinte som zasa doplatil na smolu, keď po mojom druhom vydarenom skoku jury pre silný nárazový protivietor anulovala kolo a opakovaný skok sa mi nevydaril," dodal Pšenko. Ešte o niečo horšie skončil skokan Martin Mesík, ktorý si z dvoch pretekov zaknihoval iba jedno 47. miesto. Pre jeho trénera Petra Schlanka však bola úspechom už Mesíkova účasť v najlepšej päťdesiatke. "Som šťastný, že Martin uspel v kvalifikácii, padol mi kameň zo srdca. Mesík bol pod veľkým psychickým tlakom, na rozdiel od ostatných skokanov navyše musel súťažiť v starej kombinéze z leta, pretože nový overal nám výrobca včas nedodal," konštatoval pre TASR Schlank. Faktom je, že Mesík práve v Obertsdorfe zaznamenal svoje najhoršie vystúpenie zo svojich štyroch účastí na MS, keď lepší bol aj pri svojom debute pred ôsmimi rokmi.

Slováci na MS
Beh na lyžiach
Bajčičák skiatlon 4. miesto
Bajčičák 15 km voľne 10. miesto
Holienčík šprint dvojíc 17. miesto
Malák šprint šprint dvojíc 17. miesto
Bajčičák 50 km klasicky 24. miesto
Bátory 50 km klasicky 37. miesto
Holienčík šprint 43. miesto
Malák šprint 47. miesto
Bátory skiatlon 48. miesto
Malák 15 km voľne 61. miesto
Benka -- Rybár 15 km voľne 84. miesto

Procházková šprint 18. miesto
Procházková 30 km klasicky 41. miesto
Procházková skiatlon 45. miesto
Procházková 10 km voľne 59. miesto
Blašková 10 km voľne 61. miesto
Števicová 30 km klasicky vzdala
Plchová 30 km klasicky vzdala

Skoky na lyžiach
Mesík K-100 47. miesto
Mesík K-137 nepostúpil

Severská kombinácia
Pšenko ind. preteky vzdal
Pšenko šprint 46. miesto

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
26. apríl 2024 06:41