StoryEditor

Özil a Gundogan vyvolali pobúrenie. Kvôli Erdoganovi spochybňujú ich lojalitu k Nemecku

16.05.2018, 19:00
Autor:
schsch
Pochybnosti vyvolalo, že sa obaja futbalisti stretli v nedeľu v Londýne s tureckým prezidentom Erdoganom.

Nemecký futbalový národ pôvodne v utorok s napätím očakával, kým tréner Joachim Löw zverejní nomináciu tímu, ktorý bude na svetovom šampionáte v Rusku obhajovať prvenstvo z roku 2014. Namiesto toho však vášnivo diskutujú, do akej miery sú jeho dve hviezdy s tureckými koreňmi, Mesut Özil a Ilkay Gündogan, lojálni voči Nemecku. "Rešpekt pre môjho prezidenta republiky," napísal totiž ten druhý na dres, ktorý venoval tureckému prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi.

Pochybnosti vyvolalo, že sa obaja futbalisti stretli v nedeľu v Londýne s tureckým prezidentom Erdoganom.

Ten sa v britskej metropole zdržiaval v rámci oficiálnej návštevy. Tú však zároveň využil aj na kampaň pred predčasnými parlamentnými a prezidentskými voľbami, ktoré sa uskutočnia 24. júna. Pri tejto príležitosti mu hráči odovzdali svoje klubové dresy - Özil dres londýnskeho Arsenalu a Gündogan Manchestru City.

Nechali sa zneužiť, tvrdí šéf zväzu

Práve druhý menovaný na neho ešte navyše napísal venovanie: "Rešpekt pre môjho prezidenta republiky." Turecká vládna strana AKP zábery prezidenta a oboch hráčov okamžite uverejnila na sociálnych sieťach.

Počínanie futbalistov, ktorí sa nakoniec objavili aj v Löwovej nominácii, vyvolalo v Nemecku značné pobúrenie. Ojedinele sa ozvali výzvy, aby boli Özil a Gündogan z kádra vyradení. Nemecký futbalový tréner na to reagoval slovami, že na niečo podobné vraj ani sekundu nepomýšľal.

Reuters

"Prezident hráča nemeckého národného tímu sa volá Frank-Walter Steinmeier, kancelárka sa volá Angela Merkelová, parlament sa volá Bundestag a sídli v Berlíne, nie v Ankare," komentoval kauzu politik strany Zelených Cem Özdemir, ktorý má sám turecké korene.

Šéf Nemeckého futbalového zväzu (DFB) Reinhard Grindel pripomenul, že jeho organizácia presadzuje hodnoty, ktoré Erdogan nerešpektuje a vytkol obom hráčom, že "sa nechali zneužiť" k predvolebnému manévru. Zároveň ich skritizoval, že vraj ani trochu nepomohli úsiliu DFB o zapojenie hráčov nenemeckého pôvodu.

Nemci a Turci chcú európsky šampionát v roku 2024

Pre futbalových funkcionárov je situácia chúlostivá aj z toho dôvodu, že Nemecko sa uchádza o usporiadanie európskeho šampionátu v roku 2024, pričom jeho hlavným konkurentom je práve Turecko.

O Erdoganovi je známe, že je veľkým futbalovým nadšencom a sám v minulosti futbal hrával. Ako uviedol denník Die Welt, má Erdogan údajne niekedy volať alebo písať SMS hráčom tureckého pôvodu, keď sa im napríklad vydarí nejaký zápas. Najmä s Özilom je vraj v častom kontakte a pravidelne sa s ním stretáva.

S odvolaním sa na znalca nemecko-tureckého futbalového prostredia denník uviedol, že väčšina z nich prechováva k súčasnému tureckému vedeniu sympatie. Napriek tomu však zatiaľ máloktorý z nich dal svoju podporu tak otvorene najavo ako hráč talianskeho AC Miláno Hakan Calhanoglu. Ten pred vlaňajším ústavným referendom aktívne nabádal svojich spoluobčanov, aby hlasovali za Erdogana.

Gündogan medzitým vydal vyhlásenie, že nechcel byť voči hlave štátu, odkiaľ prišli jeho rodičia, nezdvorilý. Nemal vraj úmysel sa politicky angažovať. "Ako hráči nemeckého národného tímu sa hlásime k hodnotám DFB a sme si vedomí zodpovednosti," uvádza sa v ňom doslova.

01 - Modified: 2024-04-23 08:46:13 - Feat.: - Title: Nemecký súkromný sektor sa vrátil k rastu. Výrazne posilnil sektor služieb 02 - Modified: 2024-04-23 07:05:30 - Feat.: - Title: Kolegu lídra kandidátky AfD zadržali, dával Číne informácie z europarlamentu 03 - Modified: 2024-04-23 05:31:01 - Feat.: - Title: Čína odmietla obvinenia zo špionáže v Nemecku 04 - Modified: 2024-04-22 09:17:43 - Feat.: - Title: V Nemecku zadržali trojicu špiónov, Číne odovzdávali citlivé vojenské technológie 05 - Modified: 2024-04-22 07:15:49 - Feat.: - Title: Je to nesprávne. Šéf bavorských konzervatívcov brojí proti európskemu zákazu spaľovacích motorov
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
23. apríl 2024 11:15