Reuters
StoryEditor

Politická provokácia. Švajčiarom hrozí za kontroverznú oslavu tvrdý trest

25.06.2018, 09:49
Strelci švajčiarskych gólov sa nezdržali kontroverzného gesta.

Švajčiarskym futbalistom Granitovi Xhakovi a Xherdanovi Shaqirimu hrozí za kontroverznú oslavu gólu pri zápase so Srbskom trest zákazu štartu na dva zápasy. Svetová federácia FIFA prešetruje, či ich čin neporušil pravidlá o politických gestách pri futbalových zápasoch.

Obaja futbalisti po góle prekrížil palce, aby napodobnili dvojhlavého čierneho orla, ktorý je symbolom vlajky tzv. Veľkého Albánska. Ide o koncept albánskych nacionalistov, ktorý predpokladá zjednotenie všetkých etnických Albáncov do jedného štátu, ktorý by sa skladal z Albánska, Kosova a tiež časti Srbska, Čiernej Hory, Macedónska a Grécka.

Rodák z Kosova

Xhaka je síce rodákom z Bazileja, ale rodičov má Albáncov, ktorí do Švajčiarska emigrovali. Shaqiri sa narodil v Kosove, ale už od mládežníckych kategórií reprezentoval Švajčiarsko.

Keďže je pre Srbov otázka dnešného samostatného Kosova, historicky srbskej provincie, v ktorej žije albánska väčšina, citlivá, nemožno gestá hráčov vykladať inak než ako provokáciu. Shaqiri mal navyše na jednej kopačke vyšitú švajčiarsku vlajku a na druhej kosovskú.

Trest FIFA

Podľa disciplinárneho poriadku FIFA každý, kto provokuje verejnosť pri zápase politickými alebo inými gestami, by mal byť suspendovaný na dve stretnutia a mal by zaplatiť pokutu minimálne 5 tisíc švajčiarskych frankov (v prepočte 4 335 eur).

FIFA v sobotu potvrdila, že začala vyšetrovanie hneď niekoľkých problematických situácií okolo zápasu Švajčiarsko-Srbsko. Keby uznala hráča vinným z porušenia disciplinárneho poriadku, prídu obaja strelci nielen o posledný duel základnej skupiny proti Kostarike ale tiež o prípadný kľúčový osemfinálový zápas.

Problém má aj tréner

"Okrem vyššie zmienených incidentov budeme prešetrovať aj pozápasové komentáre srbského trénera Mladena Krstajiča," stojí vo vyhlásení FIFA. Krstajič mal pre médiá ostro kritizovať výkon rozhodcu Felixa Brycha, ktorý podľa neho pripravil Srbov o penaltu.

"Poslal by som rozhodcu do Haagu. Nech ho tam súdi, ako to robili s nami," predniesol Krstajič pred srbskými novinármi kontroverzné prirovnanie k Medzinárodnému trestnému tribunálu pre bývalú Juhosláviu.

Ten v minulých rokoch odsúdil množstvo Srbov za vojnové zločiny. "Očividne iba Srbi sú odsúdení k selektívnej spravodlivosti. Predtým ten prekliaty Haag a dnes vo futbale videoasistent," napísal potom Kristajič na sociálnych sieťach.

Gesto bolo nevhodné

Švajčiarsky kouč Vladimir Petkovič nebol po výhre 2: 1 s oslavami svojich strelcov príliš spokojný a skritizoval ich.

"Nikdy by sme nemali miešať politiku a futbal. Je dôležité dodržiavať rešpekt k súperom. Bol to krásny futbal pred parádnou atmosférou a je škoda, že sa teraz o zápase hovorí kriticky," povedal Petkovič, ktorý je pôvodom z Bosny.

Otec záložníka Arsenalu Xhaku strávil tri a pol roka vo väzení ako politický väzeň ešte v čase bývalej Juhoslávie. Shaqiri sa v Juhoslávii narodil a ako dieťa jeho rodina emigrovala do Švajčiarska.

Hráči sa obhajujú

"Len som prejavoval emócie. Nebola v tom žiadna politika, proste som len oslávil gól," uzavrel Shaqiri.

Za svojich hráčov sa postavil Švajčiarsky futbalový zväz, ktorý vo vyhlásení uviedol, že hráči boli vyprovokovaní rasistickými urážkami zo strany srbských fanúšikov.

"Existujú veľa emotívne chvíle, kedy si futbaloví funkcionári ani novinári vôbec nedokážu predstaviť, čo tak silno vyhecovaní hráči cítia. Zvlášť v tak dramatických zápasoch," uviedol generálny sekretár zväzu Alex Miescher.

01 - Modified: 2024-04-21 20:16:10 - Feat.: - Title: Srbská väčšina v severnom Kosove bojkotovala referendum o albánskych starostoch 02 - Modified: 2024-04-20 21:04:50 - Feat.: - Title: Švajčiarski výrobcovia hodiniek vidia Indiu ako novú krajinu hojnosti 03 - Modified: 2024-04-18 14:33:44 - Feat.: - Title: Po desiatich rokoch diverzifikujeme. Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 653 miliónov 04 - Modified: 2024-04-17 21:56:20 - Feat.: - Title: Švajčiarsko sa nepripojí k skupine pátrajúcej po peniazoch ruských oligarchov 05 - Modified: 2024-04-17 12:39:09 - Feat.: - Title: Srbsko má blokovať kosovské autobusy na hraniciach s Chorvátskom
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
24. apríl 2024 10:19