TASR/AP
StoryEditor

Nie je ruka ako ruka. Ako si arbitri na šampionáte vykladajú pravidlá každý po svojom

27.06.2018, 14:15
Autor:
minmin
Otázkou je, ako by zápas dopadol, ak by rozhodca v 76. minúte odpískal pokutový kop pre Nigériu. Urobil chybu, alebo sa riadil výkladom pravidiel?

Dve hrania rukou v pokutovom území, dve situácie, dva rozdielne verdikty. Majstrovstvá sveta počas rozhodujúcich zápasov o postup do osemfinále ukázali, ako sú futbalové pravidlá nejednotné, ako si ich výklad každý vyloží po svojom.

Nigérijský kapitán John Obi Mikel stále nechápe. "Ako rozhodca nemohol odpískať penaltu? Bola to jasná ruka. Keď sa pozriete na pondelkový zápas Portugalska, tak tam bola penalta odpískaná za oveľa, oveľa menší priestupok."

V utorňajšom vypätom dueli za stavu 1:1 štvrť hodiny pred koncom sa argentínsky obranca Marcos Rojo snažil odhlavičkovať center, kvôli svojej nešikovnosti mu lopta z hlavy zišla a spadla na ruku, ktorú mal odtiahnutú od tela.

Posúďte sami, či sa arbiter rozhodol správne:

"Penalta," kričali Nigérijčana. Turecký arbiter Cüneyt Cakir prerušil hru, situáciu konzultoval s videoasistentom a potom odbehol k tunelu, aby sa pozrel na monitor.

"Nie, chlapi, to nie je penalta. Rojo si ruku nastrelil sám, to nie je priestupok," ukazoval a vysvetľoval Nigérijčanom na ihrisku. Ten istý Rojo potom päť minút pred koncom skóroval na 2:1, čím rozhodol o postupe Argentíny na úkor Nigérie.

Otázkou je, ako by zápas dopadol, ak by Cakir v 76. minúte odpískal pokutový kop pre Nigériu. Urobil chybu, alebo sa riadil výkladom pravidiel?

Už od augusta 2008 platí, že ak si hráč pri odkope nastrelí vlastnú ruku, nejde o priestupok. Ale nikde sa nepíše o tom, že je to rovnaká situácia ako pri hlavičke.

Za porušenie pravidla pri hre rukou sa považuje úmysel, ale takisto zahranie lopty rukou z nedbanlivosti, neopatrnosti alebo nedostatočnej predvídavosti následkov boja o loptu. A to je presne Rojov prípad. Neopatrnosť a nedostatočná predvídavosť. Ruka od tela, ktorá nie je v prirodzenej pozícii.

Z toho vychádza, že Cakir mal nariadiť pokutový kop. Ak teda Medzinárodná futbalová federácia FIFA a jej pravidlová komisia IFAB pred samotným šampionátom v Rusku na seminári nespresnila či nezmenila výklad pravidiel. Mohlo dôjsť k drobným o nuansám, ktoré však môžu pravidlá výrazne meniť.

"Jasná penalta. Máme video, aby sa pískalo správne. A keď sa tak nedeje, nie je pre video dôvod," povedal nigérijský stredopoliar Viktor Moses.

"Chápem, že pre rozhodcu je ťažké správne interpretovať pravidlo o ruke," povedal nigérijský tréner Gernot Rohr.

Výklad zakázaného a dovoleného hrania rukou vo futbale je veľmi zložitý, je tam veľa priestoru na oba verdikty, tzv. šedá zóna. A arbiter si ich väčšinou obháji, nech už rozhodne akokoľvek.

"Keď som sa rozhodcu pýtal, prečo to nie je penalta, tak nevedel. Ako je to možné," čudoval sa Mikel. "Asi nám rozhodca nechcel odpískať druhú penaltu," pripomenul.

Cakir si k nariadeniu penalty pre Nigériu vybral z niekoľkých sporných zákrokov, ktoré sa za zápas v pokutových územiach stanú, ten Mascheranov v úvode druhého polčasu.

Argentínsky stredopoliar pri rohu držal Baloguna. Cakir možno kompenzoval situáciu zo záveru prvého polčasu, kedy Rojo odohral loptu vysokou nohou a navyše zasiahol Iheanacha do hlavy.

"Veľkým krajinám sa pomáha. Pri malých krajinách nech si každý urobí obrázok sám," rypol si Moses.

Na záhadný výklad hrania rukou skoro doplatili Portugalci. V ich poslednom zápase v skupine paraguajský arbiter Cáceres po zhliadnutí videa nariadil penaltu pre Irán vo chvíli, keď Cédric Soares prehral vzdušný súboj a lopta z hlavy protivníka sa mu zviezla po paži.

Portugalský obranca bol chrbtom k súboju, loptu mu na ruku spadla z bezprostrednej blízkosti. "Teraz aby sme mali strach, že vám vo vápne odpískajú veci, ktoré nemôžete ovplyvniť," poznamenal Cédric Soares.

01 - Modified: 2024-04-24 10:51:01 - Feat.: - Title: V Argentíne sa konali masové demonštrácie proti úsporným opatreniam vlády 02 - Modified: 2024-04-24 07:16:00 - Feat.: - Title: Argentínska vláda preskúma odškodné vyplatené obetiam diktatúry 03 - Modified: 2024-04-18 18:39:06 - Feat.: - Title: Argentína sa usiluje o štatút globálneho partnera NATO 04 - Modified: 2024-04-12 05:22:00 - Feat.: - Title: Argentínsky súd viní Irán za útoky na izraelské ciele z 90. rokov minulého storočia 05 - Modified: 2024-04-05 07:41:12 - Feat.: - Title: Argentína bojuje s vlnou horúčky dengue a nedostatkom repelentov
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
26. apríl 2024 03:57