Reuters
StoryEditor

Dlhočakávaný začiatok Tour de France: Sagan bude súťažiť o nižšiu odmenu

06.07.2018, 00:00
Na najslávnejších cyklistických pretekoch rozdelí organizátor 2,29 milióna eur, o osemtisíc menej ako vlani.

Vo väčšine globálne úspešných športoch sa prémie pre športovcov z roka na rok zvyšujú. Na prebiehajúcich MS vo futbale v Rusku si účastníci rozdelia o 12 percent viac ako pred štyrmi rokmi. Podobne na tenisovom Wimbledone, kde medziročne vzrástli o 7,5 percenta.

Najslávnejšie cyklistické podujatie sveta Tour de France, ktoré už dnes odštartuje prvou etapou, si však ide vlastnou cestou. Organizátori pre tento ročník vyčlenili na odmeny 2,29 milióna eur, čo je o bezmála osemtisíc menej ako v minulom roku.

Podľa portálu roadcyclinguk.com je dôvodom menej finančne odmeňovaných úsekov počas trojtýždňových pretekov. Na porovnanie, víťaz Wimbledonu si tento rok odnesie vyše 2,5 milióna eur – čiže viac, ako sa chystá rozdeliť Tour de France medzi 176 pretekárov vrátane nášho Petra Sagana.

V hre je vyrovnanie rekordu
Najvyššiu odmenu – 500-tisíc eur, získa držiteľ žltého trička a celkový víťaz Tour de France. V porovnaní s ním zarobí najlepší v bodovacej súťaži iba drobné (25-tisíc eur). Práve zelený dres bude hlavnou métou trojnásobného majstra sveta Sagana. Šiestym triumfom by mohol o tri týždne v parížskom cieli vyrovnať doterajší rekord nemeckej cyklistickej legendy Erika Zabela.

„Milujem víťazstvá, ale niekedy vyhráte a niekedy prehráte. Platí to v živote aj v športe. Snažím sa podať najlepší výkon a najpodstatnejšie je, aby som sa pritom aj zabával,“ uviedol Sagan v rozhovore pre cyclingnews.com.

Počas posledného ročníka si veľa zábavy neužil, keďže po kontroverznom verdikte rozhodcov bol z Tour de France vylúčený už po štvrtej etape. Na súboj v cieľovej rovinke s Markom Cavendishom, ktorý po páde nemohol pokračovať v pretekoch, dnes spomína už s úsmevom. „Stalo sa to, čo sa stalo. Vrátil som sa oddýchnutejší a čerstvejší. Mal som najlepšie prázdniny v živote,“ skonštatoval Sagan, ktorý vlaňajší júl strávil na lodi s rodinou a kamarátmi.

Jednoznačný favorit
To, že Peter Sagan dorazí na parížsky bulvár Champ´s Élysées v zelenom drese, si nemyslia len odborníci, ale potvrdzujú to aj kurzy zahraničných aj našich stávkových kancelárií. V spoločnosti Niké na jeho triumf v bodovacej súťaži vypísali kurz 1,4 ku 1. Je tak trikrát nižší, ako má jeho najvážnejší konkurent v súboji o zelený dres – Kolumbijčan Fernando Gavirija.

K ďalším rivalom môžeme doplniť vlaňajšieho víťaza bodovacej súťaže Michaela Matthewsa a elitného šprintéra Marcela Kittela či Marka Cavendisha. Zo všetkých 21 etáp bude až deväť z nich rovinatých, čiže najdôležitejších pre cyklistov v bodovacej súťaži. Významná bude už tá dnešná, prvá so štartom v Ile de Noirmoutier. Po nej sa Sagan alebo niektorý zo šprintérov môže na pár dní obliecť do najcennejšieho žltého dresu.


Zaujímavosti o Saganovi na Tour v číslach

7
štart na najprestížnejšom cyklistickom podujatí sveta zaznamená trojnásobný majster sveta.


8
etapových víťazstiev doteraz dosiahol rodák zo Žiliny, pričom najúspešnejšie pre neho boli roky 2012 a 2016 s tromi triumfami.


9
šprintérskych etáp ponúka tohtoročná Tour de France, v ktorých by Sagan mohol zabojovať o etapové víťazstvo.


11
-tisíc eur je suma, ktorú od organizátorov dostane každý cyklista, ktorý dokáže na Tour zvíťaziť v etape.


25
-tisíc eur môže získať Sagan, keď dokáže po šiestykrát v kariére vybojovať zelený dres pre víťaza bodovacej súťaže.


34
-krát už dokázal vyjazdiť na Tour pódiové umiestnenie. Najčastejšie bol pritom na druhom mieste – až 17-krát.


114
-tisíc eur je najvyššia celková odmena, ktorú pri doterajších šiestich štartoch dokázal Slovák na Tour de France zarobiť.


176
pretekárov v 22 cyklistických tímoch sa postaví na štart najslávnejšieho podujatia na dvoch kolesách.

01 - Modified: 2024-04-23 21:32:21 - Feat.: - Title: Športové hnutie si chváli nové ministerstvo. Keketi hľadá možnosti na podporu aj z Tiposu 02 - Modified: 2024-04-21 21:16:35 - Feat.: - Title: Real Madrid 03 - Modified: 2024-04-23 13:46:35 - Feat.: - Title: FNC 6 priniesol výhru Fikiho Sulíka aj bizarný ženský súboj. Tlkanec ustál nemožné, Flexking zostáva neporazený 04 - Modified: 2024-04-17 07:13:12 - Feat.: - Title: Slafkovský získal v NHL bonus za 20 gólov, je voľný pre svetový šampionát 05 - Modified: 2024-04-10 05:33:11 - Feat.: - Title: VIDEO: Slafkovský strelil prvý hetrik v NHL, jeho tím suverénne triumfoval. Černák si pripísal asistenciu
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
26. apríl 2024 09:44