StoryEditor

Hokejisti majú za sebou existenčný zápas

15.05.2006, 00:00

Slovenských hokejistov čakal včera večer na svetovom šampionáte v Rige duel o holú existenciu. Iba víťazstvo nad Švédskom nám mohlo zachovať maličkú nádej na postup do štvrťfinále, aj remíza by naše šance výrazne zredukovala. Prehra by znamenala koniec našim šanciam.
Hossa sa vrátil na ľad
Na dôležitý súboj v osemfinálovej skupine nastúpil už aj kapitán Marián Hossa. Útočník Atlanty absolvoval už v nedeľu predpoludním predpoludňajšie rozkorčuľovanie. Neplánoval však hrať celý duel v Skonto Aréne. Zranené koleno ešte totiž nie je úplne v poriadku. "Za taký krátky čas som to ani neočakával. Chcem byť na striedačke, všetci vieme, o čo ide, a tímu chcem pomôcť. Sezóna sa pomaly končí, keď nevyhráme, je prakticky koniec. Určite neodohrám celý zápas, skôr sa zapojím do niektorých situácií. Nepôjdem do zbytočných osobných súbojov a pri presilovkách sa budem snažiť rozohrávať a strieľať," prezradil 27-ročný krídelník, ktorý začal v útoku podľa otca a trénera Františka s bratom Marcelom a Rastislavom Pavlikovským.
Nebol dôvod taktizovať
V slovenskej bránke mal chytať zápase so Švédmi Karol Križan, dvojkou mal byť Rastislav Staňa. Po remízovom stretnutí so Švajčiarskom (2:2) si všetci uvedomovali, že už nebol dôvod taktizovať. "Myslím si, že strata bodu so Švajčiarskom nás nezlomí. Tento turnaj nehráme zle, snažíme sa, robíme, čo je v našich silách," povedal pred zápasom Martin Cibák.
Tréner František Hossa tiež potvrdil, že sa už nedá nijako kalkulovať. "My už nemôžeme veľmi špekulovať, náš osud majú v rukách aj iné tímy. Švédi sú kvalitným súperom, musíme hrať zodpovedne z hľadiska defenzívy a dávať góly," uviedol pred zápasom reprezentačný kouč.
Švédi so siedmimi olympijskými víťazmi
Úradujúci olympijskí šampióni Švédi síce neprišli do Rigy v najsilnejšom zložení, no určite patria medzi favoritov. Vzájomná bilancia súbojov slovenských a švédskych hokejistov je výrazne na strane severanov, ktorí z doterajších 24 duelov vyhrali šestnásť, tri sa skončili remízou a päť víťazstvom slovenského mužstva. Oba tímy zohrali doposiaľ posledný zápas v základnej skupine turínskeho olympijského turnaja, v ktorom bolo úspešnejšie Slovensko (3:0). Pre nás sú však pamätné najmä "zlaté" majstrovstvá sveta v roku 2002, keď si Slováci na švédskom ľade v Göteborgu pripísali na svoje konto až dva triumfy. Po výhre 2:1 v osemfinálovej fáze turnaja prišlo najslávnejšie víťazstvo nad severským súperom v histórii v semifinále 3:2 po samostatných nájazdoch.
V nominácii Švédska na majstrovstvách sveta v Rige je sedem olympijských víťazov z Turína -- brankár Liv, obrancovia K. Jönsson, R. Sundin, Kronwall a útočníci Hannula, Samuelsson, Zetterberg. Otázny bol štart veterána Jörgena Jönssona, ktorý si doliečoval zranenie. Rastislav Pavlikovský, ktorý dobre pozná súpera z pôsobenia vo švédskej lige, však tvrdí, že ani hviezdy nie sú ešte zárukou úspechu: "Rovnako ako proti Švajčiarom musíme hrať svoj hokej, ale nie iba päťdesiat minút. Švédsko má určite kvalitnejší tím ako Švajčiari, ale mená na papieri zápasy nevyhrávajú. Musíme hrať ako mužstvo a snažiť sa zabojovať naplno," povedal pred stretnutím skúsený center. Zápas sa skončil po uzávierke tohto vydania HN.

Nominácia Švédska:
Brankári:
Liv (HV 71), J. Holmqvist (Brynäs IF), Henriksson (Färjestad BK)
Obrancovia: Timander (Modo), Magnus Johansson (Linköping HC), Kronwall (Detroit Red Wings/NHL), Hallberg (Färjestad BK), R. Sundin (Frölunda HC), A. Holmqvist (Linköping HC), K. Jönsson (Rögle BK)
Útočníci: Martensson (Linköping HC), Mattsson (Färjestad BK), Nordquist (Lulea HF), Mathias Johansson (Färjestad BK), J. Lundqvist (Frölunda HC), Karlsson (HV 71), Melin (HV 71), Emvall (Linköping HC), Samuelsson (Detroit Red Wings/NHL), Franzén (Detroit Red Wings/NHL), Zetterberg (Detroit Red Wings/NHL), Hannula (HV 71)

Vzájomná bilancia slovenských a švédskych hokejistov pred nedeľňajším stretnutím na MS:
Celková bilancia: 24 zápasov (5 -- 3 -- 16, skóre 46:72)

Vzájomná bilancia Slovenska so Švédskom na MS:
Slovensko -- Švédsko 1:2 (Oslo - MS, 7. 5. 1999)
Slovensko -- Švédsko 1:3 (Kolín nad Rýnom - MS, 5. 5. 2001)
Slovensko -- Švédsko 2:1 (Göteborg - MS, 2. 5. 2002)
Slovensko -- Švédsko 3:2 po sam. nájazdoch (Göteborg - MS /semifinále/, 9. 5. 2002)
Slovensko -- Švédsko 1:4 (Helsinki - MS /semifinále/, 9. 5. 2003)
Slovensko -- Švédsko 0:0 (Ostrava - MS, 4. 5. 2004)

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
25. apríl 2024 04:30