StoryEditor

„Nečakajte na Petra," znel príkaz z tímu. Sagan sa kolegom ospravedlnil, hovoril o zlom dni

10.07.2018, 11:52
Peter Sagan sa po tímovej časovke ospravedlňoval svojím kolegom z tímu Bora Hansgrohe.

Pred tromi týždňami na majstrovstvách Česka a Slovenska v Plzni vysvetľoval Juraj Sagan, prečo sa tentoraz nevošiel do zostavy tímu Bora pre Tour: "Chceme sa v úvodných etapách pokúsiť o žltý dres pre Petra a už tretí deň sa ide tímová časovka. Ja nie som dobrý časovkár. Preto ma nevzali."

Iba čoby divák teda sledoval, ako sa mladší brat Peter do žltého obliekol dokonca už v nedeľu po druhej etape a nie až na Mur de Bretagne alebo v Roubaix, ako mnohí špekulovali. Časovka však Petra Sagana zo žltého dresu nekompromisne vyzliekla. Stratil kontakt šesť kilometrov pred cieľom.

​Dorazil potom do cieľa s viac ako dvojminútovou stratou za svojim tímom. Na 80. mieste celkovej klasifikácie teraz stráca na nového lídra pretekov Grega van Avarmaeta z BMC presne tri minúty. "Sme tu pre Poliaka Majku a jeho boj o celkové poradie," vyhlásil.

"Bolo krásne nosiť na deň žltý dres. Ale nie každý deň je nedeľa. Pokúsil som sa vydať zo seba to najlepšie. Ospravedlňujem sa tímovým kolegom, pretože tí boli dnes oveľa lepší ako ja." Bola to etapa, o ktorej už v nedeľu pri videorozhovore s fanúšikmi vyhlásil, že sa na ňu teší najmenej z celej tohtoročnej Tour.

Vyrazil do nej v žiariacom žltom tričku, ale akoby od prvej chvíle bolo všetko zle. Po iba 400 metroch Saganovi na nerovnosti na ceste vypadol z bicykla bidon. Onedlho potom si uvedomil: Dnes na to nebudem mať nohy. V jednej chvíli sa medzi ním a kolegami objavila zlovestná medzera. Zacelil ju, snažil sa, zatínal zuby.

Pred stúpaním na druhý medzičas ešte potiahol špicu, načo sa stiahol dozadu. Keď Daniel Oss pri stúpaní na 23. kilometri tvrdo pracoval na čele tímu Bora, zo zostavy odpadol najprv Markus Burghardt. A potom, tesne pod vrcholom, aj Sagan. Grimasa v jeho tvári hovorila jasne. Pokyn, ktorý dostali ostatní, bol takisto jednoznačný: "Nečakajte na Petra."

Rovnako ako ďalší muž vo výsostnom drese, biely Fernando Gaviria z Quick-Stepu, bol v priebehu časovky tímom obetovaný. Logicky. Vzhľadom k strate Bory na medzičase sa nádej na zachovanie žltého dresu pre Sagana rozplynula už dávno predtým. Búrlivo popoháňaný krikom divákov absolvoval posledných desať kilometrov najprv sám a potom s ďalším odpadlíkom Burghardtom. "Tímové časovky sú vždy tak tvrdé, pretože sú tak rýchle," povedal v cieli.

"Ja som nemal dnes najlepšie nohy. Chceli sme udržať žltý dres, robil som, čo som mohol, ale naozaj som trpel. Chcel som tiež viac pomôcť Rafovi kvôli celkovej klasifikácii. Ale občas jednoducho máte aj zlé dni." Sagan verí, že išlo iba o jednodňovú slabosť. "Uvidíme, čo prinesú ďalšie etapy. Je ešte dlhá cesta do Paríža. Dostanem pár ďalších šancí vyhrať etapu, než dorazíme do hôr."

Bude patriť medzi vážnych kandidátov na etapové prvenstvo predovšetkým v nedeľu na kockách do Roubaix. A pochopiteľne zostáva hlavným kandidátom na zelený dres.

Tejto klasifikácii dominuje so 104 bodmi s náskokom 26 bodov na Gaviriu. Jadro zostavy Bory, už bez Sagana, dorazilo v pondelok do cieľa tímovej časovky na siedmom mieste, so stratou 50 sekúnd na víťazné komando BMC. Takýto výsledok považovali športový riaditeľa aj líder tímu pre celkové poradie Rafal Majka, za solídny.

Majka získal čas na niektorých súperov, napríklad Romaina Bardeta, Vincenza Nibaliho a Warrena Barguila. A pretože v úvodných dvoch dňoch na rozdiel od iných nepadal, celkovo sa teraz s mankom 50 sekúnd drží na 11. mieste. "Cítil som sa dnes dobre," povedal poľský cyklista.

"Bohužiaľ, ako tím sme nikdy nenašli ideálny rytmus. Ale aj tak je výsledok stále dobrý." Na podnikoch Grand Tour už dosiahol Majka na pódium pri Vuelte 2015, kedy stál v Madride na bronzovom stupni. Vtedy ešte vo farbách Tinkoffu.

Po prestupe do Bory je zatiaľ jeho maximom 39. miesto z minuloročnej Vuelty. Minuloročnú Tour po páde v 9. etape nedokončil. Takúto svoju bilanciu v Bore mieni tento rok výrazne vylepšiť. "A ja mu chcem čo najviac pomáhať," uisťuje Sagan napriek svojmu vlastnému boju o etapové triumfy a zelený dres.

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta politiky, ekonomiky a biznisu.

01 - Modified: 2024-04-03 22:06:46 - Feat.: - Title: "Je čas zasadnúť opäť do sedla." Sagan začal po operácii trénovať 02 - Modified: 2024-03-21 17:27:20 - Feat.: - Title: V Senici našli telo zastrelenej cyklistky. Vrahom má byť bývalý manžel, ktorý si potom vzal život 03 - Modified: 2024-02-23 13:28:51 - Feat.: - Title: Peter Sagan musel podstúpiť operáciu. Má problémy so srdcom a bude musieť vynechať preteky 04 - Modified: 2023-12-16 19:02:53 - Feat.: - Title: Víťazom ankety Zlatý pedál sa stal premiérovo Martin Svrček 05 - Modified: 2023-08-29 14:18:53 - Feat.: - Title: Chceli, aby sa cyklisti šmykli na oleji. Španielska polícia počas Vuelty zadržala sabotérov
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. apríl 2024 20:16