Reuters
StoryEditor

Cyklistické diamanty spoznávajú Tour. Raz môžu súperiť o žltý dres

22.07.2018, 10:28
Egan Bernal a David Gaudu patria k najväčším talentom na tohtoročnej Tour.

Sú vôbec najmladší v súčasnom pelotóne Tour de France. Výkonmi i talentom však výrazne vyčnievajú. Egan Bernal a David Gaudu, dva supertalenty. Práve oni majú za pár rokov bojovať o najcennejší cyklistický dres planéty.

Často v pelotóne počúvajú vtipnú narážku: "Kde máš fúzy?"

Skúsení borci si 21-ročných debutantov na Tour doberajú. David Gaudu a Egan Bernal však odpovedajú znamenitými výkonmi.

Začnime kolumbijskou nádejou

Bernal oslnil cyklistický svet famóznym štvrtkovom ťahaním Chrisa Frooma a Gerainta Thomasa až do polovice cieľového stúpania na Alpe d'Huez.

Kým ďalší domestici tímu Sky už ostrému tempu nestačili, on chystal útok štvornásobného víťaza najslávnejšieho preteku planéty. "Vo vysielačke som počul, nech sa pokúsim udržať tempo, že Chris sa pripravuje na útok," rozprával Bernal.

Ostávalo päť kilometrov do cieľa, keď si Kolumbijčan z čelnej skupiny vystúpil a v pokoji dorazil na vrchol dvanástej etapy.

"Že pôjde takto a uvarí Naira Quintanu, navyše na legendárnom Alpe d'Huez po štyroch tisícoch nastúpaných metrov?" chválil mladého pretekára Nicolas Portal, športový riaditeľ tímu Sky. "Má pred sebou krásnu budúcnosť - je neuveriteľné, čo dnes vykonal."

Už pred Tour sa o Bernalovi hovorilo ako o ohromnom talente. Práve on má v budúcnosti nahradiť Naira Quintanu či Rigoberta Urána. Krajina z Južnej Ameriky na celkové víťazstvo na Tour stále čaká.

"Prišiel som sem predovšetkým pomáhať a učiť sa," uvedomuje si Bernal.

Do tímu Davida Brailsforda prestúpil Bernal pred tohtoročnou sezónou z druhodiviznej stajne Androni. Miesto v osemčlennej zostave na Tour si potom zaistil po skvelých jarných výsledkoch.

Nástupca Frooma

V budúcnosti má práve on v drese Sky podľa šéfov bojovať o žltý trikot.

Bernal sa tento rok stal národným šampiónom v časovke, vyhral aj silne obsadený závod Oro y Paz, kde za sebou nechal aj Quintanu s Uránom. V máji potom k dvom etapovým víťazstvom na pretekoch Okolo Kalifornie pridal aj to celkové.

Za sebou nechal vo výsledkovej listine zvučné mená: Van Garderena, Adama Yatesa alebo Rafala Majku.

O dva mesiace neskôr žiari znovu. A skromne rozpráva: "Neprišiel som pre biely dres. Mám iné úlohy. Ale napríklad budúci rok už sa ho pokúsim získať. A raz trebárs aj ten žltý. "

Sagana radšej pustím

A čo druhý cyklistický diamant, o tri mesiace starší David Gaudu?

V hľadáčiku kamier sa rodák z Bretónska ocitol predovšetkým v prvom alpskom teste do strediska Le Grand-Bornand. Vtedy šliapal v početnej skupine utečencov, útočil a do cieľa nakoniec dorazil na deviatom mieste.

"Sakra, ja idem s najlepšími," udivoval sa jazdec FDJ.

V roku 2016 vyhral Tour de l'Avener, obdobu Tour de France pre cyklistov do 23 rokov - Bernalovi sa to podarilo vlani.

"Jeho kariéra je veľmi podobná ako Romaina Bardeta alebo Thibauta Pinota," všimol si francúzsky reprezentačný kouč Pierre-Yves Chaleton.

Práve od druhého spomínaného sa Gaudu učí. "Možno mu raz pomôžem vyhrať Tour," pridáva s vážnou tvárou 28-ročný Pinot.

Líder FDJ na Tour tento rok chýba - po Gire ho skolilo infekčné ochorenie. A tak je najväčšou nádejou v kopcoch práve Gaudu. Počas alpského triptychu poskočil o 52 miest na priebežnú 32. pozíciu.

"Zbieram predovšetkým skúsenosti," uvedomuje si Gaudu, ktorý pridáva aj čerstvé zážitky z pelotónu.

"Ak za mnou je Peter Sagan, mám obrovský rešpekt, radšej ho pustím," usmieva sa.

Drobný mladík váži iba 53 kilogramov, meria 173 centimetrov: teda ideálne predpoklady stať sa elitným vrchárom. "Možno je výhoda byť malý, pretože ostatní vás v pelotóne nevidia a potom s vami nepočítajú v hre o víťazstvo," vtipkuje Gaudu.

Na rozdiel od svojho kolumbijského náprotivku ale Gaudu vyrastal v miestach, kde najväčšia hora meria menej ako 400 metrov. "Napriek tomu tu mám ideálne podmienky pre tréning," upozorňuje Francúz.

V mladosti syn účtovníka a módnej návrhárky často šliapal v Pyrenejach. Jeho prvým absolvovaným priesmykom bol obávaný Tourmalet.

"Kilometer som šliapal a kilometer sa držal auta," spomína. "Takže poznám len polovicu kopca," usmieva sa.

Celé 17-kilometrové stúpanie absolvuje znovu v devätnástej etape Tour. Tentoraz už bez pomoci, zato s mladíckym nadšením.

Za niekoľko rokov už môžu Bernal a Gaudu spolu zvádzať tuhé boje o žltý dres. Teraz sa zatiaľ cyklistické diamanty vybrusujú k dokonalosti.

01 - Modified: 2023-07-23 18:14:12 - Feat.: - Title: Sagan zhodnotil poslednú Tour: Som šťastný, ale už mám toho dosť. Je koniec, život však ide ďalej 02 - Modified: 2023-07-23 17:49:44 - Feat.: - Title: Vingegaard spečatil obhajobu triumfu na Tour de France. Sagan skončil v Paríži jedenásty 03 - Modified: 2023-07-22 15:28:55 - Feat.: - Title: Dánsky cyklista Vingegaard si v nedeľu príde po druhý žltý dres z Tour de France v kariére 04 - Modified: 2023-07-18 16:34:48 - Feat.: - Title: Dánsky cyklista Vingegaard triumfoval v časovke na Tour de France. Zvýšil náskok na čele 05 - Modified: 2023-07-15 16:54:47 - Feat.: - Title: Náročná a s ostrým stúpaním. 14. etapa Tour de France patrí víťazovi Rodriguezovi
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
25. apríl 2024 10:54