StoryEditor

Ruleta o titul na Tour. Sky musí zabrániť vojne lídrov. Uprednostní Frooma?

23.07.2018, 14:58
Po pondelkovom voľnom dni vstúpi Tour v utorok do kľúčového tretieho týždňa. Na jazdcov čakajú tri tvrdé dni v Pyrenejách a v predposlednej etape 31-kilometrová časovka.

Tour de France sa blíži do finále. Dvojblok tímu Sky v zložení Geraint Thomas - Chris Froome drží za sebou Toma Dumoulina. Budú však jazdci britskej stajne spolupracovať na jeho zničení, alebo prevážia osobné záujmy?

Na trojkilometrové stúpanie do cieľa sobotňajšej 14. etapy v Mende útočil Tom Dumoulin. Geraint Thomas sa hneď zavesil za jeho zadné koleso, načo sa dotiahol tiež Chris Froome.

Vzápätí atakoval pre zmenu Froome, za chvíľu bol u neho Thomas, potom Dumoulin.

Spoločne preťali cieľ. Zneutralizovali jeden druhého.

Po pondelkovom voľnom dni vstúpi Tour v utorok do kľúčového tretieho týždňa. Na jazdcov čakajú tri tvrdé dni v Pyrenejách a v predposlednej etape 31-kilometrová časovka.

Veľká trojka pretekom vládne. Velšan Thomas, pôvodne záložný líder tímu Sky, prekvapivo vedie. Jeho parťák Froome stráca 1:39 minúty. Dumoulin zo Sunwebu 1:50 minúty.

"Bude to tvrdá bitka pre telo a aj hlavu. Potrebujete byť v mysli z 50 percent na seba tvrdý a z 50 percent uvoľnení," povedal Thomas. "Všetci traja vstupujeme teraz na neznámy terén. Ja prvýkrát pôjdem v treťom týždni na Grand Tour o titul, Chris a Tom prvýkrát pôjdu tretí týždeň Tour po úmornom Gire. Je to pre nás zvláštna pozícia."

​Skutočnosť, že prípravu na rozdiel od zvyšných dvoch smeroval len k Tour, by mu v porovnaní s Froomem a Dumoulinom mohla pomôcť.

"Teraz sme všetci traja zhruba na rovnakej výkonnostnej úrovni. Už v Alpách sme boli. Uvidíme, aké škody narobia Pyreneje," povedal Dumoulin.

Reportér NBC sa ho vzápätí opýtal: "Máte pocit, že sa snažíte nabúrať pevnosť Sky? Dá sa vôbec dobyť?"

"Ťažko," odpovedal Holanďan. "Ale ja rozhodne nejdem len o stupne víťazov za Sky. Vždy musíte veriť, že môžete aj zvíťaziť, inak nemá zmysel chodiť na štart. V treťom týždni môžem ťažiť tiež z toho, že každý z tých dvoch chalanov zo Sky bude chcieť vyhrať "

Áno, to je kľúčové veta. Sky má teraz dvoch prvých mužov v celkovom poradí. "To je pred posledným týždňom pre náš tím fantastická pozícia, priam ako zo sna," uviedol Froome.

Lenže zo sna sa môže stať nočná mora. Čo keď sa dvaja muži Sky postavia proti sebe?

História ponúka príklady mnohých interných tímových vojen. Bartali versus Coppi na Gire 1940. Hinault versus Lemond na Tour 1986. Roche versus Vicentini na Gire 1997. Alebo Contador versus Armstrong pri Tour 2009.

Rozpory týchto hviezd končili zlou krvou, odcudzením.

Thomas aj Froome tvrdia, že takýto scenár u nich rozhodne nenastane. "Rozprávame sa normálne," uistil Thomas.

Osobné záujmy lídrov Sky môžu spôsobiť pre tím najhorší možný scenár. "Ak budeme pretekať jeden proti druhému a naháňať sa navzájom, tak Dumoulin vyhrá. To by bolo hlúpe, " povedal Thomas v žltom tričku.

Ľahko sa to hovorí. Ale ako sa tí dvaja dohovoria?

Atmosféra vo vnútri Sky sa cez víkend premenila. Ešte vo štvrtok Thomas na Alpe d'Huez tvrdil: "Chris je ďalej naším hlavným lídrom. On je legenda, vyhral štyrikrát Tour. Vie, ako s  tretím týždňom treba naložiť, zatiaľ čo ja nie. Keď to bude potrebné, pomôžem mu "

Lenže v sobotu v Mende sa už Thomas nechal počuť: "Beriem Tour deň po dni. Nenaložím na seba žiadny tlak. Skutočnosť, že je za mnou druhý Chris, zo mňa tlak strháva. Ak sa mi niečo stane, stále máme jeho. Verím, že tímový manažment by bol šťastný, keby vyhral ktokoľvek z nás. A ja budem pochopiteľne šťastnejší, keď vyhrám ja, a nie Froomie."

Prvýkrát tak jasne vyhlásil: Pôjdem o víťazstvo. Už nie je totiž iba pomocník. Teraz je kandidátom na titul.

Môže získať svoj prvý z Tour, Froome piaty. Tým by Froome vyrovnal historický rekord kvarteta Jacques Anqetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault a Miguel Induráin. Súčasne by ako prvý od čias Marka Pantaniho v roku 1998 dosiahol na double Giro - Tour.

Z tohto hľadiska je jeho víťazstvo pre šéfov Sky atraktívnejšou predstavou. Špekulácie, že by ho mohli uprednostniť, ak by na tom s Thomasom boli v Pyrenejách podobne, sa pochopiteľne objavili.

01 - Modified: 2024-04-03 22:06:46 - Feat.: - Title: "Je čas zasadnúť opäť do sedla." Sagan začal po operácii trénovať 02 - Modified: 2024-03-21 17:27:20 - Feat.: - Title: V Senici našli telo zastrelenej cyklistky. Vrahom má byť bývalý manžel, ktorý si potom vzal život 03 - Modified: 2024-02-23 13:28:51 - Feat.: - Title: Peter Sagan musel podstúpiť operáciu. Má problémy so srdcom a bude musieť vynechať preteky 04 - Modified: 2023-12-16 19:02:53 - Feat.: - Title: Víťazom ankety Zlatý pedál sa stal premiérovo Martin Svrček 05 - Modified: 2023-08-29 14:18:53 - Feat.: - Title: Chceli, aby sa cyklisti šmykli na oleji. Španielska polícia počas Vuelty zadržala sabotérov
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. apríl 2024 23:29