StoryEditor

Ukrižoval sám seba. Špičkový americký plavec sa stal obeťou vlastnej hlúposti

26.07.2018, 19:00
Na sociálnej sieti v máji zverejnil, ako si s manželkou vpicháva infúziu - ona a ich potomok boli práve chorí, a tak si šesťnásobný olympijský víťaz chcel zlepšiť imunitu vitamínmi.

Podobá sa bankovému lupičovi, ktorý na mieste činu nechal nielen odtlačky prstov, ale rovno aj občiansky preukaz. Ryan Lochte k ďalšiemu zruinovaniu svojej inak veľkolepej plaveckej kariéry použil fotku na Instagrame. Jedna fotografia = stop na 14 mesiacov.

V USA práve teraz prebieha národný šampionát, do olympijských hier v Tokiu už chýbajú iba dva roky a plávanie tam zase bude hitom, ako na každej letnej olympiáde. Lochte (33) sa ale z plaveckej dráhy sám poslal do autu.

Na sociálnej sieti v máji zverejnil, ako si s manželkou vpicháva infúziu - ona a ich potomok boli práve chorí, a tak si šesťnásobný olympijský víťaz chcel zlepšiť imunitu vitamínmi.

Lenže sa previnil proti zásadám čistoty športu. "Urobil hlúposť, že to hodil na internet. Keby nie, nikto to nevie a bohužiaľ by bol bez trestu," hovorí vedúci Antidopingového výboru ČR Jan Chlumský.

"Je to možno diskutabilné, ale takých vecí je v antidopingu viac." A hlavne: človek, ktorý si na olympiáde vyplával dvanásť medailí a v dlhom bazéne sa stal 18-krát majstrom sveta, to jednoducho mal vedieť. Lochte je obeťou vlastného úsudku - nie prvýkrát.

Každý vpich je sledovaný

Mimochodom, u nás by Lochte dopadol rovnako, ak nie horšie. "Aby som bol úprimný, nie som si istý, že by Ryana potrestali všade rovnako tvrdo," povedal síce pre AP elitný americký plavec a päťnásobný olympijský šampión Nathan Adrian, lenže Chlumský mu oponuje: "Prísny trest to nie je. Základným verdiktom sú štyri roky zákazu činnosti. Lochtemu to zmiernili za jeho správanie pri vyšetrovaní. Priznal sa a spolupracoval."

Do istej miery to vážne pripomína Hlavu 22: Lochteho priestupok by nebol známy, keby na neho sám neupozornil. Podľa všetkého si nepomáhal zakázanými prostriedkami, ale zakázaným postupom už áno.

"Všetky vpichy sú ostro sledované," vysvetľuje expert Chlumský. "V podstate ide o dosť neetický štýl prísunu iónov a vôbec tekutín do krvného riečišťa. Predtým na Tour de France mali obrovské autobusy, kde si všetci pred etapou aj po nej ľahli na lôžka a oni im nechali pol hodinu kvapkať do žily."

Výnimky sa však nájdu: objem nesmie za 12 hodín prekročiť 100 mililitrov, výnimku ďalej dostanú "infúzie legitímne prijaté v priebehu hospitalizácie, chirurgických zákrokov alebo klinických diagnostických metód". Nie však podomácky doplňované vitamíny.

Snáď sa ostatní poučia

Z Lochteho mal byť nový Michael Phelps a talentu mal dosť, lenže ako by si sám viazal k nohe kamene: v bazéne dominoval, ale v civilnom živote bláznil. Na olympiáde v Riu poničil benzínku a následne si vymyslel historku o lúpežnom prepadnutí, za čo mu v Brazílii hrozilo až väzenie. Skončilo to "len" zákazom štartov na 10 mesiacov, Lochte aj tak prišiel o majstrovstvá sveta 2017.

Šampionát v roku 2019 zasa vynechá kvôli fotke s infúziou. Poľahčujúcou okolnosťou nech mu je snáď to, že nehodil vinu na bozkávanie sa s partnerkou (šprintér Gil Roberts), skazené mäso (cyklista Alberto Contador), alebo dokonca lieky spadnuté do hrnca plného cestovín (tenistka Sara Erraniová).

"Pravidlo je pravidlo. Akceptujem, že som porušil technickú stránku," uviedol Lochte. "Snáď sa z toho ostatní športovci poučia."

Ale povedal to tak trochu v štýle príslovia "podľa seba súdim teba". Pretože ďalší Američania podobné problémy s pochopením pravidiel nemajú.

"Asi zo mňa budú mať radosť, lebo si pamätám, ako sme pred tromi rokmi sedeli na stretnutí plaveckej asociácie s USADA (Americká antidopingová agentúra) a oni nám práve toto oznamovali," povedal Chase Kalisz, strieborný plavec z Ria. "Aj keď to je pravidlo z menej známych." A neznalosť zákonov neospravedlňuje.

"Už od juniorov nám opakujú, že keď niečo pokazíte, hoci omylom, stále dostanete zákaz pokojne na niekoľko rokov," dodal Nathan Adrian. "Podobné veci nám vtĺkajú do hlavy. Je to posolstvo svetu o tom, že berieme čistotu športu vážne."

Čo sa nedá povedať o všetkých. Brazílčan Cesar Cielo bol v roku 2011 testovaný na zakázané diuretiká, ale národná asociácia ho nepotrestala.

Čínsky idol Sun Jang zase dostal trest za preukázaný doping pre istotu až potom, čo mu dovolili vyhrať tri zlaté medaily na Ázijských hrách.

Lochte pyká aj za fotografiu. Mohla by byť zarámovaná ako symbol toho, ako si dať v bazéne vlastný gól.

01 - Modified: 2023-10-06 11:00:00 - Feat.: - Title: Svetový pohár v plávaní transrodových osôb je zrušený. Do súťaže sa totiž nikto neprihlásil 02 - Modified: 2023-07-20 07:46:21 - Feat.: - Title: V jazere, tajchu či na kúpalisku: Začnite s plávaním už teraz a čerpajte z jeho benefitov 03 - Modified: 2023-05-18 08:10:51 - Feat.: - Title: Doping, podvádzanie, zastrašovanie 04 - Modified: 2023-05-10 13:00:00 - Feat.: - Title: Plavkyňa láme rekordy v extrémnych mrazivých antarktických vodách. Chce zachrániť planétu 05 - Modified: 2023-04-19 20:36:43 - Feat.: - Title: V Košiciach by malo do roku 2025 vyrásť Národné olympijské centrum. Má byť dejiskom plaveckých súťaží
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
27. apríl 2024 04:07