TASR/AP
StoryEditor

Slovenská revolúcia v Bostone? Halák môže z klubu vytlačiť hviezdneho Fína, píšu v zámorí

02.08.2018, 09:41
Autor:
tietie
Novinár Joe Haggerty uvažuje, že ak by sa Halákovi v Bostone darilo a jeho kolega by nežiaril, mohol by Raska z tradičného klubu vytlačiť.

Roky patril k svetovej extratriede, vyhral Vezinovu trofej pre najlepšieho brankára hokejovej NHL. Lenže posledné tri roky Tuukka Rask stagnuje. K lepším výkonom ho má vybičovať nový konkurent Jaroslav Halák. V Bostone možno nastane ešte iný scenár. "Halákov príchod otvára dvere pre Raskovu výmenu," píše Joe Haggerty.

Haggerty, známy novinár z NBC Sports, dlhodobo mapuje dianie v hokejovom Bostone.

A nikdy sa nebál podeliť o odvážne predpovede a myšlienky. Tá najnovšia sa týka budúcnosti Raska, dlhodobé brankárskej jednotky a zároveň jednej z najvýraznejších tvárí Bruins.

Haggerty nehovorí, že Raska Boston nutne pošle o dom ďalej. Len ponúka úvahy o tom, že angažovanie Haláka takúto možnosť prináša. A ťažko niečo také vyvracať.

Prečo prišiel Halák

Halák sa Bostonu upísal 1. júla, v deň otvorenia hráčskeho trhu. Za veľmi slušné peniaze, počas dvoch rokov zinkasuje celkovo 5,5 milióna dolárov. Áno, o takomto príjme môže veľa náhradníkov len snívať.

Lenže Halák nie je a nebude obyčajnou dvojkou. V minulosti na neho viacero klubov spoliehalo, s ním medzi troma žrďami išli do play off. Kedysi prakticky sám vyradil z bojov o Stanley Cup Alexa Ovečkina aj Jevgenija Malkina so Sidneym Crosbym. Mimochodom, aj v minulej sezóne zvládol tridsaťtriročný Slovák odchytať 54 zápasov.

Po podpise s Bostonom povedal: "Kedykoľvek naskočím, budem sa snažiť pomôcť nášmu tímu. Pokúsim sa využiť každú príležitosť, ktorú dostanem. A uvidíme, čo sa stane."

Je v ňom súťaživosť, túžba sa predviesť.

Don Sweeney, generálny manažér Bruins, si od neho sľubuje, že pre Boston bude vyhrávať zápasy a zároveň namotivuje Raska, aby sa vrátil do bývalej formy. "Bavili sme sa o konkurencii na brankárskom poste. Trebárs pomôže Jarov príchod k tomu, aby si Tuukka lepšie vyladil psychiku," tvrdí.

Zároveň však podotýka: "Teraz máme dvoch gólmanov, ktorí sú zvyknutí svoje mužstvo ťahať. Budú sa dopĺňať a súperiť spolu."

Príliš drahý tandem

A nebude to lacná súťaž. Obaja spoločne si zarobia skoro 10 miliónov dolárov za sezónu, len Montreal platí svojim brankárom viac ako Bruins. A to hlavne kvôli obrovskému kontraktu, ktorý má Carey Price.

Dávať toľko peňazí mužom v maske je skoro naivné. Veď na zvyšku kádra sa potom musí šetriť. A Haggerty uvažuje, že ak by sa Halákovi darilo a jeho kolega by nežiaril, mohol by Raska z tradičného klubu vytlačiť.

Argumentuje napríklad tým, že Rask má za posledné tri sezóny rovnakú úspešnosť zákrokov ako Halák v kariére (91,6 percenta). Boston by si odchodom vysokého Fína uvoľnil prostriedky pre posily do poľa a mohol zaútočiť na Stanley Cup.

Práve v bojoch o strieborný pohár tento rok Rask vyhorel, rečou čísel zažil najhoršie play off vo svojej kariére. Aj kvôli tomu, je pohrávanie s ideou, že Halák prevezme post bostonskej jednotky zaujímavé.

Iste, Haggerty za otvorenie tejto témy rýchlo počul uštipačné poznámky. Fanúšikovia sa dali do spisovania blogov, prečo by mal Rask zostať.

Veď za Boston toho toľko odchytal, roky bol za hviezdu. Lenže až na vrchol Bruins v úlohe brankárskej jednotky nepomohol. Aj kvôli pamätným 17 sekundám v roku 2013, počas ktorých nezabránil rozhodujúcemu obratu Chicaga vo finále Stanley Cupu.

01 - Modified: 2024-04-19 13:33:49 - Feat.: - Title: Pospíšil prispel k triumfu Calgary asistenciou, MacKinnon prekonal rekord Šťastného 02 - Modified: 2024-04-17 15:18:01 - Feat.: - Title: Slafkovský má top formu a na MS by mal patriť k lídrom. Mnoho mien máme stále aj v AHL 03 - Modified: 2024-04-17 07:13:12 - Feat.: - Title: Slafkovský získal v NHL bonus za 20 gólov, je voľný pre svetový šampionát 04 - Modified: 2024-04-16 06:00:21 - Feat.: - Title: Černák skóroval, no Tampa podľahla Buffalu. Islanders si zaistili miestenku v play off 05 - Modified: 2024-04-13 05:10:18 - Feat.: - Title: Hokejisti Vegas spečatili postup do play off NHL, Pospíšil prispel dvoma asistenciami k triumfu Flames
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
20. apríl 2024 06:02