TASR/AP
StoryEditor

Karikaturista nakreslil zúriacu Serenu Williamsovú, teraz čelí vlne kritiky za rasizmus a sexizmus

12.09.2018, 19:00
Autor:
tektek
Na obrázku americká tenistka zúri nad rozlámanou raketou, rozhodca sa pýta jej súperky, či ju jednoducho nemôže nechať vyhrať.

Austrálsky karikaturista Mark Knight nakreslil zúriacu tenistku Serenu Williamsovú, ako zlosťou pošliapava raketu. Obrázok je zrejmou narážkou na správanie Williamsovej vo finále US Open. Karikaturista sa však čoskoro stal terčom urážok a čelí kritike za sexizmus a rasizmus.

Na obrázku americká tenistka zúri nad rozlámanou raketou, rozhodca sa potom pýta jej súperky, či ju jednoducho nemôže nechať vyhrať.

Denník sa bráni

Karikatúru zverejnil austrálsky denník The Herald Sun, ktorý teraz čelí medzinárodnej kritike za rasizmus. Denník však obvinenia z rasizmu popiera. Mark Knight je kritizovaný hlavne na sociálnych sieťach. Teraz vyhlásil, že niektorí sa vyhrážali smrťou jeho rodine.

Herald Sun karikaturistu bráni. Tvrdí, že v jeho portrétoch nikdy nešlo o rasu. V prípade Williamsovej chcel upozorniť len na jej správanie. Williamsová v sobotňajšom finále US Open dostala od rozhodcu Carlosa Ramosa za porušenie pravidiel o koučovaní napomenutie, potom dostala za rozlámanú raketu a verbálny útok trestný game. Chvíľu po incidente zápas s Japonkou Naomi Ósakaovou pred domácim publikom prehrala.

Pri rakete na obrázku je navyše cumlík, čím karikaturista reaguje na Williamsovej slová, že je matkou, a preto by vraj nikdy nepodvádzala.

Knight: Je to o zlom správaní, nie o rase

"V nedeľu v noci som nakreslil túto karikatúru potom, čo som videl finále US Open. Keď som videl správanie Williamsovej, musel som to nakresliť. Prišlo mi to zaujímavé," povedal Knight.

Karikatúra začala kolovať na sociálnych sieťach po celom svete. Získala si ako priaznivcov, tak odporcov, ktorí v nej vidia prvky sexizmu a rasistické stereotypy. "Karikatúra o Serene je o zlom správaní, nie o rase. Svet sa práve zbláznil," tvrdí Knight.

"Rozhodcovia používajú dvojaký meter. Nesprávajú sa k mužom a ženám rovnako," napísala vo svojom stĺpčeku pre New York Times legendárna Martina Navrátilová. "Nemení to však nič na fakte, že jej protesty proti hlavnému rozhodcovi boli chybné. Rozhodca Ramos potom nemal inú možnosť ako ju potrestať tak, ako ju potrestal," podotkla.

Knighta neskôr kritizovala aj známa spisovateľka J.K. Rowlingová. "Ak chcel jednu z najväčších športovkýň súčasnosti zredukovať na rasistické a sexistické klišé a ďalšiu veľkú športovkyňu znázorniť ako anonymnú štafáž, tak sa mu to podarilo," napísala Rowlingová na svoj twitterový účet.

V Česku svoj názor na správanie tenistky vyjadril napríklad Václav Klaus mladší. "Serena Williamsová má právo povedať, že správanie rozhodcu považuje za sexizmus. Vy máte rovnaké právo na to povedať, že keby bola biela, dostala by ďaleko vyšší trest," povedal v pondelok politik ODS.

Knight v minulosti nakreslil karikatúry napríklad amerického prezidenta Donalda Trumpa, ruského prezidenta Vladimira Putina alebo severokórejského vodcu Kim Čong-una.

01 - Modified: 2023-12-06 14:33:46 - Feat.: - Title: Koniec nadvlády etablovaných mien. Mladučká Američanka dominuje svojimi zárobkami ženskému športu 02 - Modified: 2023-04-26 14:00:00 - Feat.: - Title: Luxusné paláce na predaj, ktoré nikto nechce. Nechýba kult osobnosti Michaela Jordana a leopardie vzory Ivany Trumpovej 03 - Modified: 2022-08-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Počas kariéry zarobila 450 miliónov. Rodená víťazka Serena Williamsová má aj smelé investičné ambície 04 - Modified: 2022-04-22 11:29:34 - Feat.: - Title: Odkúpenie Chelsea? Milióny ponúkajú aj Lewis Hamilton a Serena Williamsová 05 - Modified: 2021-11-15 10:13:19 - Feat.: - Title: Venus a Serena Williamsové: Skutočný príbeh známych tenistiek mieri na plátna
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
24. apríl 2024 16:10