StoryEditor

Po hokejovej revolúcii začínajú padať hlavy

16.03.2006, 23:00

Najvyššia slovenská hokejová súťaž zažila vo štvrťfinále nadstavbovej časti revolúciu. Trojica tradičných účastníkov záverečných bojov Slovan Bratislava, Dukla Trenčín a HKm Zvolen sa rozlúčila s play-off zahanbujúcou prehrou 0:4 na zápasy. Vo všetkých troch baštách slovenského hokeja sa v týchto dňoch hľadajú príčiny nečakaného krachu. Začínajú padať aj prvé hlavy.

Čistky v Slovane
Vedenie bratislavského Slovana na včerajšom zasadnutí urobilo podľa očakávania v kádri poriadnu čistku. S belasým dresom sa po štvrťfinálovej prehre s Košicami môžu rozlúčiť Pavol Rybár, Petr Pavlas, Peter Junas, Rudolf Jendek, Braňo Jánoš, Rudolf Jendek a René Školiak, s ktorými vedenie päťnásobného majstra odmietlo predĺžiť zmluvu. Podľa generálneho manažéra Maroša Krajčiho v klube nastáva výmena generácií. Zmeny sa dotkli aj trénera Jána Jaška, na ktorého vedenie klubu neuplatnilo opciu. "Trénerovi Jaškovi sa kontrakt skončí 15. mája. Hráčom, ktorí skončili svoje účinkovanie u nás, sme sa poďakovali za pôsobenie v klube. Prežili sme spolu krásne obdobie, na ktorom majú aj oni svoj veľký podiel," cituje SITA Krajčiho. Meno nového trénera bude známe do konca apríla. "Nečaká nás však taká masívna obmena kádra ako pred rokom, keď po zisku titulu odišlo až 15 hráčov. To je daň za úspech, aj tohtoročných semifinalistov postupne rozoberú ako bicykel." Slovan nebol osem rokov horší ako tretí, z toho získal päť titulov.

Trenčín bez trénera
Na každom neúspechu má najväčší podiel viny tréner. S týmto tvrdením sa stotožnili aj v Trenčíne, keď kormidelníkovi Milanovi Hovorkovi nepredĺžili zmluvu. Štyri prehrané štvrťfinálové zápasy s Popradom v rade šokovali nielen fanúšikov spod Matúšovho hradu, ale aj odbornú verejnosť. "Čím skôr by sme chceli získať náhradu. Meno nového trénera by sme radi poznali do konca marca. Je nám jedno, či pôjde o trénera zo Slovenska alebo z Česka," povedal pre webovú stránku hkdukla.sk generálny manažér Dukly Ivan Piovarči. "Ohľadom zmien v mužstve je ešte príliš skoro. Počas najbližších dvoch týždňov bude ešte pokračovať tréning na ľade. V priebehu tohto obdobia sa chceme porozprávať s hráčmi o uplatnení opcií, predĺžení zmlúv alebo skončení kontraktov." Trenčín je trojnásobným slovenským šampiónom, ktorý medzi kvartetom najlepších chýbal len v dvoch sezónach. S Popradom vypadol vo štvrťfinále po druhýkrát. Podtatranci postúpili cez Duklu do semifinále aj pred štyrmi rokmi.

Sklamanie Zvolena
Do tretice v nadstavbovej časti na celej čiare sklamal Zvolen, ktorý v predchádzajúcich šiestich sezónach ani raz nechýbal medzi kvartetom najlepších. Teraz majstrov zo sezóny 2000/2001 nečakane hladko zastavila Žilina, pre ktorú to bude premiérová účasť v semifinále najvyššej súťaže. Vo zvolenskej kabíne vládla po vyradení pochmúrna atmosféra. "Je to pre nás i pre mňa osobne veľké sklamanie. Žilinčania chceli viac prejsť do semifinále ako my, hrali kolektívne. Zomkli sa ako mužstvo, a to nám možno chýbalo. Hoci sme boli papierovými favoritmi, väčšie hokejové srdce vyhralo," komentoval Daniel Babka pocity Zvolenčanov. Rovnako v kádri minuloročného vicemajstra sa dajú očakávať generačné zmeny v kádri.

S najväčším rozpočtom Slovan
Už pred začiatkom trinásteho ročníka slovenskej extraligy odborníci predpovedali najvyrovnanejší ročník v histórii. Až osem klubov sa netajilo túžbou prebojovať sa medzi najlepšie kvarteto. K "veľkej" štvorke Slovan, Zvolen, Trenčín a Košice sa pripojili ambiciózne kluby z Popradu, Nitry, zo Žiliny a Skalice. Pre favorizované kluby však stále hovorili rozpočty. V Bratislave (80 mil. Sk), Trenčíne (50 mil. Sk) a vo Zvolene (50. mil. Sk) však nedokázali po odchodoch hviezd z NHL ideálne poskladať mužstvo. Naopak, Žiline sa to podarilo s takmer najnižším rozpočtom (36 mil. Sk). Progres Popradu (52 mil. Sk) či Nitry (48 mil. Sk) sa vzhľadom na výšku rozpočtu i prácu v klube dal očakávať. Prekvapením, pochopiteľne, nie je ani vystúpenie Košičanov so 60-miliónovým rozpočtom.

Sezóna Majster Vicemajster 3. miesto 4. miesto
1993/94
Trenčín Košice Martin Slovan
1994/95 Košice Trenčín Slovan Poprad
1995/96 Košice Trenčín Slovan Martin
1996/97 Trenčín Košice Poprad Martin
1997/98 Slovan Košice Poprad Trenčín
1998/99 Košice Slovan Skalica Zvolen
1999/00 Slovan Zvolen Trenčín Poprad
2000/01 Zvolen Trenčín Slovan Poprad
2001/02 Slovan Zvolen Košice Poprad
2002/03 Slovan Košice Zvolen Trenčín
2003/04 Trenčín Zvolen Slovan Košice
2004/05 Slovan Zvolen Trenčín Košice

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
20. apríl 2024 18:24