StoryEditor

Alonso sa vracia na obľúbenú trať

29.07.2005, 00:00
Autor:
HNHNTASRTASR
Seriál pretekov MS F1 pokračuje cez víkend neďaleko Budapešti Veľkou cenou Maďarska na okruhu Hungaroring, kde sa pred dvoma rokmi stal Fernando Alonso najmladším víťazom Veľkej ceny v histórii F1. Alonso v roku 2003 prekvapil konkurentov a na monoposte Renault sa ako 22-ročný zapísal do historických štatistík F1.

Seriál pretekov MS F1 pokračuje cez víkend neďaleko Budapešti Veľkou cenou Maďarska na okruhu Hungaroring, kde sa pred dvoma rokmi stal Fernando Alonso najmladším víťazom Veľkej ceny v histórii F1. Alonso v roku 2003 prekvapil konkurentov a na monoposte Renault sa ako 22-ročný zapísal do historických štatistík F1. Vlani sa Španielovi na toto víťazstvo nepodarilo nadviazať, no v aktuálnej sezóne triumfoval v šiestich z 12 podujatí a s 87 bodmi je na čele hodnotenia jazdcov. "Po prvom víťazstve, ktoré som zaknihoval práve tu, osobne považujem Hungaroring za mimoriadny okruh. Veľmi sa teším na tento víkend," povedal Alonso.
Presne v opačnej situácii je Nemec Michael Schumacher, ktorý je so 47 bodmi na tretej priečke. Vlani tu zaznamenal rekordný dvanásty triumf sezóny, no v tomto roku sa z víťazstva tešil iba po škandalóznom priebehu VC USA, kde sedem tímov odmietlo nastúpiť na štart. Najväčším konkurentom Alonsa v boji o premiérový titul je Fín Kimi Räikkönen (51 bodov), ktorý by mal pri menšom počte technických problémov na svojom konte zrejme viac ako tri triumfy. Na VC San Marina, VC Európy aj pred týždňom v Nemecku viedol s veľkým náskokom, no technika mu ani raz neumožnila dôjsť až do cieľa a dvakrát mu pred kvalifikáciami vymenili motor, čo ho na štarte stálo pokles o 10 miest. Jazdec McLarenu navyše nemá dobré spomienky na vlaňajšie vystúpenie na VC Maďarska, keď musel odstúpiť už v úvode. "Bohužiaľ, v kvalifikácii pôjdem ako prvý a budem tak mať špinavú trať. Môj monopost je však rýchly a pôjdem naplno," skonštatoval Räikkönen.
Hungaroring otvorili v júni 1986 a už v auguste toho istého roku sa tu uskutočnila prvá Veľká cena. V súčasnosti má okruh dĺžku 4 381 metrov a pretekári ho na VC Maďarska absolvujú dovedna 70-krát. Podľa predpovede meteorológov by sa teplota mala vyšplhať na 35 stupňov, čo pre jazdcov sľubuje horúce piatkové tréningy i sobotňajšiu kvalifikáciu. V nedeľu sa však má ochladiť, čo určite zamotá hlavy šéfom tímov pri určovaní taktiky na preteky.
FORMULA 1
Poradie MS: 1. Alonso 77, 2. Räikkönen 51, 3. M. Schumacher 43, 4. Barrichello 31, 5. Trulli 31, 6. Montoya 26.
Pohár konštruktérov: 1. Renault 102, 2. McLaren 87, 3. Ferrari 74, 4. Toyota 54, 5. BMW 47, 6. Red-Bull 22.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
06. máj 2024 22:04