StoryEditor

Július Šupler: Hviezdy z NHL chcú reprezentovať

28.09.2006, 00:00
Tréner národného tímu Július Šupler v rozhovore pre HN:
Hokejová liga má za sebou sedem kôl. Ako ste spokojný s úrovňou extraligy?
- Mužstvá, ktoré sú v prvej šestici, nemajú medzi sebou veľký bodový rozdiel. Ale objektívnejšie sa na to pozriem až po polovici sezóny. Veľmi dobre však vstúpil do sezóny Slovan, darí sa aj Trenčínu a najviac ma prekvapili Martinčania. Ostatné mužstvá majú tiež kvalitné kádre, ale ich forma príde až neskôr.

Majú mladí hráči z našej ligy šancu trvale sa presadiť do reprezentácie?
- Mnohí chalani berú reprezentáciu tak, že v nej nemajú veľkú perspektívu, pretože na majstrovstvách sveta budú hrať iní. Tento postoj my musíme zmeniť. Každý reprezentačný štart je cenný, hokejista si na ňom buduje svoj imidž, lebo dá vedieť o sebe, že patrí medzi najlepších. Chceme ukázať, že hráči, ktorí budú dlhodobo predvádzať kvalitné výkony, patria do reprezentácie. Len, žiaľ, niekedy zoberieme hokejistu na prvú akciu, trochu to s ním zakmitá a prestane na sebe pracovať.

Koľko času potrebujú, aby sa presadili?
- Môže sa to odzrkadliť o dva - tri roky, keď ja už vo funkcii ani nemusím byť. Keď sme boli pred desiatimi rokmi na svetovom šampionáte vo Viedni, hovoril som, že úspech sa dostaví o päť - šesť rokov. Vtedy mi nikto neveril, všetci so mnou zamietli podlahu. Napokon sa ukázalo, že som mal pravdu.

Máte teraz už iný pohľad na vašu funkciu ako pred desiatimi rokmi?
- Samozrejme. Nazbieral som veľa skúseností z môjho pôsobenia v Amerike, Česku, Rusku. Úspešnosť trénera však nezávisí len od neho, rozhodujúci sú hráči. Preto ten impulz musí vychádzať od hráčov. Aj keď sú hviezdy, musia sa snažiť neustále prinášať radosť slovenskému fanúšikovi.

Budete dávať mladým hráčom šancu na prípravných turnajoch?
- To je skoro povedať. Napríklad Róbert Huna (vedúci muž kanadského bodovania v našej extralige, pozn. red.) je šikovný hokejista. Ale o všetkých platí jedno: ich kvalitné výkony musia byť trvalý jav. Dali sme šancu Vladimírovi Draveckému, strelil gól a myslel si, že je všetko v poriadku. No a posledné kolá sa do zostavy jednoducho nedostal.

Môže naša liga vychovať hráčov, ktorí sa budú presadzovať aj na medzinárodnom poli?
- Za tie tri - štyri roky, čo som bol preč, sa hokej na funkcionárskej úrovni posunul u nás veľmi dopredu. Je úžasné, že máme nové štadióny. Konkurencia v kluboch je na vyššej úrovni. Nie celkom nám možno pomôže fakt, že máme uzavretú ligu. To je však priestor pre mladých, ktorým treba dávať šance v základnej časti. Dôležité je, aby liga mala vyššiu úroveň, lebo v podpriemerných zápasoch nám hráči svetovej úrovne nevyrastú. Ale keď budeme mať na všetko výhovorky, tak v našom hokeji nastane stagnácia.

Ako sa vám javia hráči, ktorí pôsobia v Európe?
- Dávajú o sebe vedieť. Napríklad Martin Bartek alebo Richard Pavlikovský, ktorý dal teraz v Nemecku štyri góly. Máme hráčov, ktorí patria medzi absolútnu špičku a neviem, prečo nehrajú v NHL. Napríklad Ľuboš Bartečko je hokejista, ktorý nepochybne bude platným hráčom pre majstrovstvá sveta a je jedno, v akej súťaži bude pôsobiť.

Komunikovali ste už aj zo zámorskými hráčmi?
- Ja som sa s nimi rozprával cez leto. To však nie je najväčší problém. Oni majú nepochybnú kvalitu. Nemusím sledovať hráčov ako Pavol Demitra, Miroslav Šatan a ostatných. Teší ma fakt, že pokiaľ nebudú žiadne objektívne príčiny, všetci sú ochotní reprezentovať. Nestane sa to, že by namiesto reprezentácie našej krajiny išli na Havaj.

Peter Šťastný tvrdí, že v pozadí slovenského hokeja sú ľudia, ktorí budú neustále otravovať tímovú atmosféru. Aký je váš názor?
- Ja to vnímam trochu inak. Naučil som sa, že pre dobro veci človek musí spolupracovať so všetkými. Pokiaľ by mi však niekto zasahoval do kompetencií, viem sa ohradiť a povedať, že môj názor bude platiť. Beriem do úvahy názory či už funkcionárov, sponzorov alebo iných vplyvných ľudí. Musím však mať maximálnu objektivitu a pokoj na prácu.
01 - Modified: 2003-04-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Hľadám si dobrú prácu
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
08. máj 2024 10:15