StoryEditor

Procházková. Nová nádej lyžovania

22.02.2007, 23:00
Slovenské ženské bežecké lyžovanie má po takmer dvadsiatich rokoch novú nádej. Nádej, že sa opäť môže dočkať takej kvalitnej lyžiarky, akou bola Alžbeta Havrančíková.

Slovenské ženské bežecké lyžovanie má po takmer dvadsiatich rokoch novú nádej. Nádej, že sa opäť môže dočkať takej kvalitnej lyžiarky, akou bola Alžbeta Havrančíková. Tá okrem dvoch štvrtých miest z majstrovstiev sveta skončila aj druhá v celkovom hodnotení Svetového pohára v sezóne 1988/1989 a štartovala na štyroch zimných olympijských hrách. Teraz je jednoznačnou líderkou slovenského ženského lyžovania Alena Procházková.

Úspech aj napriek chorobe
22-ročná rodáčka z Banskej Bystrice svoju pozíciu potvrdila už v prvých pretekoch na svetovom šampionáte v japonskom Sappore, keď v šprinte skončila trinásta. Pritom postup medzi najlepších dvanásť jej ušiel len o jednu desatinu sekundy. "Mám zdravotné problémy, trochu som nachladnutá. Myslela som si, že to bude horšie. Z kvalifikácie som postúpila z trinásteho miesta. Bola to aj smola, že mi to vo štvrťfinále nevyšlo," povedala pre agentúru SITA Alena Procházková. Trinástym miestom si tak zlepšila svoje maximum, keď na poslednom šampionáte pred dvoma rokmi v Oberstdorfe skončila v šprinte sedemnásta.

Cieľom je olympiáda
V tejto sezóne nastúpila naša najlepšia bežkyňa na päť pretekov Svetového pohára a v troch dokázala bodovať. "Jej výsledky hovoria za to, že Alena sa môže dostať medzi svetovú špičku. Najlepšie pretekárky majú od 25 do 35 rokov. Jej výkonnostný rast napreduje, takže zatiaľ môžeme byť spokojní," povedal pre HN Procházkovej tréner Ján Valuška. Cieľom slovenskej jednotky sú olympijské hry v Pekingu v roku 2008, ktorým podriaďuje prípravu a podľa Valušku by na nich mohla zaútočiť na najlepšiu desiatku. "Jediným problémom sú podmienky na prípravu. Ak bude mať také možnosti, aké majú Bátory s Bajčičákom, určite sa za pár rokov posunie medzi absolútnu svetovú špičku," doplnil Valuška, ktorý so svojou zverenkyňou trénuje v Národnom športovom centre.

Najväčšie úspechy
- striebro a 5. miesto z univerziády
- 13. miesto v šprinte z MS
- 17. miesto v šprinte z MS
- víťazka Bielej stopy

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
06. október 2024 13:17