StoryEditor

Plusy/mínusy

29.12.2005, 23:00

Životná forma Bajčičáka (+)
Fantastickú formu chytil v druhej polovici minulej sezóny bežec na lyžiach Martin Bajčičák, ktorý sa začal pravidelne presadzovať medzi absolútnou špičkou. V pretekoch Svetového pohára sa dokonca dvakrát postavil na stupne víťazov, keď senzačne triumfoval v pretekoch na 15 km voľnou technikou v nemeckom Reit im Winkl a sezónu ukončil tretím miestom v skiatlone vo švédskom Falune. Rodák zo Zákamenného strašil favoritov aj na majstrovstvách sveta v nemeckom Oberstdorfe, kde dosiahol najlepší výsledok slovenského lyžovania v samostatnej ére na šampionátoch. V skiatlone na 30 km (15 km klasicky + 15 km voľnou technikou) finišoval na nepopulárnom štvrtom mieste, pričom v záverečnom dramatickom finiši mu chýbalo len päť desatín na Nóra Frode Estila a Taliana Giorgia Di Centu, ktorí si zásluhou rovnakého času podelili striebornú medailu.

Čierny tieň nad úspechom tenistov (-)
Slovenský daviscupový tím zaznamenal tento rok fantastický úspech, keď v jednej z najprestížnejším a najstarších súťaží prehral až vo finále s Chorvátskom. Súboj o šalátovú misu sa konal v Bratislave a o víťazovi dramatického duelu rozhodla až záverečná dvojhra. Tieňom nad historickým úspechom tenistov však ostalo podozrenie z dopingu Karola Becka, pre ktoré zvolenský rodák zrejme ani nenastúpil do finálového duelu, čím výrazne oslabil tím nehrajúceho kapitána Miloslava Mečířa. Odstúpenie Becka v deň prvého hracieho dňa slovenská výprava ospravedlnila zranením kolena, ale celý svet už vtedy otvorene hovoril o dopingovom prípade. Táto kauza navyše dodnes nie je vyjasnená. Ak v tom naozaj boli podporné prostriedky, tak sa to dá prirovnať k sabotáži. Podobná šanca na zisk Davisovho pohára sa už totiž nemusí opakovať.

Hádzanári prvýkrát na vrcholné podujatie (+)
Slovenskí hádzanári sa v tomto roku postarali o najväčší úspech na reprezentačnej scéne, keď si v play-off súboji s Rakúskom zabezpečili postup na ME 2006 (vo Švajčiarsku od 26. januára -- 5. februára). Zverenci trénera Petra Hatalčíka síce v prvom súboji prehrali na súperovej palubovke 19:25, no v košickej odvete zvíťazili 31:24 a zásluhou lepšieho skóre o jediný gól prvýkrát v ére samostatnosti postúpili na vrcholný šampionát. Rozhodujúci gól dal dve minúty pred koncom zápasu zo sedmičky Polakovič a v hektickom závere slovenské mužstvo už potrebný sedemgólový náskok udržalo.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
25. apríl 2024 17:32