StoryEditor

František Hossa: Po šampionáte s trénovaním končím

08.03.2006, 23:00

Ako ste prijali včerajšie rozhodnutie Slovenského zväzu ľadového hokeja o tom, že s vami predĺžilo platnosť zmluvy trénera reprezentácie Slovenska o ďalšie tri mesiace, teda až do majstrovstiev sveta v Lotyšsku?
- Prekvapilo ma to. Bol som totiž už pred rokovaním rozhodnutý, že v reprezentácii končím v zmysle platnej zmluvy, ktorá je do 31. marca tohto roku. Ešte pred rokovaním Výkonného výboru som svoje rozhodnutie tlmočil prezidentovi zväzu Jurajovi Širokému.
Čo teda rozhodlo o zmene vášho názoru?
- Výkonný výbor prijal moju analýzu o vystúpení na olympijských hrách v Turíne kladne, aj keď sa pod to podpísal neúspech vo štvrťfinálovom zápase s Českom. Príjemne ma prekvapilo jednohlasné rozhodnutie jeho členov v tom, aby som vo funkcii zotrval až do MS. To je pre mňa veľmi podstatný fakt.
Zrejme to však nebol jediný dôvod.
- Bolo mi popri tom aj ľúto zanechať chlapcov z tímu, na ktorých som veľmi hrdý v neistej situácii pred nadchádzajúcimi majstrovstvami sveta, keďže by sa mal narýchlo hľadať nový tréner. Takto budem mať možnosť dokončiť svoju štvorročnú robotu.
Dali ste si nejaké podmienky?
- Trval som na tom, aby zostal zachovaný celý realizačný tím, asistenti, maséri a lekár.
Výkonný výbor nepredĺžil zmluvu s generálnym manažérom reprezentácie Petrom Šťastným. Vedeli by ste si s ním predstaviť ďalšiu spoluprácu?
- Rozhodne s ním na pivo nepôjdem. Personálne otázky sú však v kompetencii výkonného výboru. V podstate som manažérsku prácu počas môjho pôsobenia pri reprezentácii vykonával na 90 percent sám a budem v tom aj pokračovať. Vždy je lepšie, keď sa s hráčmi rozpráva najprv tréner.
Vedeli o vašom rozhodnutí skončiť s trénovaním aj vaši synovia, reprezentanti Marcel a Marián?
- Synom, ale aj niekoľkým hráčom z NHL vrátane kapitána Pavla Demitru, som to oznámil ešte v Turíne. Budú prekvapení, keď sa dozvedia, že ešte ostávam.
Máte už predstavu, ako pripraviť mužstvo na MS v Lotyšsku?
- Až do pondelka si chcem užiť trocha oddychu. Hneď potom začnem robiť program prípravných zápasov.
Budú kostru mužstva pre šampionát tvoriť hráči z Turína?
- Rozhodne veľká časť hráčov bude z NHL. Mám o nich veľmi dobrý prehľad. Bude záležať aj na tom, ktoré mužstvá za morom sa prebojujú do play-off a ako sa budú reprezentantom vyhýbať zranenia. Budem sledovať Slovákov v zahraničných ligách i zápasy nadstavbovej časti v slovenskej extralige.
Ako by ste chceli skončiť vaše účinkovanie v Slovenskej reprezentácii?
- Najradšej by som bol, keby sme sa stali majstrami sveta, ale spokojný budem aj so striebrom a možno aj s piatym miestom. Uvidíme. Napriek tomu, že sa hovorí nikdy nehovor nikdy, trénera už v budúcnosti robiť nebudem.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
04. máj 2024 11:12