StoryEditor

Stop hriešnikom na Tour de France

15.01.2007, 23:00
Autor:
SITASITA
Cyklistom s tieňom dopingového podozrenia môžu organizátori Tour de France 2007 odoprieť účasť aj bez toho, aby vyšetrovanie prinieslo pred štartom pretekov, teda do 7. júla, jednoznačné preukázanie prehrešku.

Cyklistom s tieňom dopingového podozrenia môžu organizátori Tour de France 2007 odoprieť účasť aj bez toho, aby vyšetrovanie prinieslo pred štartom pretekov, teda do 7. júla, jednoznačné preukázanie prehrešku. V sobotu to avizoval riaditeľ podujatia Christian Prudhomme: "Vyhradzujeme si právo nepustiť konkrétnych jazdcov na štart a vôbec nebudeme prihliadať na zvučnosť jednotlivých mien. Sme pripravení aj na to, že takto vylúčení cyklisti zrejme na nás podajú žalobu."

Zatiaľ nikoho nepotrestali
Krátko pred štartom Tour de France 2006 na základe zistení v rámci tajnej operácie Puerto, ktorá preverovala podozrivú činnosť madridskej kliniky lekára Eufemiana Fuentesa, boli zo štartového poľa vykázaní aj spolufavoriti Jan Ullrich a Ivan Basso - zhodne pre podozrenie z tzv. krvného dopingu. Vyšetrovanie sa týka 56 cyklistov, zatiaľ však neprinieslo žiadne sankcie. Fuentes čelí predbežným procesom za zločiny proti verejnému zdraviu.
"Cyklistika a právo nemajú rovnaké tempo," skonštatoval Prudhomme.

Ullrich stratil licenciu
Ullrich, víťaz TdF 1997, nedávno dostal ponuku na pôsobenie v stajni Acqua&Sapone. Aktuálne je bez tímovej príslušnosti, pretože pod vplyvom lanských obvinení stratil dôveru T-Mobile i jazdeckú licenciu. Víťaz Giro d´Italia 2006 Basso stratil po afére angažmán v tíme CSC, hoci 13. októbra bolo jeho meno očistené antidopingovou komisiou Talianskeho olympijského výboru a 27. októbra vydala rovnaké rozhodnutie Talianska cyklistická federácia. Medzičasom tohto jazdca na dva roky prichýlila značka Discovery Channel, za čo jej združenie Medzinárodných profesionálnych cyklistických tímov (IPCT) pôvodne hrozilo odňatím členstva.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. apríl 2024 15:47