StoryEditor

Šebo dal Galisovi gól

03.10.2006, 00:00

BRATISLAVA -- Slovenským reprezentačným futbalom otriasa aféra, akú už dávno nezažil. Hlavné úlohy si rozdelili tréner Dušan Galis a 22- ročný talentovaný útočník Glasgow Rangers Filip Šebo, ústrednou zápletkou zostáva odstavenie mladíka z nominácie na kľúčové kvalifikačné zápasy s Walesom (7. októbra) a Nemeckom (11. októbra) o postup na Majstrovstvá Európy 2008. Slovenský kouč oficiálne zdôvodnil svoje rozhodnutie tým, že Šebo nehráva v základnej zostave Rangers v škótskej lige, ale odpoveď na seba nenechala dlho čakať.
"Pozdrav" zo Škótska
Slovenský hráč sa v nedeľňajšom zápase proti Aberdeenu dostal na ihrisko až v polovici druhého polčasu, ale jediným gólom v zápase rozhodol o najtesnejšom víťazstve domácich. "Môj najdôležitejší gól v drese Rangers venujem Galisovi. Chlapcom prajem v kvalifikačnom dvojzápase veľa šťastia a verím, že sa čoskoro uvidíme," odkázal Šebo prostredníctvom svojej oficiálnej stránky www.filipsebo.com.
Najmä v zákulisí sa pritom už dlhšie povrávalo o to, že vzťahy medzi autoritatívnym koučom a sebavedomým mladíkom poriadne škrípu. Ironický odkaz zo Škótska tentoraz však nenechal chladným ani samotného Galisa. "V prvom rade chcem od hráča skromnosť, ak si myslí niekto, že sa budem riadiť pokynmi Filipa Šeba, tak sa mýli. Chlapec musí v prvom rade pristáť na zem. Predsa nie je možné, aby mi jeho rodičia cez noviny odkazovali, že som blbec," zdôraznil pre HN Galis.
Ten, kto je ešte v puberte
Definitívny zlom v našom tíme nastal po domácom debakli s Českom, ktorí naši bezradnosť potrestali tromi gólmi. Na zahanbujúcu prehru doplatili pri (ne)nominácii okrem Šeba aj útočník Szilárd Németh či defenzívny záložník Peter Hlinka, avšak Galis sa dostal pod paľbu kritiky najmä kvôli Šebovi. Ten vsietil v predchádzajúcich dvoch zápasoch päť gólov -- tri v prípravnom dueli s Maltou, dva vo vstupnom kvalifikačnom zápase proti Cyprusu.
Tréner si po oznámení nominácie síce nenašiel čas na tlačovú konferenciu, ale s odstupom času hovorí, že ho Šebo sklamal najmä ako človek. "Mal by sa vyjadrovať, čo bolo v kabíne, aby povedal pravdu. Keď to nechce povedať, tak tam nemá čo robiť. Ja si myslím, že keď má niekto občiansky preukaz, tak už nie je v puberte. Tu však mám isté pochybnosti," dodal Galis. Samotný hráč sa mieni k celej afére vyjadriť oficiálne v priebehu tohto týždňa.
Galisove priority
Nie je to však jediný otáznik, ktorý nad slovenským futbalom visí. Po dvojzápase sa Galis musí definitívne dohodnúť so Slovenským futbalovým zväzom o svojom ďalšom pôsobení na lavičke národného tímu. Kvôli viacerým funkciám (poslanec NR SR a Bratislavského VÚC, podpredseda parlamentného výboru a vládny splnomocnenec pre šport) totiž nedokáže všetko stíhať. Pre HN už pritom vyhlásil, že politika má preňho prioritu.

Zraneného Mareka Čecha nahradí Marek Sapara
Tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Dušan Galis nominoval na blížiace sa zápasy vo Walese (7. októbra) a proti Nemecku (11. októbra) v kvalifikačnej D-skupine o postup na ME 2008 namiesto zraneného ľavého obrancu Mareka Čecha stredopoliara Mareka Saparu z Rosenborgu Trondheim. Čech si privodil zranenie stehna na nedeľňajšom tréningu svojho portugalského klubu FC Porto pred pondelňajším ligovým zápasom v Brage a mimo hry by mal byť asi desať dní.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
07. máj 2024 23:34