StoryEditor

V Lige majstrov nadvláda talianskych klubov

15.03.2006, 23:00
Futbalisti Interu Miláno si v utorok ako poslední vybojovali postup do štvrťfinále Ligy majstrov. V odvetnom osemfinálovom dueli najprestížnejšej európskej klubovej súťaže zdolali modro-čierni na domácom trávniku Ajax Amsterdam 1:0 a keďže z Holandska si priviezli remízu 2:2, s prehľadom postúpili medzi najlepšiu osmičku súťaže.

Futbalisti Interu Miláno si v utorok ako poslední vybojovali postup do štvrťfinále Ligy majstrov. V odvetnom osemfinálovom dueli najprestížnejšej európskej klubovej súťaže zdolali modro-čierni na domácom trávniku Ajax Amsterdam 1:0 a keďže z Holandska si priviezli remízu 2:2, s prehľadom postúpili medzi najlepšiu osmičku súťaže.
Inter sa v domácom stánku na San Sire predstavil prvý raz v tejto sezóne LM pred plnou diváckou návštevou, pretože predchádzajúce štyri zápasy musel odohrať pred prázdnymi tribúnami ako trest za vyčíňanie priaznivcov ešte v minulosezónnej edícii súťaže v derby proti AC. "Vytvorili sme si množstvo šancí, ale nevedeli sme ich premeniť. S výkonom tímu a s postupom som však spokojný," povedal po zápase tréner Milánčanov Roberto Mancini. Jeho zverenci už v prvom polčase nevyužili veľkú šancu na skórovanie, keď v 27. min. Adriano nepremenil pokutový kop. Rozhodujúci gól strelil v 57. min. po peknom vysunutí Waltera Samuela nechytateľnou bombou Dejan Stankovič. Taliansky tím v boji o postup do semifinále čaká španielsky Villareal. "Zápas s Villarrealom nebude ľahký. Budeme opäť favoritom, čo nikdy nie je jednoduché," vyjadril sa na adresu najbližšieho súpera Mancini.
Inter je už tretím talianskym zástupcom vo štvrťfinále, medzi najlepšiu osmičku postúpili aj turínsky Juventus a AC Miláno. Talianska futbalová škola si tak udržiava nadvládu v európskom klubovom futbale, keď sa do štvrťfinále LM tieto tri mužstvá prebojovali aj v minulom roku. Taliani naznačili svoje ambície pred MS aj na reprezentačnej úrovni, keď nedávno zdolali Nemecko v priateľskom dueli rozdielom triedy 4:1. Druhé najväčšie zastúpenie vo štvrťfinále majú španielske kluby, ktoré už zabudli na vlaňajší výbuch. V elitnej osmičke vtedy nemali ani jeden klub, tentoraz v nej nebudú chýbať FC Barcelona a FC Villarreal. Smútok španielskych fanúšikov vyvoláva iba pretrvávajúca kríza v madridskom Reale, kde si prestarnuté hviezdy vylámali zuby na Arsenale. Práve tento londýnsky klub drží vlajku anglických klubov, keď sa tentoraz zavreli štvrťfinálové brány pred tradičnými účastníkmi Manchesterom United, Chelsea Londýn či obhajcom z FC Liverpool. Tradične jednu miestenku má v posledných rokoch rezervovanú francúzsky zástupca, tentoraz je ním Olympique Lyon. Elitnú osmičku dopĺňa portugalský klub Benfica Lisabon. Kríza v klubovom futbale pokračuje v Nemecku, kde si zopakujú predminulú sezónu bez štvrťfinálového zástupcu.
LIGA MAJSTROV
Osemfinále, odveta:
Inter Miláno -- Ajax Amsterdam 1:0 (0:0), gól: 57. Stankovič, prvý zápas 2:2, postupuje Inter Miláno.
Štvrťfinále: Arsenal Londýn -- Juventus Turín, Benfica Lisabon -- FC Barcelona (28. marca, 5. apríla), Olympique Lyon -- AC Miláno, Inter Miláno -- FC Villarreal (29. marca, 4. apríla)

Počet klubov vo štvrťfinále LM
2000/01 2001/02 2002/03 2003/04 2004/05 2005/06
Taliansko -- -- 3 1 3 3
Španielsko 3 3 3 2 -- 2
Anglicko 3 2 1 2 2 1
Portugalsko -- -- -- 1 -- 1
Francúzsko -- -- -- 2 1 1
Holandsko -- -- 1 -- 1 --
Nemecko 1 2 -- -- 1 --
Grécko -- 1 -- -- -- --
Turecko 1 -- -- -- -- --

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
26. apríl 2024 21:43