StoryEditor

Edmonton môže prepisovať históriu

20.06.2006, 00:00

Hokejisti Edmontonu sa môžu stať od roku 1993 prvým kanadským tímom, ktorý vyhrá Stanleyho pohár.

Zámorská hokejová NHL vrcholí a hokejisti Edmontonu sa môžu zapísať do jej histórie. Ak v noci vyhrali rozhodujúci siedmy zápas na ľade Caroliny, stanú sa po Toronte z roku 1942 druhým mužstvom, ktoré otočilo vo finále nepriaznivý stav 1:3 na zápasy. Rovnako sa "olejári" môžu stať tretím tímom histórie, ktorý vyhral siedmy duel finálovej série u súpera, a štvrtým, ktorý otočil sériu po prehrách v úvodných dvoch stretnutiach. Pre Oilers, rovnako ako aj pre domácu Carolinu, bude siedmy duel výzvou, do zápasu dajú hráči zvyšok síl.

Olejári sú najväčším prekvapením v histórii
"V tomto play-off sme už porušili viacero zabehaných pravidiel. Vieme, že je to pre nás najdôležitejší zápas a sme pod drobnohľadom našich fanúšikov. Prácu chceme už dotiahnuť do konca," povedal center Edmontonu Shawn Horcoff. Ak by sa Oilers napokon Stanleyho pohár podarilo získať, bolo by to jedno z najväčších prekvapení v histórii play-off. Edmonton postúpil do play-off z 8. miesta Západnej konferencie, vo finále je to najhoršie postavené mužstvo zo Západu v histórii. V prvom zápase okrem prehry stratil aj svojho prvého brankára Dwayna Rolosona. Edmontonu drží palce celá Kanada. Tím z kolísky hokeja totiž Stanleyho pohár nevyhral od roku 1993.

Carolina chce využiť domáce prostredie
Carolina mala výhodu mečbalu už v predchádzajúcich dvoch zápasoch, ani raz však neuspela. Teraz v siedmom zápase v Raleighu sa situácia vyrovnala. Hurricanes získali v základnej časti o 11 víťazstiev a 17 bodov viac ako Oilers. "Naše posledné výkony sú pre nás veľkým sklamaním. Musíme hrať oveľa lepšie," hovorí obranca Caroliny Glen Weasley. Hurricanes sa budú spoliehať aj na fantastickú podporu divákov v RBC Centre. "Diváci boli pre nás počas celej sezóny veľkou oporou. Teraz musíme výhodu domáceho ľadu využiť," hovorí brankár Cam Ward.

Martin Cibák o finále play-off:
Slovenský reprezentant zažil v sezóne 2003/2004 s Tampou Bay atmosféru pred siedmym zápasom.
"V celej finálovej sérii hrajú hráči automaticky, myslím si, že pred rozhodujúcim súbojom sa už nedá extra vyhecovať alebo vymyslieť špeciálnu taktiku. Hráči na rozhodujúci duel príliš nemyslia, koncentrujú sa rovnako na každý zápas vo finálovej sérii. Pamätám si, keď nám pred siedmym finálovým súbojom tréner žiadnu špeciálnu taktiku neordinoval, povedal, aby sme sa vyvarovali chýb. Obe mužstvá sa veľmi dobre poznajú a v siedmom zápase rozhodne aj športové šťastie. Dôležitým momentom bude aj fakt, kto strelí prvý gól, v celej sérii sa obe mužstvá zameriavajú hlavne na obranu a úvodný zásah môže byť rozhodujúci. Pred finále som viac veril Edmontonu, ale po zranení Rolosona sa dala očakávať vyrovnaná finálová séria."


Štatistiky brankárov v play-off:
Zápasy Priemer gólov % úspešnosť
Cam Ward (Carolina) 22 2,19 91,80
Jussi Markkanen (Edmonton) 5 2,19 90,09

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. apríl 2024 07:53