StoryEditor

Bicek na pôsobenie v NHL nezanevrel

13.06.2005, 00:00
Rozhovor so slovenským hokejovým reprezentantom Jiřím Bicekom

Po pôsobení v slovenskej extralige v drese HC Košice ste sa dohodli na ročnej zmluve s hokejovým klubom IF Leksand. Prečo vás zlákala švédska liga?
-- O švédskom hokeji som všeličo počul, a tak som chcel vedieť, aké to tam naozaj je. Takto aspoň uspokojím svoju zvedavosť. Leksand je klub s bohatou tradíciou a výborným diváckym zázemím, má fanúšikov po celej krajine. Navyše podmienky, aké ponúka klub, sú veľmi dobré.
Škandinávsky hokej je dosť zameraný na defenzívu. Vy však máte v krvi útočný štýl, zvyknete si?
-- Hráč musí robiť to, čo povie tréner. Obranný štýl praktizoval aj New Jersey a jeho farma v AHL. Určite chcem dávať góly, no treba sa prispôsobiť mužstvu.
Leksand je v Elitserien nováčikom, myslíte si, že má šancu presadiť sa?
-- Pokiaľ viem, tak manažment tohto klubu dáva dokopy schopný káder, preto nemám obavy z nováčikovskej úlohy tímu. Niekedy je to skôr výhoda, lebo mužstvá nemajú nového súpera tak prečítaného. Verím, že nám nebude stačiť iba to, aby sme sa udržali v lige, ale pokúsime sa prekvapiť svojimi výkonmi. Teším sa, že mojím spoluhráčom by mal byť aj český majster sveta Marek Židlický.
Záujem o vaše služby prejavil aj ruský Čerepovec, neoslovila vás jeho ponuka?
-- Vedel som o záujme aj iných ruských tímov a mal som poznatky, že finančne je to lukratívnejšie než inde. No hokej je jedna vec a život i celkové podmienky zase druhá.
Stále máte platný kontrakt s New Jersey, kde ste predvlani získali Stanleyho pohár. Nezatvorili ste si novou zmluvou brány do tohto klubu, prípadne do NHL?
-- Oficiálna zmluva s diablami sa skončila minulý rok. Klub v takom prípade ponúkne kvalifikačný kontrakt so zvýšením ponuky o desať percent, no hokejista to nemusí akceptovať. Takže stále patrím New Jersey a v prípade dohody s iným klubom v NHL by sa to muselo riešiť cez Devils. No v Európe sa môžem dohodnúť s hocikým. Pokiaľ ide o návrat do zámoria, nezavrhujem ho. Všetko sa uvidí podľa ponúk spoza mora a toho, či budem na severe Európy spokojný.
V minulom ročníku ste si vyskúšali ST extraligu v klube, ktorého ste odchovancom. Uvažovali ste o možnosti zostať naďalej v Košiciach?
-- V uplynulých týždňoch som predpokladal, že môžem predĺžiť zmluvu s Košicami. Zažil som doma vynikajúcu sezónu a získal som znovu chuť na hokej. Partia bola vynikajúca, a tak som bol naozaj spokojný. Nakoniec som sa však rozhodol, že vyskúšam niečo nové.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. apríl 2024 07:11