StoryEditor

Marián Bezák: Chýbajú typy ako Handzuš a Gáborík

12.05.2006, 00:00

Odkedy sa hrá šampionát týmto prelínacím systémom, reprezentačný tím ešte nikdy neskončil v základnej skupine až na treťom mieste. Kde hľadať príčiny tohto čiastkového neúspechu?
- V prvom rade za to môže fakt, že sme nevyhrali nad Bieloruskom, ktoré bolo určite zdolateľné mužstvo. Bielorusi znovu dokázali, že ich nemožno podceniť. Švédi by o tom vedeli rozprávať. S Ruskom sme hrali už neporovnateľne lepšie, ale tiež sme zápas nedotiahli do víťazného konca, pritom minimálne na bod sme mali. Víťazstvo proti Kazachom bolo povinnou jazdou.
Čo sme mohli v daných zápasoch urobiť ináč?
- Určite zlepšiť hru v presilovkách. V nej sme mali starosti. Proti Rusom sme z viacerých presiloviek využili iba jednu a nezužitkovali sme ani 80-sekundovú výhodu o dvoch hráčov. Je to škoda. Presilové hry sa nehrajú na náhodu, je to štandardná situácia, ktorú treba nacvičiť, je v nej iba málo improvizácie. Presilovka je o dorážaní a clonení, vyvíjaní neustáleho tlaku, častejšej streľbe, ktorá mi u nás chýbala. Mimo početných výhod však chlapci ukázali veľmi pekné kombinačné akcie a aj niektoré individuálne prieniky.
Na druhej strane, päť zo šiestich inkasovaných gólov sme dostali v oslabení...
- Áno, chcelo to v niektorých momentoch oslabení tesnejšie bránenie. Napríklad pri víťaznom ruskom góle chýbal hráč, ktorý by pokryl zakončujúceho Michnova, úplne samého pred bránkoviskom.
Do akej miery sa odrazila na našich výsledkoch neúčasť špičkových hráčov z NHL?
- Pozvánku odmietlo asi štrnásť hokejistov. Nám z nich chýbali hlavne niektoré typy. Pomohol by Michal Handzuš ako center alebo Marián Gáborík, ktorý by svojou rýchlosťou a dravosťou vedel narobiť šarapatu v súperovej obrane.
Bez jediného bodu to bude mať mužstvo v osemifinálovej skupine ťažké. Aké dávate tímu šance na postup do štvrťfinále?
- Aj keď nám posledný zápas nevyšiel podľa predstáv, mužstvo smeruje výkonnostne hore. Pre nás je nepríjemnou záležitosťou, že Švajčiari získali bod so Švédskom. Dnes ich tak budeme musieť zdolať, potom zobrať body Švédom a, samozrejme, vyhrať nad Ukrajinou. Ak hráči zopakujú výkon z posledného stretnutia a pridá sa aj brankár Križan, verím v postup.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
05. máj 2024 03:42