StoryEditor

Gáborík rozhodol v predĺžení

20.10.2006, 00:00

V siedmich stredajších zápasoch NHL sa predstavilo trinásť slovenských hokejistov. Premiérové góly v sezóne strelili Jozef Stümpel (pripísal si aj bod za prihrávku) a Tomáš Kopecký. Skóroval aj Marián Gáborík, ktorý rozhodol v predĺžení o víťazstve Minnesoty v Los Angeles. Ďalší štyria slovenskí hráči asistovali.

Kopecký premiérovo skóroval
Svoj historicky prvý gól v NHL dosiahol útočník Detroitu Tomáš Kopecký a pokazil tak v Anaheime čisté konto brankára Giguera. Hokejisti "Ducks" zabodovali naplno po dvoch prehrách v samostatných nájazdoch v rade.
Slovenské duo Marián Gáborík a Pavol Demitra zariadilo predĺženie víťaznej série Minnesoty už na rekordných šesť zápasov. V prvej minúte predĺženia na ľade Los Angeles poslal Demitra presnú prihrávku na svojho krajana a Gáborík sa svojím štvrtým tohtosezónnym gólom postaral opäť o plný bodový zásah, keď Minnesota vyhrala nad Los Angeles 2:1 po predĺžení.
"Takéto akcie trénujeme každý deň na tréningoch. Už predtým sme mali pár dobrých príležitostí, ktoré sme nevyužili," povedal Demitra. Bývalý hráč Kings sa predstavil v Staples Centre po prvý raz v drese Wild. "Bol to zvláštny pocit. Mám tu veľa priateľov a milujem aj tunajších fanúšikov. Uplynulá sezóna sa mi tu vydarila," komentoval rodák z Dubnice. Na jediný gól domácich prihrával obranca Ľubomír Višňovský.

Budaj šancu využil
Hokejisti Colorada po posledných nevýrazných domácich vystúpeniach zabrali na začiatku náročnej trojzápasovej kanadskej šnúry a vyhrali v Toronte 4:1. Jedným zo strojcov plného bodového zisku bol slovenský brankár Peter Budaj, ktorý nastúpil iba na svoj druhý zápas v tejto sezóne. 24-ročný Banskobystričan síce inkasoval hneď v 3. minúte, no potom zlikvidoval ďalších 27 striel a vyhlásili ho za druhú hviezdu zápasu.
"Som rád, že som dostal príležitosť opäť si zachytať. Obrana predo mnou hrala dobre a dosť mi pomohla. Jednotkou v tíme je však stále Theodore. Ja viem, kde je moje miesto," povedal Budaj. Ďalší Slovák v tíme Avalanche Marek Svatoš prihrával obrancovi Lilesovi na tretí gól súboja. Colorado čaká hneď vo štvrtok súboj v Ottawe a v sobotu sa predstaví v Montreale.
Svoje bodové prekliatie po prestupe z Montrealu konečne prelomil Richard Zedník, ktorý prihral na dva góly Washingtonu v súboji s Floridou. Domáci vyhrali nad "pantermi" 5:2. Zedník patril k najlepším hráčom na ľade (tri plusové body) a vyhlásili ho za jednu z hviezd duelu. Z trojice Slovákov v drese "panterov" sa presadil iba Jozef Stümpel, ktorý strelil svoj prvý gól v sezóne a asistenciou sa podieľal aj na druhom presnom zásahu hostí.

Slováci v stredu
Stümpel (Florida) 1 G + 1 A
Zedník (Washington) 2 A
Gáborík (Minnesota) 1 G
Kopecký (Detroit) 1 G
Demitra (Minnesota) 1 A
Svatoš (Colorado) 1A
Višňovský (Los Angeles) 1A

Malkinov gólový debut
Gólovú príchuť mal debut ruského hokejového talentu Jevgenija Malkina na zámorskom ľade NHL. Pred divákmi svojho nového klubu Pittsburghu Penguins sa 20-ročný center prezentoval gólom do siete brankára New Jersey Martina Brodeura, keď jeho dorážka síce znamenala vyrovnanie na 1:1, ale prehre Pittsburghu nezabránila. Dvojka draftu spred dvoch rokov do rozbehnutej NHL naskočila s dvojtýždňovým meškaním spôsobeným vykĺbeným ramenom z prípravného zápasu s Philadelphiou. "Veľmi som sa obával dnešného zápasu, preto je prvý gól pre mňa veľmi dôležitý. V budúcnosti by to už malo ísť ľahšie," povedal letný "utečenec" z ruského Metallurgu Magnitogorsk.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
02. máj 2024 19:26