StoryEditor

Hviezdne finále vyhrala v presilovke Barcelona

18.05.2006, 00:00

Včera neskoro večer vyvrcholila ostatná edícia najprestížnejšej európskej pohárovej súťaže Ligy majstrov. Novým držiteľom supercennej trofeje, osemkilogramového strieborného pohára, sa stal FC Barcelona. Pre španielsky veľkoklub je to už druhý triumf, keď naposledy vyhral finále v roku 1992 (proti Sampdorii Janov 1:0 po predĺžení).

Campbell šokoval v oslabení
Na vypredanom Stade de France v Paríži s kapacitou takmer osemdesiattisíc sedadiel pre divákov sa predstavili zástupcovia španielskeho a anglického futbalu so všetkými tímovými hviezdami, vrátane Brazílčana Ronaldinha a Francúza Henryho. Práve Henry začal impozantne. Už v 3. min prenikol do pokutového územia, jeho strelu však brankárValdés stihol vyraziť na rohový kop a následne si poradil aj s ďalšou prudkou strelou Francúza. K dramatickej situácii došlo o pätnásť minút neskôr. Ronaldinho elegantne vysunul Et´oa, a vybiehajúci brankár Lehman ho na hranici šestnástky fauloval. Nasledovala červená karta pre 36-ročného gólmana, a presilovka Barcelony. Lenže v presilovke prišiel šok zo strany Arsenalu. Na centrovanú loptu Henryho najvyššie vyskočil slabo pokrytý Campbell a hlavou prekonal Valdésa. Vyrovnanie mal na svojej ľavačke už v nadstavenom čase Eto´o. Jeho strelu z otočky však Almundia reflexívne vyrazil do pravej žrde bránky.

Vyrovnal Eto´o, víťazný gól dal Belleti
Po zmene strán prišli ofenzívu Barcy posilniť Iniesta i Larsson. Ale na kopačky španielskeho tímu akoby sadla nervozita, vrátane Ronaldinha, ktorý sa nepresadil pri priamych kopoch. Arsenal za vytrvalého dažďa trpezlivo bránil, aj za cenu faulov, za jeden z nich dostal Henry žltú kartu. Naopak, Ljungberg v 67. min vyskúšal pozornosť Valdesa, ktorý jeho strelu pod brvno vyrazil na rohový kop. A o tri minúty musel Valdes opäť zasahovať po rýchlom prieniku Henryho. Akoby reprezentanti z Ostrovov nehrali v oslabení. Ale predsa len inkasovali. Neúnavný Eto´o v 76. min predsa len dosiahol po prihrávke Larssona vyrovnávajúci gól a o štyri minnúty nato ďalší strtiedajúci hráč Belleti zabezpečil favoritovi vedenie, ktoré si už s prehľadom udržal až do konca stretnutia.

Obaja finalisti ťahali v Lige majstrov do včerajšieho duelu dlhé šnúry zápasov bez prehry. Barcelona prehrala naposledy 8. marca 2005, keď v Londýne podľahla v odvete osemfinále Chelsea 2:4, čo ju vtedy stálo postup do ďalšieho vyraďovacieho kola. Katalánci neprehrali ani jeden z 12 zápasov v práve sa skončenom ročníku a v posledných štyroch dueloch dokonca neinkasovali gól.
Arsenal bol v tomto smere na tom ešte lepšie. Kanonieri nedostali gól už v desiatich po sebe idúcich zápasoch a celkovo neprehrali v Lige majstrov už v 13 zápasoch v rade. Ich zatiaľ posledná prehra sa datuje k 16. februáru 2005, keď v odvete osemfinále ročníka 2004/05 podľahli Bayernu Mníchov 1:3. Posledným šťastným strelcom, ktorý rozvlnil sieť Gunners, bol hráč Ajaxu Amsterdam Markus Rosenberg v 71. min súboja Ajax - Arsenal z 27. septembra 2005. Brankári z Highbury držia čisté konto už rekordných 919 minút.

Hralo sa o ťažké milióny
Víťazné mužstvo dostane od Európskej futbalovej únie prémiu 6 501 909 eur, v prepočte 244 465 270 korún. Zdolaný finalista zarobil za tento odohratý zápas 3 901 145 eur, čo je 146 445 080 korún. Spolu nový držiteľ trofeje naplnil klubovú pokladnicu závratnou sumou 18 042 722 eur, v prepočte 677 305 660 korún.

FINÁLE LIGY MAJSTROV
FC Barcelona -- FC Arsenal Londýn 2:1 (0:1), góly:
76. Eto´o, 81. Belleti -- 37. Campbell. Pred 77 500 divákmi rozhodoval Nór Terje Hauge, ŽK: Oleguer, Larsson -- Eboué, Henry, ČK: 18. Lehman.
FC Barcelona: Valdes -- Oleguer (71. Belleti), Marquez, Puyol, van Bronckhorst -- Deco, Edmilson (46. Iniest, van Bommel (60. Larsson) -- Giuly, Eto'o, Ronaldinho. Arsenal: Lehmann -- Eboué, Touré, S. Campbell, Ashley Cole -- Pires (20. Almunia), Gilberto Silva, Fabregas (74. Flamini), Hleb (85. Reyes) -- Ljungberg - Henry.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
08. máj 2024 14:05