StoryEditor

Európania nie sú pripravení na NHL

27.10.2006, 00:00
Autor:
SITASITA
Medzinárodná hokejová federácia vypracovala štúdiu o európskych hokejistoch v Severnej Amerike, ktorí hrajú nielen v profesionálnych ligách, ale aj v juniorských súťažiach. V období rokov 1997 až 2006 odišlo z Európy do zámoria viac ako 1 200 hokejistov.

Medzinárodná hokejová federácia vypracovala štúdiu o európskych hokejistoch v Severnej Amerike, ktorí hrajú nielen v profesionálnych ligách, ale aj v juniorských súťažiach. V období rokov 1997 až 2006 odišlo z Európy do zámoria viac ako 1 200 hokejistov. Závery štúdie, ktoré dostali v priebehu októbra aj predstavitelia národných hokejových zväzov, by sa dali zhrnúť do piatich bodov. Prvým je, že väčšina európskych hokejistov, ktorá podpíše zmluvy s klubom NHL, nedosahuje úroveň zámorskej profiligy. Druhý je takmer podobný, väčšina Európanov, ktorá má potenciál na NHL, ale ešte nie je na ňu pripravená, podpíše zmluvy predčasne. Štúdia uvádza, že Európania, ktorí zotrvajú v ligových súťažiach na starom kontinente a v nich sa pripravia na NHL, sú na tom výkonnostne oveľa lepšie ako ich spoluhráči, ktorí do zámoria odišli predčasne alebo prešli juniorským kanadským či americkým výchovným systémom.
Často opakovaná teória, že európski hokejisti potrebujú po príchode do Severnej Ameriky čas na zoznámenie a prispôsobenie sa prostrediu, podľa záverov štúdie neplatí. Piatym konštatovaním je, že lákanie mladých európskych hokejistov v mladom veku do zámoria ohrozuje kvalitu väčšiny ligových súťaží a európskeho hokejového rozvoja, keďže kluby zo starého kontinentu často odchádzajúcich hráčov nemôžu nahradiť. Na to môže v budúcnosti doplatiť aj NHL, keďže v Európe nebude dostatok kvalitných hokejistov pripravených na profiligu.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
25. apríl 2024 13:53