StoryEditor

Lašák hrdinom finálovej série

12.04.2005, 00:00
Hokejisti Pardubíc sa stali cez víkend majstrami českej Tipsport extraligy, keď zvíťazili nad Zlínom 4:0 na zápasy. Mužstvo z mesta perníkov sa tak po 16 rokoch mohlo tešiť opäť z celkového titulu. K tomuto triumfu mu značnou mierou pomohol aj slovenský gólman Ján Lašák.

Zvolenský rodák inkasoval v štyroch zápasoch iba päť gólov (4:2, 4:1 vonku, 2:0, 3:2 doma), čo je vo finálovej sérii naozaj výnimočný výkon. "Bol to najkrajší darček k mojim narodeninám, krajší som si ani nevedel predstaviť," uviedol Lašák, ktorý práve v nedeľu oslávil 26. narodeniny. "Aj preto táto finálová séria zostane navždy v mojej pamäti. Keď sme viedli 3:0 na zápasy, tak sme boli blízko k radosti, no práve posledný zápas býva najťažší. Trošku sme sa aj báli, aby sme si to nepokazili a zbytočne nenatiahli sériu. No dokázali sme, že sme skvelá partia, ktorá si povedala, že to treba dotiahnuť do víťazného konca," dodal slovenský brankár. Jeho výkon ocenil aj kapitán Pardubíc Jiří Dopita: "Náš brankár bol naozaj skvelý. Výdatne nám kryl chrbát, čo bolo veľmi dôležité." Už teraz sa v Pardubiciach hovorí, že Lašák by mal zostať v tíme aj naďalej. Slovenská posila Pardubíc bola totiž výraznou postavou nielen vo finále, ale aj celej sezóny. Takisto ako predtým Igor Murín, aj on zlomil mýtus o nepresadení sa slovenských gólmanov v českej súťaži. Finále bolo práve zaujímavou konfrontáciou týchto dvoch slovenských gólmanov, z ktorej vyšiel víťazne Lašák. Okrem neho sa z titulu mohli tešiť aj ďalší slovenskí legionári Andrej Novotný, ako aj Ľubomír Pištek, ktorý vo finále už nehral.
Tréner čerstvého majstra Vladimír Martinec priznal, že jeho mužstvo malo v tejto sezóne aj značné sínusoidy výkonnosti. Na začiatku boli dokonca na dne tabuľky a ďalšia kríza prišla v závere minulého roka. Všetky problémy však pernikári do play-off vyriešili a vo finále si s obhajcom titulu poradili naozaj nevídaným spôsobom. "Zlín sa zrejme v semifinále proti Vítkoviciam dosť vyčerpal. My sme mali širší káder a dali sme do hry veľa obetavosti, úsilia, nadšenia. To bolo rozhodujúce," komentoval úspech kormidelník majstra Martinec. "Nevyšiel nám zámer vyhrať aspoň raz na domácom ľade a udržať tak finálovú sériu ešte otvorenú. Pod náš neúspech sa podpísali najmä zranenia Lešku a Bonka, ktoré prišli v najmenej vhodnú chvíľu," hľadal príčiny neúspechu slovenský tréner Zlína Ernest Bokroš. Pardubice v porovnaní s obhajcom aj vyrovnanosťou svojho širšieho kádra dokázali, že pohár je v správnych rukách.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
26. apríl 2024 15:09