StoryEditor

Hromadná bitka ako psychická výhoda

Nevídané vzplanutie vášní s množstvom šarvátok dalo bodku druhému finálovému zápasu hokejovej T-Com Extraligy medzi domácim Popradom a Žilinou (2:3). Už 13 sekúnd pred koncom sa pobili kanonieri Arne Kroták a Václav Král. Následne po uplynutí riadneho hracieho času sa z popradskej striedačky rozbehli v úlohe pomstiteľov mladí Pavol Gurčík s Martinom Segľom, ktorí zaútočili na Stanislava Grona, resp. Róberta Krajčího. Zakrátko sa na ľadovej ploche strhla hromadná "mela". Výsledok: rekordných 324 trestných minút, z toho 178 na popradskej a 146 na žilinskej strane.
"Neviem, prečo to vzniklo, asi emócie. Rozhodne sa to však nemalo stať," komentoval žilinský kormidelník Ján Šterbák. Na jeden z názorov, že Gurčíka so Segľom domáci tréneri poslali na ľad, aby tam v závere urobili poriadok, nesúhlasne reagoval popradský asistent Vladimír Klinga: "Žiadny tréner nedal pokyny hráčom, aby sa bili. Skúste udržať hráčov na striedačke, keď cítia krivdu. To by tam musela stáť SBS-ka a držať ich," zdôraznil Klinga. Aj ten však napokon pripustil, že impulzom na zvýšenie nervozity bol fakt, že "zbili najlepšieho hráča Krotáka".
V záverečnej "mastenici" nemohol chýbať ani popradský "zlý muž" Lukáš Bambúch. Na ľad skočil priamo z trestnej lavice a pustil sa do hosťujúceho Tomáša Ficenca. Podľa brankára Žiliny Miroslava Lipovského dostali popradskí bitkári jasné úlohy: "Tých hráčov tam poslali. Som si stopercentne istý, že to dostali príkazom." Trio Gurčík, Bambúch, ako aj hosťujúci Ficenc, dostali trest v hre, čo znamená, že im odobrali registračné preukazy a vo štvrtkovom treťom zápase pod Dubňom si nezahrajú. O ich ďalšom treste rozhodne dnes napoludnie disciplinárka.

SLOVO MAJÚ ODBORNÍCI
Jozef Golonka, bývalý čs. reprezentant:
Podľa mňa to bola úplne zbytočná bitka, najmä zo strany Popradčanov. V hokeji treba vedieť aj prehrávať. Obávam sa, že incident nájde ešte ohlas v radoch žilinských fanúšikov. Všetci sme sa tešili, že do finále postúpili kluby, ktoré nezvykli mávať takú ekonomickú silu. Teraz si oba tímy pokazili renomé.
Vincent Lukáč, bývalý čs. reprezentant: Emócie vzplanuli u mladších hráčov, zrejme mali medzi sebou nejaké osobné resty. Je možné, že ich tréneri poslali na ľad úmyselne. Nebudem sa však čudovať, keď sa v ďalších dueloch budú hráči správať k sebe ako baránkovia.
Tomáš Gurský, športový psychológ: Asi nešlo o vopred pripravenú bitku, ale o momentálny impulz hráča, ktorý sedel na lavičke a spontánne zareagoval na dianie na ľade. Popradčanom, aj keď budú zrejme o niektorých hráčov oslabení, by to však mohlo v nadchádzajúcich zápasoch v Žiline pomôcť. Ak im to tréner správne podá, tak sa dokážu zomknúť a ešte viac nabudiť.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
06. máj 2024 22:19