TASR/AP
StoryEditor

Chcete vidieť Sagana? Oui, kričali Francúzi a náš cyklista zase bavil

14.04.2019, 08:21
Petra Sagana čaká obhajoba víťazstva na najznámejšej klasike Paríž - Roubaix.

Pred rokmi ho ešte v talianskom Liquigase na miestne kocky nechceli púšťať. Že vraj jeho štýl jazdy nie je na Paríž-Roubaix prispôsobený. "Tie preteky nikdy nevyhráš," opakovali mu.

Lenže hovorte niečo také Petrovi Saganovi. Trojnásobný majster sveta teraz na najväčšiu z klasík prichádza ako obhajujúci šampión. A na sobotňajšej prezentácii tímov sa z neho fanúšikovia mohli zblázniť.

Bolo 23. mája 1430, keď Burgunďania na rovnakom mieste zajali Johanku z Arku pri pokuse oslobodiť mesto. Predali ju Angličanom, ktorí ju neskôr upálili za kacírstvo.

Sagan ako najväčšia hviezda

O takmer 700 rokov neskôr došlo na námestí generála de Gaulla pred slávnym palácom v Compiegne k ďalšiemu zajatiu.

K zajatiu Petra Sagana francúzskymi fanúšikmi.

Už z diaľky miestni cyklistickí fanatici vyzerali autobus nemeckej stajne Bora-Hansgrohe.

V tej chvíli sa na pódiu počas slávnostnej prezentácie tímov striedala jedna hviezda za druhou. Domáci miláčikovia Arnaud Demar a Christophe Laporte. Tí svetoví Greg van Avermaet, Wout van Aert, Philippe Gilbert, Zdeněk Štybar, John Degenkolb a ďalší.

"Chcete vidieť Sagana?" pýtal sa moderátor akcie.

"Ouiiiii," rozliehalo sa davom.

Inak pokojná atmosféra prezentácia sa s jeho príchodom zmenila.

Zajatie fanúšikmi

V momente, keď čierny autobus prechádzal námestím, vydali sa za ním stovky fanúšikov pripomínajúcich ovce. Alebo aj scénu z filmovej Múmie, kde sfanatizovaní Egypťania pochodujú a prevolávajú meno bájneho Imhotepa.

Dlhé minúty potom čakali, než ich idol zostúpi medzi nich. Keď sa tak stalo, okamžite ho obklopil strapec fanúšikov, ktorých museli rozháňať organizátori.

Sagan sa u väčšiny zastavil a podpísal, potom konečne zamieril k pódiu.

"Už ste videli olympijského víťaza Grega van Avermaeta. Už ste videli trojnásobného majstra sveta v cyklokrose Wout van Aerta. Chcete vidieť trojnásobného majstra sveta na ceste?" prišla ďalšia otázka.

"Ouiiii," zajačal dav fanúšikov.

A tak sa dočkali. Sagan spolu so svojou letkou Bory ako posledný zo všetkých dorazil za hitu Love Me Again od Johna Newmana na pódium, kde dostal aj striebornú tácku od starostu Compiegne.

Spomienky na víťazstvo

Keď moderátor akcie vyvolal jeho meno, predstúpil a do publika vyhodil niekoľko tímových čiapok. Potom mu pustili záznam minuloročného dojazdu, kedy pri svojej triumfálnej jazde zaútočil už 51 kilometrov pred cieľom.

Či chystá niečo podobné?

"Každý rok je iný, každé preteky sú iné. Aj tento rok to bude iné ako vlani," rozosmial všetkých prítomných.

Pred rokom po svojom útoku rýchlo došiel skupinu, ktorá išla celý deň v úniku. Z nej sa so Saganom udržal len Silvan Dillier, s ktorým Slovák prišiel až na velodrom v Roubaix.

"Mal som vlani šťastie. Nič sa mi nestalo, prežil som pokojné preteky, chytil únik a mal šťastie, že so mnou išiel Silvan. Do posledného kilometra som vchádzal na druhom mieste a využil to. Čakal som na moment, kedy zaútočím a potom bum," popisoval, kým sa spolu s osobným manažérom Gabrielom Uboldim vydal rozdávať svoje rozumy okolostojacim a čakajúcim žurnalistom.

A že bolo na čo čakať.

Rozhovor so Saganom:

Peter, aké máte spomienky na toto námestie?

"Spomienky mám na každý rok, čo sa tu štartuje. Viem, kde som, a je to tu stále také isté. Skôr mi to pripadá ako déjà vu."

Čo bude v nedeľňajších pretekoch najdôležitejšie? Vyhnúť sa technickým problémom?

"Tomu sa nevyhnete. Môže sa to stať, ale nemusí. Lepšie je na to nemyslieť a užiť si preteky. "

Čo počasie? Ako preteky ovplyvní?

"Malo by byť pekne. Veľmi podstatnou zmenou je to, že by mal byť celý deň protivietor, čo môže ovplyvniť priebeh pretekov, a určite to bude náročné a pomalší ako minulé roky. Ale neviem, čo čakať. To človek nikdy nevie. "

Nie ste už unavený z otázok na svoju zlú formu?

"K tomu nemám čo povedať. Pre mňa je to jednoducho také, aké je. Vždy všetkým najviac záleží na výsledkoch. "

Čo od nedele očakávate?

"Nič. Budú to ťažké preteky ako zakaždým. "

Ideálny scenár?

"Pre každého je dobrý scenár, keď sa dostane na miesto, z ktorého môže bojovať o víťazstvo."

Rozhodnú sa preteky v šprinte skupiny, alebo niekto dobehne osamotený?

"To nikto nevie. Keby to bolo také jednoduché, nemusíme pretekať."

Sagan tento rok zaostáva

Tak jednoduché to ale nie je a nebude. Preto sa v nedeľu od jedenástej hodiny pôjde už 117. ročník najslávnejšej cyklistickej klasiky.

A znovu bude nevyspytateľný ako Sagan sám.

Tento rok sa zdá, že potom, čo na jeseň stratil svoj dúhový dres majstra sveta, je iba tieňom seba samého.

"Tajomný Sagan," píše o ňom francúzsky L'Equip.

Vyhral tento rok len jednu etapu na januárovom Tour Down Under. Inak nič. Vinou choroby prišiel na jar o niekoľko kilogramov.

Ideálne smerovanie formy k vrcholu sezóny vyzerá inak.

"Ale mám dobrý tím a sám urobím všetko, čo bude v mojich silách," sľubuje. "Navyše, dem Roubaix už po ôsmykrát a skúsenosť je tu veľa dôležitá."

Tak dôležitá, že mu pomôže aj napriek doteraz nie práve najlepšiu formu obhájiť víťazstvo?

Nedeľné popoludnie ukáže.

01 - Modified: 2024-04-03 22:06:46 - Feat.: - Title: "Je čas zasadnúť opäť do sedla." Sagan začal po operácii trénovať 02 - Modified: 2024-03-19 13:50:00 - Feat.: - Title: KVÍZ Viete, ktoré známe osobnosti si kúpili druhý domov a kde? Otestujte sa! 03 - Modified: 2024-02-23 13:28:51 - Feat.: - Title: Peter Sagan musel podstúpiť operáciu. Má problémy so srdcom a bude musieť vynechať preteky 04 - Modified: 2023-11-26 20:53:47 - Feat.: - Title: Sagan vyhral tretí ročník charitatívneho podujatia Beking v Monaku 05 - Modified: 2023-10-27 09:36:00 - Feat.: - Title: Pod vianočným stromčekom zlacnený bicykel? Biznis s týmto tovarom je v kríze, prídu výpredaje
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
20. apríl 2024 03:06