Reuters
StoryEditor

Prekvapenie v Lige majstrov. Ajax postúpil cez Juventus

16.04.2019, 23:15
Autor:
TASRTASR
Medzi najlepších štyroch sa dostala aj Barcelona, ktorá na Camp Nou zdolal Manchester United 3:0.

Futbalisti Ajaxu Amsterdam prekvapujúco postúpili do semifinále Ligy majstrov 2018/2019. Po minulotýždňovej domácej remíze 1:1 zvíťazili v utorkovej odvete na štadióne Juventusu Turín 2:1. Medzi najlepších štyroch sa dostala aj Barcelona, ktorá na Camp Nou zdolal Manchester United 3:0.

Juventus sa dostal do vedenia zásluhou Cristiana Ronalda, ale hostia vzápätí odpovedali Donnyho van de Beeka.

Rozhodujúci gól strelil v druhom polčase kapitán Matthijs de Ligt. Ajax sa predstaví v semifinále LM prvýkrát od roku 1997.

Jednoduchšie to mali Barcelončania, ktorí po 20 minútach viedli po zásahoch Lionela Messiho. Tretí gól pridal v druhom polčase Philippe Coutinho. United sa v dvojzápase nezmohli ani na jeden gól, minulý týždeň na Old Trafford podľahli 0:1.

V Turíne mohli ísť do vedenia prekvapujúco hostia. Po ukážkovej kombinácii sa lopta odrazila k Van de Beekovi, ten však prestrelil. Vzápätí na opačnej strane spoza veľkého vápna vypálil Dybala, ale vytiahol sa brankár Ajaxu Onana.

V 28. min už bol prikrátky na hlavičku Cristiana Ronalda. Portugalský kanonier si nabehol na rohový kop Pjaniča a po zmätkoch v obrane hostí bez ťažkostí otvoril skóre. Jeho zásah odobril aj VAR. Juventus sa netešil dlho. Už o sedem minút sa dostal za obranu domácich Van de Beek a napravil svoje zaváhanie z úvodu duelu - 1:1.

Po zmene strán mohli hostia dokonať obrat. V 52. min si po krídle zbehol do šestnástky Ziyech, ale Szczesny jeho pokus zlikvidoval. Ajax sa slávneho súpera nebál a pokračoval v odvážnom výkone. Van de Beekovu strelu vytesnil Szczesny,

Tadičovu prihrávku na Ziyecha, do stopercentnej príležitosti, v poslednej chvíli pokryl Pjanič, ale hostia sa napokon dočkali. V 67. minúte zahral rohový kop Schöne a najvyššie vyskočil kapitán De Ligt, ktorý sa postaral o postupový zásah Amsterdamu. Nevýrazný Juventus mohol inkasovať aj o desať minút. Neres si nabehol za obranu, ale minul.

Napriek tomu sa nepoučil a od tretieho gólu ho zachránilo iba ofsajdové postavenie zakončujúceho Ziyecha. Iskierku nádeje vykresala pre Juventus neprehľadná situácia v pokutovom území, ale rozhodca Turpin po konzultácii s VAR neodpískal ruku hosťujúceho obrancu a pochoval tohtosezónne ambície Turínčanov na celkové víťazstvo.

Barcelona sa neuspokojila z náskoku 1:0 z prvého zápasu a začala aktívne. V 11. minúte spadol v pokutovom území United Rakitič, rozhodca Brych po konzultácii s VAR neodpísal pokutový kop. Domáci sa však tešili už o päť minút neskôr.

Young spravil pri rozohrávke chybu, loptu ukoristil Messi, ktorý využil voľný priestor a spoza šestnástky technicky obstrelil De Geu - 1:0. Otrasení hostia vzápätí inkasovali aj druhýkrát. Fred nedokázal "upratať" loptu, k nej sa opäť dostal Messi a jeho pokus prepadol popod De Geu. "Blaugranas" mohli pridať aj tretí gól a definitívne rozhodnúť, ale tentokrát De Gea vynikol, keď reflexívne vyrazil strelu Sergiho Roberta z bezprostrednej blízkosti do odkrytej brány.

V druhom polčase sa hralo medzi šestnástkami. Domáci v úvode nevyužili rohový kop a na opačnej strane nepochodil ani Manchester. Fanúšikovia Barcelony sa predsa dočkali. V 61. min Alba sklepol Coutinhovi, ten do tretice prekonal De Geu spoza šestnástky a definitívne rozhodol o postupe Barcelony do semifinále.

01 - Modified: 2024-04-16 16:51:58 - Feat.: - Title: Slovan hľadá novú jednotku. Belasí potrebujú brankára aspoň na tri sezóny. Borjana však fanúšikovia „žrali“ 02 - Modified: 2024-04-15 18:50:05 - Feat.: - Title: Expert na Bundesligu pre HN: Leverkusen trafil pri posilách jackpot. Kľúčom k titulu bol aj kouč či mentalita 03 - Modified: 2024-04-13 16:27:25 - Feat.: - Title: Slovan Bratislava získal rekordný štrnásty titul majstra Slovenska 04 - Modified: 2024-04-13 13:47:12 - Feat.: - Title: Slovenský brankár Dúbravka s piatym čistým kontom, Newcastle nedal šancu Tottenhamu 05 - Modified: 2024-04-13 07:47:39 - Feat.: - Title: VIDEO Fanúšik v Saudskej Arábii zbičoval futbalistu. Po prehratom zápase mu spôsobil poriadne rany na chrbte
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
23. apríl 2024 11:09