StoryEditor

Česi akceptovali ponuku NHL

17.08.2005, 00:00
Autor:
TASRTASR
Zástupcovia Asociácie profesionálnych klubov ľadového hokeja (APK LH) prijali včera mierne pozmenený dokument, ktorý v pondelok večer dorazil zo sídla IIHF vo švajčiarskom Zürichu. Reprezentanti Švédska, Fínska, Nemecka, Švajčiarska a Slovenska už dávnejšie so zmluvou súhlasili, dohoda bude platiť aj bez Ruska, ktoré ju definitívne odmietlo.

Predstavitelia českých extraligových klubov nakoniec pristúpili na zmluvu medzi NHL a Medzinárodnou hokejovou federáciou (IIHF) týkajúcu sa podmienok odchodov európskych hráčov do zámoria. Zástupcovia Asociácie profesionálnych klubov ľadového hokeja (APK LH) prijali včera mierne pozmenený dokument, ktorý v pondelok večer dorazil zo sídla IIHF vo švajčiarskom Zürichu. Reprezentanti Švédska, Fínska, Nemecka, Švajčiarska a Slovenska už dávnejšie so zmluvou súhlasili, dohoda bude platiť aj bez Ruska, ktoré ju definitívne odmietlo.
Šéfovia českých klubov nakoniec výrazne ustúpili zo svojich požiadaviek, ktoré formulovali vo svojom poslednom návrhu. S ponukou súhlasilo 8 zo 14 klubov, pričom zmluvu podpísali predbežne iba na rok. Za odchod hráča do NHL budú európske kluby inkasovať 208-tisíc USD. Dosiaľ oddiely dostávali 150-tisíc, posledná márna snaha českej strany znela na 300-tisíc USD. Peniaze bude naďalej prerozdeľovať.
Ďalší ústupok českej strany sa týkal opakovaných prestupov hokejistov. Kluby NHL si presadili, že za hráča, ktorý odíde do zámoria dvakrát v rozmedzí niekoľkých rokov, budú platiť iba raz. Česi navrhovali, aby sa dvojité platby netýkali iba hráčov do 23 rokov, v konečnej zmluve však bude pravdepodobne veková hranica neobmedzená. "Prijali sme najhorší možný návrh, je to katastrofa. Zámorské kluby si budú môcť od nás brať hráčov, ako sa im zapáči," reagoval pre oficiálnu stránku českého hokeja manažér Pardubíc Zbyněk Kusý.
Pôvodne mala IIHF inkasovať od NHL 12,5 mil. USD, celková ročná suma sa však znížila o podiel ruských klubov, ktoré zmluvu neodsúhlasili a zrejme si budú kontrakty s tímami z NHL vyjednávať samy. Podľa nového návrhu tak Medzinárodná hokejová federácia rozdelí európskym klubom 9 mil. USD.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
05. október 2024 04:35