StoryEditor

Lipovský vychytal Žiline historické finále

04.04.2006, 00:00
Hokejisti MsHK Žilina si vybojovali historický postup do finále slovenskej extraligy, keď v šiestom semifinálovom zápase zdolali víťaza základnej časti HK Dynamax Nitra 1:0 a celú sériu vyhrali 4:2 na zápasy.

Hokejisti MsHK Žilina si vybojovali historický postup do finále slovenskej extraligy, keď v šiestom semifinálovom zápase zdolali víťaza základnej časti HK Dynamax Nitra 1:0 a celú sériu vyhrali 4:2 na zápasy. Pod tesný triumf domácich sa podpísal najmä brankár Miroslav Lipovský, ktorý pochytal všetkých 48 striel hostí. Jediný gól MsHK vsietil v 36. minúte český legionár Václav Král. Vo finále (začína sa v nedeľu) narazia zverenci trénera Jána Šterbáka na Poprad, ktorý vo východniarskom derby premohol HC Košice a takisto si premiérovo zahrá o titul.
Úvodné minúty vo vypredanej žilinskej hale priniesli síce svižný hokej, ale bez vyložených šancí. O vynikajúcu atmosféru sa okrem domácich priaznivcov staral aj početný tábor fanúšikov hostí, ktorí pod Dubeň pricestovali z Nitry desiatimi autobusmi. Domáci "vlci" prvýkrát výrazne pohrozili v 6. min., na druhej strane pred Lipovským nepochodila hlavná postava piateho duelu Kmeč a následne ani jeho spoluhráč Čacho. A keď sa nepodarilo zblízka skórovať ani osamotenému Špilárovi, odišli mužstvá do šatní za bezgólového stavu.
Po prestávke hostia vedomí si svojej situácie zvýšili úsilie. Chrenkovi zmarili gólové oslavy Lipovského betóny, Kollárova delovka skončila na žrdi. Žilinský brankár sa ocital priam v ohni striel, ale puk za svoj chrbát nepustil. Taktovku tak postupne prebral nebezpečný útok MsHK Král -- Špilár -- Hreus. V polovici stretnutia Špilár ešte iba opečiatkoval hornú žŕdku, no v 36. min. ten istý hráč našiel presným pasom českého spoluhráča Krála, ktorý chladnokrvne zasunul puk popod Lakosila -- 1:0.
V tretej tretine tak zostávalo tvoriť na hosťujúcich "zubrov". Zverenci trénera Jána Jaška však zakaždým stroskotávali na pozornom Lipovskom. Keď už aj Nitrania konečne našli recept na strážcu domácej "svätyne", postavila sa do strely Mihálika ľavá tyč žilinskej bránky. Hostia vystupňovali svoj tlak, Švarný však nezakončil dôrazne. Z protiútoku mohol zasadiť hosťom smrteľný úder agilný Špilár. V závere už domáci tesný náskok ubránili a mohli sa tešiť z historického postupu, kým Nitranom zostali iba bronzové medaily.
Tréner Žiliny Ján Šterbák: Boli sme svedkami vysoko taktického boja. Obaja brankári boli úžasní, celkovo však nebolo veľa streleckých príležitostí. Priznávam, mali sme aj kus športového šťastia. Celé mužstvo však podalo super výkon.
Tréner Nitry Ján Jaško: Myslím si, že sme dominovali 60 minút, rovnako ako celú sériu. Hokej sa však nehrá na krásu, ale na góly. K hokeju patrí i šťastie, my sme ho mali rozhodne menej ako náš súper.
T-COM EXTRALIGA
Semifinále, 6. zápas:
Žilina -- Nitra 1:0 (0:0, 1:0, 0:0), góly: 36. V. Král, 4 991 divákov, konečný stav série: 4:2

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
27. apríl 2024 04:54