StoryEditor

Recept na majstra: Trpezlivosť a stabilný káder

30.05.2006, 00:00
Zisk tohtoročného double -- historického majstrovského titulu i premiérového triumfu v Slovenskom pohári môže mať v prvoligovom futbalovom klube MFK Ružomberok za následok aj výpredaj hráčov. "Chceme, samozrejme, udržať pokope súčasný tím. Na druhej strane interes o futbalistov ako sú Hajdúch, Sapara, Jendrišek, ktorý registrujeme, pretrváva.

V mestskom futbalovom klube je po zisku majstrovského titulu i Slovenského pohára záujem o hráčov, ale aj o trénerov.

Zisk tohtoročného double -- historického majstrovského titulu i premiérového triumfu v Slovenskom pohári môže mať v prvoligovom futbalovom klube MFK Ružomberok za následok aj výpredaj hráčov. "Chceme, samozrejme, udržať pokope súčasný tím. Na druhej strane interes o futbalistov ako sú Hajdúch, Sapara, Jendrišek, ktorý registrujeme, pretrváva. Spomenutí hráči už takpovediac prerástli slovenské pomery a skôr či neskôr povedie ich cesta do zahraničia. Pochybujem, že sa tak stane v rámci Slovenska, na to sú títo futbalisti nepredajní. V prípade odchodu niektorého hráča budeme chcieť vždy získať adekvátnu náhradu," hovorí na margo očakávanej situácie športový riaditeľ klubu Karol Vály. Zrejme by však hráči, ale aj trénerská dvojica František Komňacký -- Viliam Hyravý mohli ešte niekoľko mesiacov s odchodmi počkať. Veď ich čaká druhé predkolo Ligy majstrov.

O odchode nehovoria
"Otázkou odchodu alebo zotrvania sa teraz nezaoberám. Chceme dôstojne dokončiť súťažný ročník. Mám dohodu s majiteľom pánom Fiľom, že hneď po stredajšom stretnutí s Trenčínom si sadneme a rozoberieme, čo, či a s kým do budúcnosti," povedal nám Komňacký, ktorý nepopiera, že už dostal ponuky z iných klubov. Podobne je na tom aj Hyravý, o ktorého má záujem Baník Ostrava, kde pôsobil ako hráč. Na tému prípadného odchodu odmietajú hovoriť aj hráči. Taká je dohoda kabíny s trénerom.

Budú nasledovať Artmediu?
Naskytá sa tu určitá paralela s predchádzajúcou sezónou. Vtedy získala titul bratislavská Artmedia. Tréner Vladimír Weiss i hráčsky káder zostali pokope, mužstvo postúpilo do Ligy majstrov a po vypadnutí zo základnej skupiny ešte pokračovalo v Pohári UEFA. Až potom došlo v Petržalke k výpredaju a odchodom (tréner Vladimír Weiss, hráči Ján Kozák, Balázs Borbély, Blažej Vaščák, Ján Ďurica, Branislav Obžera). Bolo by skvelé, keby súčasný káder Ružomberka, aj s trénerskou dvojicou, zostal a ešte sa aj posilnil. A tak opäť dôstojne reprezentoval Slovensko v Lige majstrov.

Trpezlivosť sa vyplatila
V Ružomberku stavili na trpezlivosť s budovaním kádra. V ročníkoch 2000/2001 a 2003/2004 skončili v lige na tretej priečke, ale pred štartom tohto ročníka o titule nahlas nerozprávali. "Chceli sme sa dostať do niektorého z európskych pohárov, aj to som považoval za maximalistický cieľ," uviedol Komňacký, ktorý vo svojej práci ťažil aj z toho, že už získal majstrovský titul s Baníkom Ostrava a Slovenský pohár s Matadorom Púchov. Komňacký pri posilách dôveroval svojim krajanom z Česka: Jan Nezmar, Dvorník a David Kotrys, spolu s Jiřím Pospíšilom, ktorý je už na Liptove pomaly ako doma, patria medzi hráčov základnej zostavy. Ústretové vzťahy klub -- reprezentácia priniesli tiež úžitok. Tréner Dušan Galis nominoval na aprílový zápas s Francúzskom v Paríži brankára Ľuboša Hajdúcha. Ten sa svojím výkonom postaral o senzačné víťazstvo Slovákov (2:1) a v stabilných výkonoch pokračoval aj v lige. Ešte pripomeňme, že klub sa pre nezhody rozišiel s bývalým kráľom strelcov Rolandom Števkom. Viac ako úspešne ho nahradil ešte len devätnásťročný Erik Jendiršek, ktorý v stredu môže získať pre Ružomberok aj tretí titul: najlepšieho strelca Corgoň ligy.

PREČO SÚ MAJSTRI
MFK Ružomberok
-- dlhodobá trpezlivá práca s hráčskym kolektívom
-- osobnosť trénera Komňackého
-- vhodné posilnenie o legionárov z Česka
-- stabilná forma strelcov: Jendrišek, Nezmar, Sapara
-- seriózna práca s divákmi, ktorí patria medzi najslušnejších v lige
-- využitie ďalších hráčov z mládežníckych reprezentácií: Žofčák, Zošák, Kurty
-- stabilná finančná situácia: rozpočet na sezónu 70 miliónov korún (Žilina mala 55 miliónov, Artmedia 50 miliónov korún)

VIZITKA KLUBU
-- rok založenia:
1906
-- majiteľ: Milan Fiľo
-- výkonný riaditeľ: Milan Varchola
-- športový riaditeľ: Karol Vály
-- generálny sekretár: Jozef Rošťák
-- tréneri: František Komňacký, Viliam Hyravý, Roman Vavrovič
-- klubové farby: biela, červená
-- kapacita štadióna (je v rekonštrukcii): 5 000 miest, z toho 2 600 na sedenie
-- umiestenia od ročníka 1997/1998: 11., 7., 7., 3., 4., 8., 3., 7., 1.
-- hlavný sponzor: Mondi

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
27. apríl 2024 03:34