Reuters
StoryEditor

Özil znova pobúril Nemcov. Počas ramadánu porušil pôst, večeral s Erdoganom

20.05.2019, 13:08
Autor:
ČTKČTK
Futbalista Mesut Özil zožal minulý rok kritiku v Nemecku kvôli tomu, že sa s tureckým prezidentom odfotil a venoval mu dres.

Nemecký futbalista tureckého pôvodu Mesut Özil, stredopoliar anglického Arsenalu, porušil počas ramadánu pôst a v sobotu večeral s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoğanom. Stretnutie zrejme vyvolá ďalšiu vlnu kritiky, napísala agentúra AFP.

Tá sa naposledy na záložníka Arsenalu zosypala po tom, čo v marci tureckého prezidenta údajne pozval na svadbu s herečkou a modelkou Amine Gülşeovou, bývalou miss Turecka. 

​Na fotografiách z večere sedí Erdogan pri stole medzi Özilom a Gulseovou. Večera sa konala v istanbulskom paláci Dolmabahçe, niekdajšom administratívnom centre Osmanskej ríše.

Spoločnosť im robili Fahrettin Altun, šéf komunikačného oddelenia tureckého prezidenta, a množstvo mladých Turkov.

Minulý rok zožal Özil kritiku v Nemecku kvôli tomu, že sa s tureckým prezidentom odfotil a venoval mu dres.

Podľa kritikov z radov politikov, médií i verejnosti tým Özil a jeho kolega Ilkay Gündogan, hráči nemeckej reprezentácie, podporili predvolebnú kampaň autokrata.

Vtedajší šéf nemeckého futbalového zväzu Reinhard Grindel sa nechal počuť, že zväz síce rešpektuje situáciu hráčov s migračnými koreňmi, ale zároveň zastáva hodnoty, ktoré Erdogan dostatočne nerešpektuje.

​Po letnom svetovom šampionátom v Rusku, kde Özil s nemeckým tímom nečakane vypadol už v skupine, potom hráč Arsenalu oznámil koniec v reprezentácii.

Vysvetlil to tým, že necíti dostatok rešpektu, a vedenie zväzu na čele s predsedom Reinhardom Grindelom, ktorý tento rok v apríli rezignoval po škandále s prevzatím luxusného daru, obvinil z rasizmu.

Futbalista sa narodil v západonemeckom Gelsenkirchene, je imigrantom z tretej generácie. Nemá turecké občianstvo.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Nový turecký pašalík? Vplyv Erdogana na nemeckú politiku silnie, varujú špióni 02 - Modified: 2024-04-16 20:54:49 - Feat.: - Title: Netanjahu chce vyvolať regionálny konflikt, aby politicky prežil, vyhlásil Erdogan 03 - Modified: 2024-04-01 05:33:00 - Feat.: - Title: Erdogan priznal, že jeho strana nedosiahla v komunálnych voľbách očakávané výsledky 04 - Modified: 2024-03-31 07:10:00 - Feat.: - Title: Erdogan sa v komunálnych voľbách pokúsi dobyť späť Istanbul a Ankaru 05 - Modified: 2024-03-29 11:37:12 - Feat.: - Title: Erdogan sa v máji stretne s Bidenom v Bielom dome
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. apríl 2024 22:00