StoryEditor

Hokejový duel: Šťastný vyzval Širokého

29.03.2006, 00:00
Na hlavu generálneho manažéra slovenskej hokejovej reprezentácie Petra Šťastného v poslednom období padlo množstvo obvinení za zlé manažovanie národného tímu, plytvanie zväzových peňazí či vyvolanie kauzy o voľbe kapitána pred olympijskými hrami v Turíne.

Na hlavu generálneho manažéra slovenskej hokejovej reprezentácie Petra Šťastného v poslednom období padlo množstvo obvinení za zlé manažovanie národného tímu, plytvanie zväzových peňazí či vyvolanie kauzy o voľbe kapitána pred olympijskými hrami v Turíne. Šťastný vidí za diskreditáciou svojej osoby jediného človeka, prezidenta zväzu Juraja Širokého, ktorého vyzval na slovný súboj. Ostrá výmena názorov sa má uskutočniť v publicistickej relácii Pod lampou, ktorú vo štvrtok večer odvysiela Slovenská televízia. "Mám na pána Širokého pripravených niekoľko otázok. Verím, že po nich už nebude kandidovať," povedal Peter Šťastný. Bývalý vynikajúci hokejista však sám kandidovať nechce. "Určite sa o miesto prezidenta zaujímať nebudem."
Podpriemerný plat
Na včerajšom stretnutí s novinármi, ktoré zorganizovala práve slovenské hokejová legenda, však žiadne konkrétne dôkazy o diskreditácii nepadli. Šťastný sa len snažil vyvrátiť všetky obvinenia, ktoré sa v poslednom období objavili v slovenských médiách. "Fakt, že som pripravil zväz o milióny, je absurdný. Odkedy pracujem vo zväze v úlohe generálneho manažéra som rôznymi spôsobmi pomohol slovenskému hokeju získať takmer 80 miliónov korún. Navyše, keď z môjho platu odrátam DPH, tak mi vychádza, že som hlboko pod slovenským priemerom," povedal 49-ročný rodák z Bratislavy, ktorý sa o ukončení svojho pôsobenia na poste generálneho manažéra hokejového zväzu dozvedel len z médií. "Aj to svedčí o tom, aká kultúra vládne na hokejovom zväze. Za všetkým stojí prezident zväzu Široký. Navyše povedali, že si za mňa bez problémov nájdu náhradu. To je neprofesionálne. Myslím si, že som za svojho pôsobenia pri reprezentácii urobil veľký kus roboty. Svedčia o tom aj výsledky na svetových šampionátoch a veľká účasť hráčov z NHL na majstrovstvách sveta či na olympijských hrách. Pred mojím pôsobením to zvykom rozhodne nebolo."
Kauza kapitán
Najväčšou kauzou však bola voľba kapitána pred olympijskými hrami v Turíne. Práve tam Šťastného napadlo vedenie zväzu i tréner František Hossa za prekračovanie kompetencií. Tie však podľa Šťastného nikdy neboli presne vymedzené. Len na majstrovstvách sveta v rokoch 2000 a 2001 sa tréner Ján Filc rozhodol, že o kapitánovi rozhodnú samotní hráči. Dovtedy aj potom to vždy robil generálny manažér v spolupráci s trénerom. "Kapitánom totiž nemusí byť najpopulárnejší hráč v kabíne, ale človek, ktorému táto funkcia nebude zväzovať ruky a je veľkou osobnosťou. O nominácii Pavla Demitru sme sa s trénerom Hossom rozprávali už v decembri, keď bol v zámorí. To, že dvojica Široký a asistent trénera Ján Jaško na tlačovej konferencii povedala, že kapitánom bude Bondra, ma prekvapilo. Navyše to povedali dvaja ľudia, ktorí s tým nemajú mať nič spoločné." Na adresu trénera Hossu Šťastný povedal: "Niektorými jeho vystúpeniami som bol prekvapený, bol však manipulovaný svojom šéfom."
Šťastný si najväčšie tromfy zrejme nechal v rukáve a je pripravený na prezidenta zväzu zaútočiť v publicistickej relácii Pod lampou, do ktorej sám pozval Širokého. Ak prvý muž slovenského hokeja ponuku prijme, uvidia diváci zaujímavý hokejový duel. Tento zápas však rozhodne nebude reklamou slovenského hokeja.

Peter Šťastný
Nar.:
18. septembra 1956
Miesto nar.: Bratislava

Kariéra:

1973-76 tri československé juniorské tituly
1974-80 Slovan Bratislava
1976 zlato na MS v Poľsku
1977 zlato na MS v Rakúsku
1979 majster ČSSR (Slovan)
striebro na MS v Prahe
1980 5. miesto na ZOH v Lake Placid
striebro na MS v Moskve
Najlepší hokejista ČSSR
1980 emigroval do Kanady
1980-90 Quebec Nordiques
po Gretzkom druhý najlepší strelec NHL v tejto dekáde
1984 hral za tím Kanady (víťazstvo v Kanadskom pohári)
1990-93 New Jersey Devils
1993-95 St. Luis Blues
1993-94 6. miesto na ZOH v Lillehammeri
(kapitán reprezentácie SR)
1995 1. miesto na MS B v Bratislave
ukončil aktívnu športovú kariéru
1995-03 St. Louis - skaut pre Európu
1998 uvedenie do siene slávy NHL
2000 uvedenie do siene slávy IIHF
2002
uvedenie do hokejovej siene slávy SR
2002-06
generálny manažér SZĽH

Iné aktivity:
člen Svetového kongresu Slovákov a Slovenského katolíckeho sokola
1999-03
člen Dozornej rady na School of Business and Management na University of St. Luis
1994-95
1998-99
zastupoval SR pri kandidatúre o usporiadanie ZOH 2002 a 2006
1997
vydal autobiografiu Hokej na dvoch kontinentoch
2004 člen Európskeho parlamentu (SDKÚ)
Zdroj: osobnosti.sk

01 - Modified: 2003-02-20 11:57:13 - Feat.: 0 - Title: Auto na úver nebude zatiaľ lacnejšie
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
23. apríl 2024 12:08