StoryEditor

V Barcelone súboj gigantov

06.03.2006, 23:00

Prestížna futbalová Liga majstrov spozná dnes mená prvých troch štvrťfinalistov. Z troch večerných osemfinálových súbojov FC Barcelona -- FC Chelsea, Juventus Turín -- Werder Brémy a Villareal -- Glasgow Rangers (všetky o 20.45) púta najväčšiu pozornosť odveta medzi španielskym a anglickým majstrom.
Súboj medzi FC Barcelona a Chelsea Londýn sa v podstate začal už po samotnom žrebe. Odvtedy totiž panuje medzi oboma klubmi doslova vojnový stav. V rovnakom súboji sa minulý rok tešil z postupu londýnsky klub, teraz majú bližšie k štvrťfinále Katalánci. Zverenci trénera Franka Rijkaarda pred dvoma týždňami zvíťazili na Stamford Bridge 2:1 a na postup im stačí v domácom prostredí neprehrať. "Odveta bude podľa mňa ešte napínavejšia ako bol prvý zápas. My sme už minulý rok mali dobrú šancu postúpiť, no futbal nie je exaktná veda a nie vždy postúpi lepší. Nechcem však povedať, že my sme tí najlepší. Musíme odviesť stopercentný výkon, svoju úlohu určite zohrá aj šťastie, no a na konci uvidíme, kto bude úspešnejší," zhodnotil šance svojho tímu kanonier Kataláncov Samuel Eto´o, ktorý v piatok oslávi 25. narodeniny.
V uplynulej sezóne sa úvodný zápas medzi oboma rivalmi skončil rovnako triumfom Barcelony 2:1, vtedy však "azulgranas" cestovali na odvetu do Londýna. Na výhodu domáceho prostredia sa spolieha aj brazílska hviezda Ronaldinho. "Rozdiel medzi minulým rokom a touto sezónou je, že odvetu hráme doma. To hovorí v náš prospech. Ešte stále mám v pamäti nešťastný súboj na Stamford Bridge, v ktorom sme spravili príliš veľa chýb. Také niečo sa už nesmie opakovať," myslí si víťaz ankety FIFA o najlepšieho futbalistu sveta za rok 2005, ktorému dávajú za pravdu aj historické štatistiky.
V doterajších súbojoch Chelsea s Barcelonou sa totiž z postupu vždy tešilo mužstvo, ktoré rozhodujúci duel hralo na vlastnom štadióne. Napriek týmto nepriaznivým ukazovateľom sa zverenci trénera Joseho Mourinha rozhodne nevzdávajú. "Je to súboj dvoch gigantov. Bude to určite skvelý futbal a verím, že rovnako ako vlani ich znovu dokážeme zdolať," netají pred stredajšou odvetou optimizmus jednotka medzi žrďami v Chelsea aj v českej reprezentácii Peter Čech. Londýnčania nemôžu v odvete počítať s potrestanými Michaelom Essienom a Assierom del Hornom, druhý menovaný v prvom osemfinálovom zápase videl červenú kartu. Tromfom "the Blues" by, naopak, mal byť holandský krídelník Arjen Robben: "Ak budeme hrať s jedenástimi hráčmi, sme schopní niečo dosiahnuť a postúpiť," uviedol mladý Holanďan.
LIGA MAJSTROV
Osemfinále -- dnešný program:
FC Barcelona -- FC Chelsea, Juventus Turín -- Werder Brémy, Villareal -- Glasgow Rangers

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
25. apríl 2024 15:55